Overregulering

Overregulering
Op de website van de ICBC lees ik dat advocaat John Conroy in Canada een rechtszaak voorbereidt tegen de beperking van de hoeveelheid THC in edibles. Het maximum THC-gehalte is vastgesteld op 10 mg per eenheid. Dat is volgens Conroy onvoldoende voor mensen die edibles vanwege medicinale redenen nemen. Maar ook voor recreatieve consumenten is dit ontoereikend. Ter vergelijking. In Oregon is 50 mg THC per eenheid toegestaan voor recreatief gebruik en 100 mg THC per eenheid voor medicinaal gebruik.

Ook bij de verpakking van de Canadese cannabisproducten is sprake van doorgeschoten beperkende maatregelen. Deze staat vol met waarschuwingsteksten en is ondoorzichtig waardoor je niet kunt zien wat er in het pakje zit.

Bijsluiters

Tijdens het experiment in Nederland mogen er helemaal geen edibles worden verkocht. Althans niet als deze van extracten worden gemaakt. Alleen spacecake die bereid is met gemalen wiet door het beslag is toegestaan. Ook zijn er inmiddels waarschuwingsteksten bedacht en bijsluiters in de maak waarin de consument wordt gewezen op de risico’s van gebruik. Vanuit gezondheidsperspectief lijkt dat logisch. Het is echter ook van belang om het product niet zo onaantrekkelijk te laten uit zien dat consumenten voor vertrouwde producten op de illegale markt kiezen.

Overregulering Overregulering

Balans

Cannabis is geen tabak. Er is een enorm illegaal aanbod waar consumenten ook nu al ruimschoots gebruik van maken. De drempel om illegaal cannabisproducten te kopen is laag. Veel lager dan het kopen van illegale sigaretten. (Hoewel de verkoop van illegale sigaretten toeneemt wanneer de prijzen van legale sigaretten te hoog worden.) Het is dus van belang om een balans te vinden. Blinde overregulering vanuit beschermingsdrift werkt niet. Nog los van het feit dat bijsluiters en waarschuwingsteksten weinig effectief zijn. Cannabisconsumenten hechten meer waarde aan mondelinge informatieoverdracht. De sector meent dat goedgetraind personeel en een digitale bijsluiter een goed alternatief vormen. Dat soort informatie kun je aanpassen aan de actualiteit en het is een duurzame oplossing.

Alternatief

Edibles zijn in toenemende mate populair. Ze vormen bovendien een goed alternatief voor het roken van cannabis. Roken (van tabak) zal in de loop der jaren verdwijnen als het aan het ministerie van Volksgezondheid ligt. Het streven is om in 2040 een rookvrije samenleving te hebben. In die zin is het uitermate vreemd dat het gebruik van edibles niet is toegestaan tijdens het wietexperiment. Wellicht dat de overheid vreest dat de populariteit van cannabis zal toenemen wanneer edibles worden toegestaan. Ik zou anders niet weten waarom je het gebruik van edibles niet stimuleert. De angst dat edibles makkelijker door kinderen worden geconsumeerd lijkt me overdreven. Iedere normale ouder zal ervoor waken dat de cannabisproducten veilig opgeborgen liggen, zoals je dat ook met medicijnen, schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke producten doet.

Trends

Cannabisproducten zijn in principe bedoeld voor meerderjarigen. (Tenzij een kind vanwege medicinale redenen baat heeft bij cannabis). Meerderjarigen kunnen over het algemeen heel goed zelf bepalen wanneer en hoe zij cannabis gebruiken. Cannabisconsumptie is net als de consumptie van andere genotsmiddelen onderhevig aan trends. Als het legale aanbod te veel wordt beperkt, dan zullen illegale aanbieders het gat in de markt opvullen. En het is mogelijk dat coffeeshopexploitanten in dat geval net als in Canada juridische stappen nemen omdat zij ernstig beperkt worden in de exploitatie van hun coffeeshop.

Laten we leren van de fouten die ze in Canada maken. De illegale markt is daar nog steeds ongekend groot. Dat komt mede door de overdreven regelgeving waardoor de legale cannabisproducten niet kunnen concurreren met de illegale markt. Overregulering – hoe goed bedoeld – heeft een averechts effect.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht