flowdan

Geloof in wiet

MC en producer Flowdan gaat op zijn nieuwe album Full Metal Jacket verder met zijn vernieuwende versie van grime, de uitgebeende, kale Engelse hiphopvariant. Zeker de track Weed Soak viel – uiteraard - op bij Highlife.

Flowdan oftewel Marc Veira is een van de oprichters van Roll Deep, het Londense gezelschap dat vanaf 2001 grime met een flinke knal op de kaart zette. De crew is nogal eens van samenstelling veranderd en heeft al een tijdje geen tot weinig activiteiten ontplooid, maar bestaat in principe nog steeds. De leden wonen her en der verspreid en hebben het druk met hun eigen bezigheden, maar er zijn nieuwe tracks en er gaat t.z.t. zeker wat komen.

photo-primary-flowdan

 

Ideeën en energie

Roll Deep bracht naast Flowdan namen als Wiley, Dizzee Rascal, Tinchy Stryder, Skepta en DJ Target verder. Flowdan kwam met de naam van de groep, van de uitdrukking ‘rolling deep’ die toen populair was in de dancehall muziek. Omdat er zoveel artiesten betrokken waren bij het collectief, was er ook veel activiteit, en schoten ideeën en energie alle kanten op. 2003 was het jaar dat zowel Roll Deep als Dizzee Rascal en Wiley een platencontract bij een commercieel label kregen. Een paar jaar later was het genre zo goed als dood.

Een beweging vormen

Achteraf bezien waren ze er misschien nog niet klaar voor, denkt Flowdan. Voor die keiharde muziekindustrie met alle valkuilen. Niet genoeg verstand van zaken… Maar ze zijn nu ouder en wijzer, en willen er ook voor zorgen dat nieuwe generaties niet gaat overkomen wat bij hen is gebeurd. Dus niet doen alsof ze een crew zijn die op straat rondhangt en muziek maakt, maar een beweging vormen. Een movement die op een zakelijke manier de dingen regelt voor de artiesten.

Een goede ondergrond

Zo kwam Flowdan tot een eigen platenlabel, Spentshell, dat behalve de man zelf GHSTLY XXVII, Ruby Black en YGG representeert. Er is talent zat te vinden, en met de juiste begeleiding kan dat hogerop in de lijsten komen, het genre terugbrengen, en een onafhankelijk en stevig beeld neerzetten. Vooral een goede ondergrond is essentieel, zonder dat kan het al snel voorbij zijn. Genoeg te doen dus voor Flowdan, de oudgediende MC en producer die nog regelmatig optreedt.

flowdan

 

Nieuwe muziekstijl

Als kind werd hij geïnspireerd door de reggae van zijn ouders, het is die cultuur waar Flowdan mee is opgegroeid. Maar er moest meer zijn, iets anders! Zo kwam hij uit bij drum ’n bass, en met zestien jaar begon hij te MC-en. Na een tijdje stopte hij ermee, tot zijn vriend Wiley hem vertelde dat er een nieuwe muziekstijl was en studiotijd, en dat hij erbij moest zijn. Niet lang daarna werd Roll Deep geboren.

Net even iets anders

En nu is er dus Full Metal Jacket, een sterk album met de ijskoude killer Welcome To London, en dat voortborduurt op grime, reggae, dancehall, dubstep, hiphop en drum ’n bass, en toch weer net even een andere toon zet. Uiteraard is er die typische, lage stem van Flowdan, de nogal duistere setting, het somber gestemde futuristische sfeertje, en de kale maar vaak hectische beats. Weinig nieuws onder de zon, maar wel net weer even iets anders. 

Intens vormgeven

“Ik ben gewoon doorgegaan met het opnameproces van mijn voorgaande album, Disaster Piece. En van daaraf bleef ik muziek stapelen. Na ongeveer een jaar begon ik te voelen dat er een project zat in de muziek die ik al gemaakt had. Ik begon dus met het proces van elimineren om de tunes die niet in dat project zouden passen, buiten beschouwing te laten en weg te halen. Zo kon ik het project intens vormgeven vanuit de muziek die ik al had.”

 

Energie doorgeven

“En dan, als ik eenmaal een soort van thema had waar ik voor zou kunnen gaan, zou ik door kunnen met dingen aan dat thema toe te voegen, waarvan ik wist dat het voor Full Metal Jacket zou zijn. Er zit zeker een rode lijn in het album en daar ben ik blij mee. Met het plan zoals dat door mij was opgesteld, uitgaande van de muziek die ik had gemaakt, en het type energie dat was doorgegeven met de liedjes.”

De beat supporten

Normaal gesproken gaat het bij Flowdan zo dat hij naar de instrumentale versie van een nummer luistert en probeert het verband tussen hemzelf en die instrumental te vinden. “Zo poog ik de elementen uit de instrumentale track naar voren te brengen waarvan ik denk dat die het meest interessant zijn, of de meest onderhoudende gedeeltes. Dus het gaat er echt over dat ik probeer de beat te supporten die ik tof vind, of iets toe te voegen aan de beat om zo eventueel tot iets anders te komen – dat ik misschien wel leuk ga vinden. Meestal begint het dus met een instrumental die ik probeer aan te passen, of een thema te vinden, of te proberen het thema van de instrumental te vertalen.”

Nieuwere versie

Bij iemand die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld – en nog steeds speelt – in grime, is het een logische vraag wat hij van de huidige situatie vindt. “De ontwikkeling van grime staat op dit moment een beetje stil, vind ik. Ik hoor niet genoeg variatie en ik zie het publiek grime niet genoeg de kans geven om te variëren. Ik heb het gevoel dat een hoop van het grime publiek, of wat daar van over is, ietwat nostalgisch is. Ze willen het horen op de manier zoals het was, in tegenstelling tot het accepteren van een nieuwere versie. Ik heb dus het gevoel dat deze punten de vooruitgang van grime belemmeren.”

logo-flowdan

Wiet

Op een ander punt is er bij Flowdan vrijwel geen enkele belemmering: “Yeh ik rook weed de hele dag door, sinds mijn achttiende; ik ben nu negenendertig jaar oud. Wiet roken is niet essentieel voor de vooruitgang van mijn werk, maar het is dat wel voor mijn ontspanning. Het is niet belangrijk voor mijn muziek, maar wel voor mezelf. Ik maak de muziek en wiet helpt me van het leven te genieten, en het leven dat ik geniet komt tot uiting in mijn muziek.”

Genieten van niets

“Ik blow voor en na shows, ik zou zelfs een joint opsteken tijdens shows en concerten, want dan gaat het niet echt over creëren. Ik voel dat mijn hersens altijd bezig zijn met dingen maken, gewoonlijk kan de wiet me een soort van helpen om te relaxen en te stoppen met creëren, en te genieten van een niets. (In het Engels heet dat heel mooi ‘a nothingness’). Want als ik terug ga naar het scheppen dan wordt het heel intens, en ben ik daar uren mee bezig.”

Het menu in coffeeshops

Flowdan woont nog steeds in Londen en wat betreft wiet is de situatie daar prima, alles is er als je de juiste mensen kent, dan kun je echt alles krijgen. “Op dit moment is veel van de wiet die ik rook geïmporteerd uit Californië. En ja, ik ben in Nederland geweest en in coffeeshops. Het mooie van coffeeshops is het menu en de betrouwbaarheid. Ik hang niet echt rond in coffeeshops om daar lekker te blowen, wat ik heb gekocht neem ik mee terug naar mijn privé omgeving. Daar geniet ik van de wiet.”

flowdan

 

Geloof in wiet

Twee opvallende tracks op Full Metal Jacket zijn Welcome To London: Cold when it’s critical, cool but cynical, maxed out at a minimum, that’s how we function – welcome to London. En dan nog wat over het niet vertrouwen van elkaar, camera’s, etnische profilering, daklozen; een betere afrader voor toeristen of yuppies valt niet zo snel te vinden. En dan Weed Soaks: he floats, she floats, we need the weed bro. Voor Highlife voegt Flowdan er nog aan toe: “Mijn boodschap is dat wiet je nooit laat zitten, geloof in wiet en je zal dat altijd terugkrijgen.”

spentshell.co.uk

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht