Pogo

Mexicaanse psychedelica

De Mexicaanse tekenaar Alfredo Conrique alias Pogo laat zich inspireren door zaken als mythologie, psychologie en magie. Zijn tekenstijl is psychedelisch en cool retro. Met zijn muurschilderingen roept hij op om beter met de natuur om te gaan.
 

Je tekende de poster voor de recente editie van het terugkerende graffiti-milieuprotest Sea Walls op het eiland Cozumel, Mexico.

Ik voel me nauw betrokken bij de organisatie erachter, PangeaSeed. Elke keer maken internationale kunstenaars schilderingen om het milieu en de oceanen onder de aandacht brengen. Ik maakte op Cozumel een muurschildering over de effecten van het massatoerisme aan de kust. Sea Walls krijgt veel aandacht in de pers en zo wordt er veel gediscussieerd over de thema’s waar we het over hebben. Pogo

Daarnaast heb je veel muziekdingen gedaan: albumcovers, posters voor concerten en party’s.

Ja, onder andere in 2018 de poster voor Lollapalooza in Chili, en het Futuro Festival in Mexico. Verder een serie affiches voor elektronische feesten in een zaal in GrAnada, Spanje en voor artiesten, zoals Tame Impala: een psychedelische band uit Australië, Ariel Pink: een singer/songwriter uit Los Angeles, Anni B Sweet: een zangeres uit Spanje en de psychedelische rockband Unknown Mortal Orchestra uit Nieuw-Zeeland/VS. Pogo

Nemen de artiesten contact met jou op of jij met hen?

Soms krijg ik een e-mail, als ze mijn werk op internet hebben gezien. Ik maak ook uit mezelf ontwerpen, als ik de muziek van een bepaalde artiest goed vind. Voor bijvoorbeeld Unknown Mortal Orchestra heb ik een poster getekend en hen toegestuurd. Ze mailden me terug met het idee: hé, we moeten wat samen doen. Ik teken nu al drie jaar dingen voor hen in opdracht. Holymother

Je maakt psychedelische concertposters. Terug naar de sixties?

Ze zijn geïnspireerd op de originele rockconcertposters van bands als The Doors, Grateful Dead. Dat was indertijd een hele coole manier om bands te presenteren. Tegenwoordig zeggen bands: ik wil iets op de poster gerelateerd aan mijn album of aan mezelf. Indertijd lieten ze kunstenaars het presenteren op de manier zoals ze zelf wilden. SURFERS

Kun je nu leven van je opdrachten?

Dat is in de praktijk erg moeilijk gebleken, maar ik doe mijn best. Ik heb veel opdrachten gedaan als grafisch ontwerper. Ik maakte ontwerpen voor bands, festivals, kledingmerken, T-shirts. De laatste vier jaar probeer ik meer vrij werk te maken. Ik doe veel op canvas en schilder op hout, waarmee ik 3D-wandobjecten maak. Ik wil ook nog sculpturen gaan maken. Op exposities verkoop ik schilderijen en tekeningen. Ik teken nu voor nieuwe T-shirts. Dat is voor mij een mooie manier om een groot publiek te bereiken. Pogo

Waar gaat je vrije werk zoal over?

Ik haal inspiratie uit uiteenlopende bronnen zoals psychologie, mythologie, astronomie en magie. Vorig jaar heb ik een expositie gehad met tekeningen, waarin ik de toestand van mensen uitbeeld vlak voordat ze gaan slapen. Bij mij komen dan in mijn hoofd de ervaringen van de afgelopen dag voorbij. Het is boeiend om een situatie te tekenen die heel persoonlijk is, maar die veel mensen herkennen. Ik ben geïnteresseerd in alle ongewone toestanden van de hersenen, zoals slapend, als je high bent of heel vermoeid. Mensen beleven die op een verschillende manier.  

Wat terugkomt in je werk zijn personen, vooral vrouwen, die roken. Het lijken sigaretten of zijn het joints?

Meestal joints. Sommige mensen begrijpen dat meteen. Anderen vinden dat ik niet zo vaak rokende mensen moet tekenen. Ik zeg dan: maar dat zijn geen gewone sigaretten.  

Je blowt zelf ook?

Ja, best vaak. Ik ben pas laat begonnen met het roken van cannabis. Ik was een jaar of 28, toen ik mijn eerste joint rookte. Ik groeide op in een buurt waar me werd verteld dat alleen slechte mensen drugs gebruikten. Toen leerde ik aardige vrienden kennen en die rookten veel weed. Ik begreep dus dat er een verschil was tussen het roken van een plant en bijvoorbeeld het nemen van een pil.  

Op een van je tekeningen ligt een vrouw met roze haar. Die maakte je toen je high was.

Die tekening heb ik Dream Baby Dream genoemd, naar een song van de synthpunkband Suicide. Muziek is altijd mijn grote liefde geweest en ik haal er veel inspiratie en ideeën uit. Ik was in een park en voelde me heel erg verbonden met de aarde en de natuur. Daardoor ziet het er uit alsof de natuur, het groen, haar opeet. Op de achtergrond zie je drie kruizen. Hier in Mexico hebben vooral gelovige mensen niets met cannabis. Ze hebben er snel een oordeel over en zien het als incorrect. Maar het roken helpt je om dingen beter te begrijpen. Je kunt je daardoor één voelen met de natuur. Dream-baby-dream

Heeft de naam Pogo iets met de festivaldans te maken?

Nee. Die heb ik genoemd naar een Amerikaanse stripfiguur. Op school moesten we een collage maken en we brachten daarvoor oude bladen mee. Toen kwamen we die strip tegen en iemand zei dat ik daar op leek.  

Je maakt naast je tekenwerk eens in de paar maanden een muurschildering. Zou je dat meer willen doen?

Ja, ik zou wel meer muren willen schilderen, op plekken over de hele wereld.  

Ik zag je op een muur bezig met kwasten, geen spuitbussen.

Ik heb een paar muurschilderingen gedaan met spuitbussen, maar die gebruik ik niet meer. Ik vond dat niet okay, vooral omdat ik schilder over milieuproblemen en behoud van de natuur. Gewone spuitbussen zijn schadelijk voor het milieu, en de milieuvriendelijke bussen zijn in Mexico moeilijk te krijgen.  

Ik denk dat je een van de weinige muurkunstenaars bent, die alleen met kwasten werkt.

Sommige mensen maken er wel grappen over. Dat het me zo veel tijd kost om een muur te schilderen. Maar ik wil het op deze manier doen.  

In Mexico-stad maakte je een grote muurschildering, met daarop een vrouw die je als een soort heilige hebt afgebeeld.

Die staat op de muur van Central de Abasto: de grootste voedselmarkt van Latijns-Amerika. Het gebouw was vuil en eromheen lag vaak afval. Ze hadden verschillende kunstenaars uitgenodigd om de uitstraling te verbeteren. Twee weken werkte ik aan de schildering, die ik Madre Eterna heb genoemd of Oneindige Moeder. We beschouwen de natuur als een oneindige bron die nooit uitput, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde aan de hand. Als we onze manier van doen niet snel veranderen, kan het over een paar jaar weleens te laat zijn om het tij nog te keren.  

En toen gingen mensen bloemen bij de muur leggen?

Van mensen hoorde ik dat ze door de schildering geroerd waren, omdat het net de maagd Maria leek. Om respect aan haar te betuigen, hadden meerdere mensen bloemen bij de schildering gelegd. Ik zag dat toen ik een week erna bij de muur terug kwam.  

Met welke thema’s ben je nu zoal bezig?

Ik ben nu geïnteresseerd in hoe we in connectie staan met de omgeving. Zoals te zien is op de poster die ik heb gemaakt voor Sea Walls. De natuur om ons heen zit vol wonderlijke vormen en kleuren, maar we besteden er te weinig aandacht aan. Als we het meer gaan zien, zullen we ook meer geneigd zijn om de natuur te beschermen.  
https://www.heypogo.com

https://www.instagram.com/heypogo

https://seawalls.org
Meer over kunst onder invloed lezen op Soft Secrets? Kijk hier
Door: Peter van Sparrentak

Door: Peter van Sparrentak

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht