Commissie Amerikaanse Congres praat over legale wiet

Commissie Amerikaanse Congres praat over legale wiet

Het was een historische bijeenkomt, aldus vele betrokkenen. Een bijeenkomst van een commissie van het Amerikaanse Congres kreeg veel publiciteit omdat er kamerbreed over legalisering van cannabis in de VS werd gesproken. Republikein Tom McClintock: “De decriminalisering van cannabis is een van de weinige punten waarop Democraten en Republikeinen het veelal eens zijn. Ik denk dat een overeenkomst hierover nog in deze termijn haalbaar is. Het is immers kristalhelder dat onze anti-drugswetten gefaald hebben.”
Tot op heden hebben elf Amerikaanse staten cannabis gelegaliseerd. Onder de Amerikaanse bevolking bestaat een grote meerderheid voor legale wiet. Politici werken nu aan een aantal verschillende voorstellen waarin de wetgeving met betrekking tot cannabis versoepeld wordt. Hoe kunnen we deze federale wetten veranderen? Daarover ging het in de commissie Crime, Terrorism & Homeland Security. Karen Bass (Democraten): “Iedereen is het er over eens dat de huidige cannabiswetgeving niet meer van deze tijd is. Er moeten nieuwe regels gesteld worden. Deze bijeenkomst is een eerste stap daartoe.”

States Acts

Hoewel veel politici het eens zijn dat er iets moet veranderen, is er nog geen overeenstemming hoe die verandering dan vorm moet krijgen. Eén van de mogelijkheden die veel steun krijgt is om afzonderlijke staten het recht te geven cannabis te legaliseren, zonder dat de federale overheid dan ingrijpt. Immers, elf staten hebben al wel gelegaliseerd, maar cannabis is volgens federale wetgeving nog steeds verboden. Deze zogenaamde States Acts is een kanshebber.
Commissie Amerikaanse Congres praat over legale wiet

Sociale en raciale gevolgen

Maar voor sommigen gaat dit voorstel niet ver genoeg, omdat er te weinig aandacht is voor de sociale en raciale gevolgen van de huidige cannabiswetgeving. Wat bedoelen die critici daar precies mee? Simpel gezegd; in de staten waar wiet nu legaal is zijn het voornamelijk ‘witte’ Amerikanen die er nu geld aan verdienen, terwijl de ‘zwarte’ en ‘latino’ Amerikanen het meest hebben geleden. Sommigen gaan hierin zelfs zover dat ze daarom de States Act niet willen steunen. Een standpunt dat niet door iedereen begrepen wordt. Matt Gaetz: “De States Act is een eerste stap naar legale wiet. Het zou jammer zijn als voorstanders dan toch tegen gaan stemmen, omdat ze op bepaalde punten niet helemaal tevreden zijn.”

Historische dag

De pro-cannabis organisatie NORML is blij met de vooruitgang. Justin Strekal: “Vandaag was een historische dag in ons gevecht om een eind te maken van het federale verbod op cannabis. Vertegenwoordigers van beide partijen zijn het er in feite over eens dat er een einde aan dat verbod moet komen. Nu moeten ze alleen nog overeenstemming bereiken over hoe ze dat precies gaan regelen.”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht