Cannabis in Georgië

Cannabis in Georgië

Tiblisi is verrassend hip maar altijd authentiek

Het duurt welgeteld 35 seconden voordat ik een jointje aangeboden krijg. Ik ben bij Fabrika, de megahippe hotspot van Tbilisi in Georgië wanneer ik een bekende geur ruik. Ik draai me om en kijk glimlachend naar een trio dat genietend een jointje deelt. Ze merken me op en wenken me meteen om de joint te delen. Lekker!
Het zal me later nog een paar keer gebeuren. Blowers in Georgië zijn altijd bereid om hun rookwaar met je te delen. Tbilisi is een geweldig gastvrije stad en de jonge inwoners die Engels spreken zijn dat ook. Delen is okay, maar wiet verkopen? Dat is nog niet ingeburgerd. Of zou het komen omdat we hier in juni zijn en de voorraad buitenwiet van het vorige jaar zo langzamerhand opraakt? Feit is wel dat Sergej en Elena, een hevig verliefd koppel uit Rusland en Roemenië me bij een hernieuwde ontmoeting smeken om een adresje. Want ook hen is het na lang zoeken niet gelukt om aan wiet te komen.

Cannabis in Georgië
Tiblisi en de vredesbrug

‘Hollandse’ variant

Drie dagen eerder deelden we nog een fijne Lemon Cheese. Wederom bij Fabrika. Tamaz, een local uit Tiblisi, nodigt ons meteen uit als we melden dat we uit Amsterdam komen. Net als overal elders in de wereld is dat het toverwoord. Tamaz: “Ik heb een hele fijne Lemon Cheese. Do you wanna try?” Ik krijg de eer om de joint op te steken. Het is een ‘Hollandse’ variant, met tabak. Tamaz vertelt een groot fan van Franco van de Strain Hunters te zijn. “I have watched all his video’s. He was a great man,” vertelt hij bewonderend over de in 2017 overleden cannabisgrootheid. Tamaz: “Ik had als eerbetoon zijn gefeminiseerde zaden van Green House besteld. Wat denk je?” Ik complimenteer hem. Dit is prima wiet.

Cannabis in Georgië
Fabrika

Gedecriminaliseerd

Maar ze willen bij Fabrika niet bekend staan als DE plaats waar je wiet kan roken. Beide malen komt na enige tijd iemand van de beveiliging van het grote complex op ons af om te waarschuwen dat we niet zomaar kunnen gaan blowen. Dat is ook wel begrijpelijk. Cannabis is hier dan wel gedecriminaliseerd, maar toch kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Deze stap vooruit volgde na een aantal acties van de nog prille pro-legalisatie beweging in Georgië. De vooruitgang gebeurt echter met kleine stappen. In deze voormalige Sovjet Republiek is de Orthodoxe Kerk nog almachtig. En die staat niet echt positief tegen ‘nieuwerwetse’ zaken als legale wiet of bijvoorbeeld rechten voor homoseksuelen. Tijdens ons verblijf wordt de Gay Pride uitgesteld vanwege dreigende rellen met conservatieve tegenstanders.

Cannabis in Georgië
Zo ziet een binnenplaats in Tiblisi er uit

Abchazië

Irakli, een toergids die ons op een dagtrip naar Armenië meeneemt, vertelt ons dat er lokaal in Georgië wel een traditie is om wiet te telen. Een andere bron meldt dat we dan naar de regio Abchazië moeten kijken; daar zou de beste wiet van het land verbouwd worden. Maar het is een van de twee Georgische regio’s die in feite bezet worden gehouden door Rusland. Na de onafhankelijkheid van Georgië in 1991 volgde later een bloedig conflict met Rusland, dat nog steeds niet opgelost is. Tijdens ons verblijf beledigde een Russische politicus het Georgische volk tot op het bot, door vanuit het Georgische parlement Russisch te spreken. Er volgden zware rellen, waar bij verschillende demonstranten een oog verloren omdat de oproerpolitie van dichtbij met rubber kogels op hen schoot.

Cannabis in Georgië
Het uitzicht langs eens van de heuvels

Art Deco

Toch is een bezoek aan deze regio de moeite waard. Tiblisi is wonderschoon en leidt nog niet aan het overtoerisme waarmee je op steeds meer plaatsen in Europa te maken hebt. De jongere generatie spreekt een prima woordje Engels en de lokale keuken is erg lekker. Je kunt uren, dagen, of in ons geval weken door Tiblisi dwalen en je amuseren met prachtige art deco architectuur, vervallen binnenplaatsen, verrassende terrasjes of prima wijnen. En als je geluk hebt, krijg je af en toe ook een heerlijk Georgische jointje aangeboden.

Cannabis in Georgië
Highlife in Tiblisi

Cannabis in Georgië
Highlife in Tiblisi

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht