ORANGE GROVE

Ganja is een rode draad in ons leven

Ganja is een rode draad in ons leven

Waarom de Haagse band Orange Grove hun nieuwe album Ganja Rock noemt, kun je verderop lezen. Maar dat er bij de vijf heren wel eens een en ander opgestoken wordt, mag duidelijk zijn.
Begin april kwam het album Ganja Rock uit, met negen tracks die het midden houden tussen reggae en rock. We bellen met gitarist Jacob Streefkerk en zanger Michael Maidwell, ouwe vrienden die samen al heel wat muziek gemaakt hebben. Jacob: “We zijn al een tijdje bezig met de band, en de afgelopen paar jaar hebben we losse tracks en bootlegdingen uitgebracht. Naar onze mening werd het tijd om een album te releasen, en dat hebben we gedaan.”

Joints gedoneerd

“We hebben een tijdje alles in eigen beheer gedaan, zelf geproduceerd, opgenomen en alles geschreven. Met een paar co-writers erbij, zoals Brainpower. We zijn superblij met de resultaten en de reacties tot nu toe zijn heel goed geweest, dus we mogen niet klagen. De release hebben we in het Paard van Troje in Den Haag gehad, het was een mooie opkomst, en het was te gek! Onze zanger werkt bij een coffeeshop en die hebben als een soort van cheers een stuk of vijfentwintig van die uberlange joints gedoneerd.” Michael: “We hebben na de show een soort toast gedaan in de rokersruimte van het Paard.”

Ganja is een rode draad in ons leven

Diverse genres

Orange Grove bestond al eerder, daarna was er de redelijk bekende rockband Intwine, en sinds 2012 bestaat er een nieuwe formatie van Orange Grove. Jacob: “We wilden door met de oorspronkelijke stijl maar dan wel tweaken naar onze smaak. Dat heeft even geduurd, omdat het best wel divers is qua genres: van rootsreggae naar dancehall en rock, pop en elektronische elementen.”

Professioneel niveau

“Als je een track doet is dat een soort van makkelijk, dan heb je die stijl, maar als je een hele plaat doet wordt het wat trickier om te combinen dat het op een of andere manier gewoon bij elkaar klopt. Vandaar dat het wat langer heeft geduurd. Qua productie moest er ook een groei binnen de band komen om dat daadwerkelijk zelf op een professioneel niveau uit te kunnen voeren.”

Reggae en rock

“Bij Intwine was het ook wel divers, maar als rode draad hadden we daar rock, en bij Orange Grove is dat reggae. In principe komen er vele elementen in voor, maar het is niet direct op elkaar gebaseerd. Alhoewel, Intwine is ontstaan uit de oorspronkelijke Orange Grove… Maar ik ben altijd een liefhebber geweest van reggae en de twee favoriete bands van toen ik veertien was, waren Metallica en Bob Marley And The Wailers. Dat waren ook de twee acts die ik graag thuis uit wilde zoeken, zo leerde ik gitaar spelen. Dus voor mij is de combinatie heel logisch.”

Authentieke elementen

“Iedereen van de band heeft een heel eigen smaak, en vrij divers. De een vindt de meer urban dingen dope, de ander wat heavier muziek, en weer een ander meer rootsy stuf. We hebben niet echt een genre waar we in denken. We houden er wel van dat als we een bepaald genre aanpakken, we de authentieke elementen terughoren die wij zelf te gek vinden. Rock kan je op verschillende manieren interpreteren, reggae ook, en sommige tijden in de historie waarvan wij vinden dat bepaalde genres het hardste shinen. Op die manier gaan wij te werk.”

Ganja is een rode draad in ons leven

Zonnige clips

De zanger en gitarist komen uit Sint Maarten, de drummer uit Duitsland, de bassist uit Aruba, en de andere gitarist uit het Nederlandse Vianen. “We werken niet met een label, dus we betalen altijd alles zelf, en als we op tour zijn in het Caribisch gebied dan is het makkelijk een clip te schieten, zonder dat het bakken met geld kost maar dat het er nog wel te gek uit ziet. En we vinden het natuurlijk geweldig om het eiland te promoten. Vandaar dat het zo’n zonnig beeld heeft. We komen er net van terug, we waren daar van eind februari tot eind maart. We hebben een paar eilanden getoerd en een paar goede festivals, waaronder wat rootsfestivals.”

Een tweede huis

Michael: “We gaan elk jaar terug, minstens een keer per jaar. Mijn hele familie woont daar, dus het is ook een beetje thuiskomen voor ons. Sint Maarten is een soort van tweede huis geworden, ook voor de rest van de band.” Jacob: “Het eiland is te gek, maar als muzikant is het tricky om op een eiland te zitten, want het houdt in dat je veel moet reizen, en dan wordt ieder optreden alvast heel duur. Op het eiland zijn er veel muzikanten actief, maar je hebt er geen doorgroeimogelijkheden.”

Politiek, liefde, ganja

Op het nieuwe album staan een paar songs die love songs zijn, of een combinatie. “One Draw is een soort liefdesverhouding maar het kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, ook naar ganja dus. De titelsong van het album, Ganja Rock, featuring Brainpower, heeft een duidelijke tekst en alles. Alles bij elkaar is de muziek zeer gevarieerd: politieke onderwerpen, love songs maar ook gewoon ganja.”

Medicinale voordelen erkend

Michael: “Net zoals reggae een soort van rode draad is in onze muziek, is ganja een soort van rode draad in de reggae, en ook in ons leven. Het is niet zo dat iedereen in de band blowt, maar ook zij begrijpen de medicinale voordelen van de plant. Op het punt in de historie waar we nu aangeland zijn, wordt wiet eindelijk als heel gezond gezien, het is nu een mainstream topic en daarom vind je nu CBD olie in Kruitvat. Dat is een van de dingen die echt in de goede richting gaan.”

Ganja is een rode draad in ons leven

Niet overal legaal

Jacob: “Dat we daar achter staan is een motiverende factor, om dat in die songs te verwerken.” Michael: “Mensen vragen altijd: wat spelen jullie? Het antwoord is reggae rock met een beetje pop en dancehall en whatever, maar we hebben besloten: vanaf nu spelen we gewoon ganja rock.” Jacob: “Het zit in de muziek verwerkt, maar je kunt er niet overal mee terecht. We zijn laatst in Japan geweest, daar zit je lekker acht jaar in de gevangenis als je gepakt wordt, dus ook al is daar natuurlijk een actieve scène, uiteraard underground: je kan het niet overal even hard promoten, het is niet overal legaal.”

Nieuwe kruising

Michael: “Momenteel roken we meer hasj.” Jacob: ‘Het gaat in vlagen, vorig jaar hadden we een paar plantjes thuis gekweekt, het ligt eraan wat we zelf thuis maken en wat de resultaten zijn, of het een beetje OK is gegaan qua teelt.” Michael: “We hebben gewoon een paar plantjes. Op het moment groei ik een nieuw ras van een fan van ons uit Oregon, hij heeft een aantal zaadjes gestuurd van een kruising van papaja en OG Kush. Hij probeert er zijn eigen strain mee te creëren. Het is spannend om iets nieuws te laten opgroeien!”

Radiovriendelijk

In april heeft Orange Grove een aantal clubshows gedaan, en tussendoor een paar losse events. Jacob: “We willen in Nederland een aantal festivals in de zomer gaan doen, en verder zijn we aan het kijken hoe we in het buitenland aan de slag kunnen. Op het album zitten een paar nummers die radiovriendelijk zijn, heel erg radiovriendelijk vind ik zelf, in ieder geval voor Nederlandse begrippen. We zijn aan het uitvogelen hoe we dat online het beste kunnen promoten en acties kunnen doen.”

Planning

“Het is een combinatie van promoten en een paar festivals en dan gaan we ook verder kijken naar hoe we in het buitenland weer terecht kunnen. De planning daarvoor is veel werk, dus dan moet het van te voren qua afspraken wel staan.”

Festivals

20 juni Oerol
30 juni Parkpop
21 juli Zwarte Cross
6/7 sept Surfana
www.enjoyorangegrove.com

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Reageer op dit bericht

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.