Boerenkoolwiet in Moldavië

Boerenkoolwiet in Moldavië

Wie wil er in hemelsnaam naar Moldavië? Het armste land van Europa trekt amper toeristen. Reizigers vinden Chisinau met voorsprong de saaiste hoofdstad van Europa. Reden genoeg voor Highlife om er een kijkje te nemen.
Halverwege april. Nederland zucht onder zomerse temperaturen, bij aankomst in Chisinau is het kil met een druilerige regen. Alsof de weergoden het er extra in willen hameren. Een verblijf in het armste land van Europa, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, hoort geen pretje te zijn. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie koos het na een korte oorlog voor zelfstandigheid. Geen slimme keus, want het is armoe troef. Echter, zoals een bekend filosoof ooit oreerde, elk nadeel heb zijn voordeel. Het is spotgoedkoop; een buskaartje van het vliegtuig naar het centrum is 15 eurocent. En ik verblijf voor een prikje in het Chisinau hotel, een robuust bouwwerk uit het oude Sovjettijdperk. Met de badkuip uit mijn kamer zou je de Bering Straat naar Alaska kunnen overvaren en het ontbijt is in een ijskoude kelder waarbij je fantaseert dat in oude tijden de KGB hier heerste. De bediening loopt in een dikke jas, ik de tweede ochtend ook.

Cannabis koffie

Moedeloosheid

Als ervaren Oostblok reiziger ben ik wel wat gewend. Ik ben in Oekraïne geweest, Albanië, alle voormalige Joegoslavische staten en in Litouwen en Estland. Maar Moldavië is veruit het armste. Hoewel de hoofdstad het meest welvarende deel van het land is, is het verschil met de rest van Europa schrijnend. Een dikke deken van smog hangt over de stad, trottoirs voor voetgangers verdwijnen in modderige gaten, zowel de gebouwen als de mensen om me heen ademen een soort moedeloosheid uit. Ik waan me in een zwartwit-film terwijl ik zelf full colour ben.

Boerenkoolwiet in Moldavië

Cannabis koffie

Gelukkig zijn er positieve punten te melden. Chisinau ontworstelt zich langzaam aan de grijze middelmaat die het nog teistert. Er is een revival. Bij de Tucano Coffeeshops, waar het echt om koffie gaat, maken de barrista’s met een knipoog een heuse cannabis koffie voor je klaar. In restaurants als Propaganda krijg je een heerlijk diner plus een fantastische fles wijn op hoog niveau voor een spotprijs. En er is als een craft beer pub waar een jonge klandizie mixt met expats.

Boerenkoolwiet in Moldavië

Homegrown

Wiet? Ja, uiteraard. In een enkele etalage staan Amsterdam grinders met een wietlogo. Via een Bob Marley fan op de waanzinnige dagelijkse markt scoor ik wiet voor minder dan 2 euro. Homegrown, verzekert mijn contact mij. Tenminste, zo klinkt het, want Engels wordt niet veel gesproken hier. Het rapportcijfer: niet indrukwekkend; boerenkoolwiet, amper een high. Maar dat past bij het hele land. Moldavië heeft nog een lange weg te gaan.
Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht