2019 is nu al een historisch cannabisjaar in België

2019 is nu al een historisch cannabisjaar in België
Bericht laatst bijgewerkt op

2019 is nu al een historisch cannabisjaar in België. Terwijl de regering een studiebureau voor medicinaal gebruik heeft opgericht en de eerste vergunningen worden uitgereikt aan commerciële bedrijven, moeten cannastrijders van het eerste uur voor de rechter verschijnen.

Ik ben het niet zo vaak eens met populistische politici maar als ze de rechters verwijten ‘wereldvreemd’ te zijn, kunnen ze op mijn instemming rekenen. Hoe is het toch mogelijk dat het gerecht in eerste instantie al zoveel energie besteedt aan de vervolging van cannabistelers en – consumenten? Is er daar dan echt niemand die weet of wil weten hoe die hele sector de voorbije jaren wereldwijd geëvolueerd is? Ik zei het al: wereld-vreemd. Zijn al die rechters en officiers van justitie misschien aanhangers van de NV-A, dat ze de War on Drugs zo fanatiek blijven voeren? De partij is intussen uit de regering gestapt en zag een groot deel van haar invloed en programma verdwijnen, maar over die zinloze oorlog werd met geen woord gerept. Die lijken de andere partijen, regering èn oppositie, niet in vraag te stellen.

Kop in het zand

Er is ook geen enkele partij die het openlijk opneemt voor cannabis en pleit voor legalisering of een andere koerswijziging. Liever allemaal de kop in het zand steken en negeren wat de meerderheid van de bevolking wil dan te moeten toegeven dat ze al die jaren verkeerd zijn geweest. Dat valt me vooral tegen van de partij waar ik al heel mijn leven voor stem, Groen, maar die wil haar explosief groeiende achterban van brave burgers (met dank aan de klimaatmarsen) nu vooral niet verontrusten of in de war brengen. Cannabis mag en zal geen thema worden in de verkiezingscampagne, daar lijken alle Vlaamse partijen het over eens te zijn. En het gerecht houdt zich aan de wet, want dat is natuurlijk het eeuwige excuus.

Belerend toontje

Je kunt met die rechters ook zo moeilijk praten. Ik zie wel eens fragmenten uit de reality-reeks ‘De Rechtbank’ en als ik hoor hoe sommige mensen worden aangesproken omdat ze betrapt zijn op het bezit of de kleinschalige teelt van cannabis, voel ik mij telkens weer plaatsvervangend verontwaardigd. Stel dat die rechters in contact zouden komen met een grote cannabisondernemer of een politicus die strijdt voor legalisering, zouden ze dan hetzelfde belerende toontje aanslaan?

Oost West Thuis Best

Gelukkig zijn er af en toe ook beklaagden die de rechters een lesje leren. Begin maart werd Fatih P. veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij was de voorzitter van de Trekt Uw Plant-achtige organisatie Oost West Thuis Best en kweekte cannabis voor een 150-tal leden. Fatih had al 23 andere ‘drugsfeiten’ op zijn actief staan en is al jaren een fervente voorvechter van legalisering. ‘De plant neemt pijn weg zonder dat je er iemand mee lastigvalt,’ zei hij tijdens het proces. ‘Het is iets natuurlijks. En dat in tegenstelling tot allerlei medicatie en pijnstillers die als vergif aanvoelen in je lichaam. Van cannabis is er nog nooit iemand overleden.’

Trekt Uw Plant

Om die reden vindt Fatih ook dat hij geen ordinaire drughandelaar is. ‘Ik bracht de planten die in mijn serre stonden alleen maar groot. Ik was niet iemand die aan het hoofd stond van een chemisch drugslabo, maar een bloemist.’ En dan toch twee jaar krijgen, en een boete van 8000 euro, en 25.000 euro inkomsten ‘terugbetalen’. Terug? Aan wie dan wel? De uitspraak belooft weinig goeds voor het proces van Trekt Uw Plant dat in mei op de rol staat. Maar de kennis en de weerbaarheid van de beklaagden en de verslaggeving in de pers ondermijnen stilaan het gerechtelijk gezag. Met elke veroordeling groeit de verontwaardiging.

Sophie Voncken

In maart werd ook de kweker voor de rechter gedaagd die de cannabisolie leverde voor Sophie Voncken, het nu 10-jarige meisje dat haar leven dankt aan het medicijn. Ooit kreeg ze 250 epileptische aanvallen per dag, de laatste twee jaar nog 1. Hoe hardvochtig om de dokter van Sophie aan te klagen omdat hij ‘drugs’ zou geproduceerd hebben. Als ook deze man veroordeeld zou worden tot zware straffen, zou papa (en tevens getuige) Jean-Pierre Voncken wel eens uit zijn krammen kunnen schieten, en met hem vele duizenden medicinale gebruikers.

2019 is nu al een historisch cannabisjaar in België

Cannabis Patient Care

Professor oncologie Jaak Janssens verklaarde in Knack dat naar schatting 200.000 patiënten in België cannabis gebruiken, van wie ongeveer de helft met neurologische problemen. Gaan we al die mensen in de kou laten staan en hun ‘dealers’ straffen? Iedereen die op zoek is naar advies over medicinaal gebruik, kan sinds kort trouwens terecht bij Cannabis Patient Care, een betrouwbare organisatie die nauw samenwerkt met de artsen. Het zoveelste bewijs dat er van alles beweegt in de Belgische cannabiswereld, en dat de geest van Ger de Zwaan voortleeft. (Dat stuk in Knack online werd overigens geschreven door mijn dochter. Het wietblad valt niet ver van de boom.)

Cannabisbureau

Ik maak persoonlijk geen onderscheid tussen ‘recreatieve’ (afgrijselijk woord) en mediwiet, maar als gebruik om medicinale redenen zoals in Amerika de sleutel kan zijn tot een algehele aanvaarding van cannabis, wil ik daar best in meegaan. Ook al bevind ik me dan in het gezelschap van politici die het onderscheid net wel blijven scherpstellen. Het onlangs aangekondigde Cannabisbureau, amper een jaar nadat minister van volksgezondheid Maggie De Block verkondigde dat zij noch haar opvolgers mediwiet zouden toelaten, zal zich uitsluitend bezighouden met de legale teelt van cannabis voor medisch gebruik. ‘Het Cannabisbureau zal zowel zorgen voor de vergunningen van de gronden waarop geteeld mag worden als het vergunnen van de telers die de medicinale cannabis effectief zullen produceren’ zegt Nele Lijnen van de liberale Open VLD. ‘Als het daarna tot grootschaligere productie komt, zal het Cannabisbureau de oogst aankopen en er controle over uitoefenen. Zo krijgt de overheid het volledige monopolie op de handel en de in- en uitvoer van medicinale cannabis.’

2019 is nu al een historisch cannabisjaar in België

Rendocan

In dat scenario (het voorstel is nog niet goedgekeurd) blijft thuiskweek dus gewoon verboden. Cannabisteelt wordt een zaak van politiek en groot geld, zoals we al konden vrezen en verwachten. Intussen heeft zich ook de eerste gegadigde gemeld voor een vergunning: Rendocan, dat wil gaan bouwen in Kinrooi, Belgisch Limburg. Dat is een streek waar de laatste jaren honderden wietplantages ontmanteld zijn, en cannabisconsumenten nog iedere dag het risico lopen om vervolgd te worden. Wat verderop, in ons piepkleine buurland Luxemburg (je hebt er vast weleens getankt), is cannabis intussen gewoon legaal, voor welk gebruik dan ook. Daar zijn ze blijkbaar minder wereldvreemd.

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.