Te heet buiten

Growingindus
Bericht laatst bijgewerkt op

Mijn G13 en Bubba Kush kregen echt groeistuipen toen de temperatuur de vorige week dagelijks tussen de 31-33°C was.

Mijn G13 en Bubba Kush kregen echt groeistuipen toen de temperatuur de vorige week dagelijks tussen de 31-33°C was. Nu zitten we op 35-38°C en de planten staan er lusteloos bij. Wat is er aan de hand? Gaat er door de extreme hitte THC verloren of krijgen de planten er groeistoornissen van? Hoe moet ik de situatie aanpakken? Moet ik ze volpompen met meer water en voeding of kan ik ze beter op het heetste punt van de dag in de schaduw zetten?
Kevin

Als er grote hoeveelheden licht beschikbaar zijn kan kooldioxide (CO2), water, voeding of temperatuur de beperkende factor worden. Net als bij koudbloedige dieren worden stofwisseling en fotosynthese bij planten beïnvloed door de temperatuur. Als de temperatuur onder de 15°C zakt vertraagt het metabolisme, de levensprocessen waaronder celgroei en onderhoud vallen, tot kruipsnelheid. Ook de fotosynthese, het proces waarin de plant lichtenergie gebruikt om CO2 en water in suikers om te zetten, komt vrijwel tot stilstand. Zowel het metabolisme als de fotosynthese versnellen als het warmer wordt. Het bereikt z’n grootste snelheid als de temperatuur rond het bladoppervlak rond de 32-35°C is. Als het ook maar ietsje warmer wordt schakelt de plant over op de ‘beschermstand’ en stagneert de fotosynthese abrupt. Om zich te koelen transpireert de plant door water via de stomata te laten verdampen.

Provincie Groningen gaat industriële hennep ondersteunen

Je kunt verschillende dingen doen om planten koel te houden. Een schaduwdoek dat 60-70% van het licht doorlaat kan de planten koel genoeg houden om de fotosyntese niet te verstoren.
Een ander idee is om vernevelaars te gebruiken. Deze apparaten vernevelen water tot druppeltjes van 5 micron, die snel verdampen en zo de lucht met wel 11°C kunnen afkoelen. Om deze minuscule waterdeeltjes te maken worden ventilators gebruikt die water op de ventilatorbladen druppelen en speciale sproeiers met een zware pomp.

Als het erg heet is gebruiken planten veel water. Pas op dat het gietwater niet teveel voedingsstoffen bevat. De planten slurpen flink wat water op dat ze eerder in de vorm van transpiratie afgeven om af te koelen dan opnemen voor het metabolisme of de fotosynthese. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten zullen die zich in de plant ophopen, waardoor die overbemest raakt. Verdun daarom de voedingsoplossing.

Daisy

Daisy

Daisy is commercial advisor and a exhibitor during Cannabis events throughout Europe. She loves her dog as much as she loves to share her expertise about legalization and liberalization of the cannabis industry.
Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.