Bruno Smoky – Flora, fauna en fantasy

Bruno Smoky - Flora, fauna en fantasy

Schilder en tekenaar Bruno Smoky heeft Braziliaanse roots maar woont tegenwoordig in Toronto. Hij maakt muurschilderingen solo en samen met zijn vrouw Shalak Attack, die ook graffitikunstenares is. In de bontgekleurde schilderingen spelen de natuur, dieren en planten een stralende hoofdrol.

Je maakte een muurschildering voor de Disney-kerstfilm The Nutcracker & The Four Realms.
Ja, de schildering is geplaatst bij Union Station, het centrale treinstation in Toronto. Ik kreeg de opdracht om het vierde rijk uit te beelden. Ze vonden mijn werk goed bij dat onderwerp passen, omdat ik best veel donkere thema’s schilder. Ik had de schildering zo gemaakt, dat als je ervoor ging staan, het leek alsof je uit de film stapte.

Bruno Smoky - Flora, fauna en fantasy

Je eigen werk heeft fantasy-elementen, maar je snijdt wel maatschappelijke issues aan.
Ik wil de realiteit laten zien zoals die is. Sommige mensen willen Hello Kitty op de muur zien, of iets moois, niet de werkelijkheid. Ik vind dat daar binnen street art een gebrek aan is.

Je noemt jezelf Smoky. Omdat je een plezierroker bent?
Toen ik met graffiti begon, schilderde ik eerst alleen Bruno, Dat was een beetje vreemd, omdat iedereen me bij die naam kende. Ik ben toen op Smoky gekomen, omdat ik de letters mooi vond. En in die tijd rookte ik veel wiet. Nadat ik min of meer ben gestopt met wiet, is die naam gebleven.

Wanneer ben je gestopt met wiet roken?
Ik rookte wiet in Brazilië en die is daar behoorlijk shitty. Toen ik in Canada kwam, waar de kwaliteit veel beter is, ben ik gestopt. Komisch eigenlijk. Dat is ongeveer vijf jaar geleden. Maar zo af en toe rook ik nog wel een jointje. Ik vind het lekker om wiet in de winter te roken.

Je schildert solo en samen met je vrouw, kunstenares Shalak Attack.
Ja, samen noemen we ons Clandestinos. Het is grappig, we zijn allebei op verschillende plaatsen met graffiti begonnen. Zij is van origine Chileens. We hebben elkaar ontmoet in 2010 in Lapa, de uitgaanswijk van Rio de Janeiro. Daarna zijn we samen gaan reizen in Zuid-Amerika. Toen wilde ik een paar keer naar Canada overkomen, maar dat kon niet in verband met mijn visa. Na vele keren proberen, is het uiteindelijk gelukt.

Bruno Smoky - Flora, fauna en fantasy
Portret Bruno Smoky. Foto: Brilynn Ferguson

Je werk is heel bontgekleurd.
Die kleuren zijn pas later gekomen. Ik ben begonnen met het spuiten van letters, bomben. Daarna ben ik cartoonachtige tekeningen gaan doen, eerst gezichten. Na een tijdje wilde ik meer gaan werken met kleuren. Toen ontmoette ik Shalak. Haar werk is heel kleurrijk en dat heeft me sterk geïnspireerd. Ik was altijd al een grote fan van cartoons, tekenfilms en illustraties uit boeken en dergelijke. Met die invloeden ben ik met veel kleuren gaan schilderen.

De schilderingen lijken meestal een verhaal te vertellen.
Dat klopt inderdaad. Ik spuit ook tags, maar bij een echte schildering probeer ik een punt te maken. Ik probeer iets te brengen dat mensen samenbrengt en een dialoog op gang brengt. Soms is de boodschap scherp of negatief, soms is het meer toegankelijk, of ik beeld uit wat ik in de omgeving zie.

Is er een onderwerp waar je vaker over schildert?
Het feit dat wij mensen bezig zijn om de aarde te verwoesten.

Bruno Smoky - Flora, fauna en fantasy
Kitchener, Canada 2017

Je schildert op een muur een robot, die een vogel in zijn hand houdt.
Wat ik daarmee bedoel is: de mens bedenkt een robot en zelfs die machine herkent de natuur en heeft er interactie mee.

Je geeft de natuur, dieren en planten een belangrijke plek.
Ja, we zijn niet beter dan de andere wezens. We zijn allemaal gelijk. En we hebben allemaal dezelfde rechten.

In Miami schilderden jullie een grote walvis op de muur. Een protest.
Dat was voor de kunstshow Art Basel. De organisatoren werkten samen met de burgemeester en hij gaf ons de opdracht. Het is een portret van de orka, die al meer dan veertig jaar gevangen zit in een kleine ruimte in het dierenpark Miami Seaquarium. Verschillende organisaties proberen de walvis vrij te krijgen. We zijn heel blij dat de schildering er, na drie jaar, nog steeds staat. Normaal worden alle wanden gebombd en verdwijnen de schilderingen binnen maximaal een jaar. Ik denk dat veel mensen de afbeelding belangrijk vinden.

Bruno Smoky - Flora, fauna en fantasy
Miami 2015 (Clandestinos)

Samen met de zus van Shalak, Fiya Bruxa, vormen jullie het Essencia Art Collective. In Toronto maakten jullie een hele lange muurschildering.
Dat was op Lawrence Avenue West, een drukke autoweg. Met deze schildering wilden we waarschuwen voor de gevolgen van klimaatverandering. De muurschildering was driehonderd meter lang en op het hoogste deel zeven meter hoog.

Als duo schilderden jullie op een andere muur een fluitspelend jongetje en een vrouw, in een bos met dieren.
Dat was in 2015 voor het Artscape-festival in Torsby, Zweden op de muur van een bioscoop. Je ziet een jongetje dat fluit speelt voor de dieren om ze dichter bij hem te krijgen. En dan trekt hij de aandacht van die vrouw. Zij is een soort goede heks, die dicht bij de natuur leeft en ook op het fluitgeluid afkomt. Ik schilderde het jongetje, Shalak de vrouw en de andere elementen hebben we samen gedaan. We gebruikten spuitbussen, maar ook veel acrylverf.

Was het jullie eerste keer in Zweden?
Nee, het jaar daarvoor waren we ook al voor het festival uitgenodigd. De afgelopen vier jaar hebben we samen veel festivals gedaan.

Bruno Smoky - Flora, fauna en fantasy
Hamilton, Canada

Waar worden jullie uitgenodigd? Over de hele wereld of vooral in Canada en de USA?
Canada, Europa, Zuid-Amerika, USA.

Zijn jullie al in Nederland geweest?
Ja, daar waren we vorig jaar. We hebben schilderingen gemaakt voor het museum van Street Art Today. Samen deden we een grote schildering en elk van ons solo nog een. In totaal drie.

http://www.brunosmoky.com/
https://www.shalakattack.com/
https://www.instagram.com/clandestinosart/

Door: Peter van Sparrentak

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht