Strafvervolging van cannabispatiënten moet stoppen

Kweken in kas

In Nederland is medicinale cannabis beschikbaar in de apotheek sinds 1995. Dit begon met de producent Maripharm en veel patiënten hadden baat bij deze soorten. Maripharm is in 1995 opgericht met het doel gestandaardiseerde geneesmiddelen te ontwikkelen uit cannabis.

Vanwege de vraag van patiënten leverde Maripharm tot 2003 Medicinale Graad Cannabis (MGC) op doktersrecept aan meer dan 1000 apothekers. Helaas is Maripharm in 2003 wegens technische redenen niet gecontracteerd als leverancier van overheidscannabis. Sindsdien ligt de nadruk op het verder ontwikkelen en onderzoeken van cannabis en cannabinoïden. Maripharm heeft van het ministerie van VWS een opiumontheffing gekregen om cannabis te telen en te bewerken voor wetenschappelijk onderzoek. In 2003 is het cannabisbureau opgericht en heeft Bedrocan het alleenrecht gekregen. Op een recept van een arts kan je het krijgen en sinds enkele jaren is er naast de cannabisbloem ook cannabisolie en zalf. Echter, de slechts 5 beschikbare soorten zijn niet genoeg voor veel patiënten en ze zijn daardoor aangewezen op de coffeeshop of men kweekt het zelf.

Strafvervolging van cannabispatiënten moet stoppen

Minimale bijwerkingen

Patiënten waarbij de reguliere medicatie niet werkt of te veel bijwerkingen veroorzaakt (bv chemotherapie, aidsremmers, opiaten), nemen vaak medicinale cannabis als alternatief, om zo hun huidige medicatie beter te kunnen verdragen of vervangen. Elke arts zou eigenlijk als eerste cannabis voor moeten schrijven, indien dat niet werkt de reguliere medicatie, in plaats van nu, als laatste. Cannabis heeft minimale bijwerkingen als je het juist doseert en opbouwt. Dit terwijl reguliere medicatie vaak een waslijst aan bijwerkingen heeft. De zorgverzekeraars in Nederland vergoeden geen medicinale cannabis vanuit de basisverzekering, een enkeling die terminaal is krijgt het wel, dit mede dankzij het advies van Zorginstituut NL. Aangezien er vaak andere medicatie minder gebruikt of helemaal niet meer gebruikt wordt, bespaart dit de zorgverzekeraars ook kosten, vooral omdat de reguliere medicatie niet naar wens (niet effectief/te veel bijwerkingen) werkt, wat vaak gepaard gaat met ziekenhuisbezoeken en daardoor ontstaan weer extra kosten.

Menswaardig leven

Wij adviseren dan ook aan alle zorgverzekeraars het wel te vergoeden, aangezien de artsen die het reeds voorgeschreven hebben, de problemen van hun patiënten kennen en weten dat het voor hun effectief is en een menswaardig leven geeft. Veel patiënten worden echter uitgesloten voor een passende behandeling met cannabis, door de onwetendheid van artsen en na het negatief advies van de NHG. Patiënten die baat hebben bij een cannabistherapie mogen derhalve niet gecriminaliseerd worden, vooral niet als het wordt aanbevolen door een arts. De Opiumwet is gemaakt ter bescherming van mensen tegen schade aan de gezondheid door verdovende middelen. De wet is niet gemaakt om zieke mensen te schaden door strafrechtelijke maatregelen! Wij zijn ziek, niet crimineel. En wij hebben recht op een menswaardig bestaan.

www.pgmcg.nl

Door: PGMCG

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht