Apotheken verkopen 7% minder mediwiet – Gebruik mediwietolie neemt wel toe

Potje Cannabis Flos

Nederlandse apotheken verkochten vorig jaar 7% minder medicinale cannabis. In 2018 ging mediwiet 49.500 keer over de toonbank. In 2017 was dat nog 53.300 keer. Het gebruik van medicinale cannabisolie nam wel toe. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK).

De sterke toename van het gebruik van medicinale cannabis, zoals die de afgelopen jaren plaatsvond, is voorbij. De SFK constateert over 2018 zelfs een afname ten opzichte van 2017, dat tot dusver het topjaar was. Waarschijnlijk komt de daling door de publicatie van het negatieve standpunt van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over het voorschrijven van mediwiet door huisartsen.

Terughoudend

In juni 2018 meldde het NHG dat huisartsen terughoudend zouden moeten zijn bij het voorschrijven van medicinale cannabis, omdat er volgens het NHG ‘onvoldoende wetenschappelijk bewijs’ is voor pijnreductie of verbetering van de kwaliteit van leven. Huisartsen zouden het gebruik van medicinale cannabis alleen kunnen overwegen bij patiënten in de palliatieve fase. Ook vond het NHG dat patiënten geen cannabis uit coffeeshops of cannabisolie uit drogisten of reformzaken zouden moeten halen. Een uiterst teleurstellend advies natuurlijk, waarbij ook voorbij wordt gegaan aan het feit dat veel patiënten met veel baat voor hun eigen gezondheid zelf hun medicijn cannabis kweken.

Apotheken verkopen 7% minder mediwiet - Gebruik mediwietolie neemt wel toe

Terugval

De terugval in het gebruik van medicinale cannabis ten opzichte van 2017 deed zich vooral voor in de maanden mei en juni. Van het NHG-standpunt bestond al in maart 2018 een conceptversie. Dat verklaart mogelijk waarom er al in mei bijna zevenhonderd verstrekkingen door apotheken minder waren dan in dezelfde maand van 2017 (-13%). In juni waren dat er zelfs duizend minder (-21%). De aantallen in juli 2017 en 2018 waren weer praktisch gelijk. Als mei en juni buiten beschouwing worden gelaten, komt de daling van het aantal verstrekkingen over geheel 2018 uit op minder dan 5%. Overigens is het gebruik van cannabis op voorschrift van huisartsen beperkt van omvang. Ongeveer drie kwart van de mensen die medicinale cannabis gebruiken krijgen dit voorgeschreven door een huisarts, en dat is net iets meer dan één patiënt per gemiddelde huisartspraktijk van tweeduizend ingeschreven patiënten. Dit cijfer komt overeen met dat van het onderzoeksinstituut NIVEL dat daarover in september 2018 een nieuwsbericht uitbracht.

Meer wietolie verkocht

Medicinale cannabis wordt in Nederland zoals bekend geteeld onder verantwoordelijkheid van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) dat valt onder het ministerie van VWS. De enige leverancier Bedrocan brengt gedroogde vormen van cannabis op de markt (flos). Enkele apotheken produceren daaruit cannabisolie, die met verschillende concentraties van de werkzame stoffen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD) beschikbaar zijn. Het aantal verstrekkingen van deze olievarianten nam volgens het SFK in 2018 wel toe, namelijk met zo’n 1100 (+4%). Van de gedroogde vormen waren er vijfduizend verstrekkingen minder (-19%).

Fors meer export

In eigenland mag er minder mediwiet verkocht worden, de export gaat met sprongen omhoog. Nederland verkoopt al mediwiet aan Polen, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Finland, Australië, Denemarken, Macedonië en Groot-Brittannië. Maar de grootste klant is Duitsland, waar mediwiet inmiddels bij de apotheek verkrijgbaar is, terwijl het land zelf nog geen kweekfaciliteiten heeft ingericht. Het land koopt in Nederland tot en met 2020 maximaal 1.500 kilo per jaar. Na 2020 wil Duitsland zelf voor hun eigen mediwiet gaan zorgen.

Door: redactie Highlife

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht