Is wietexperiment nu al een tragisch experiment?

In de weken voor het concept van het wietexperiment (op 12 november) openbaar werd gemaakt, lag het experiment eigenlijk al als een knock-out geslagen bokser in de ring. De referee was al aan het tellen. Een, twee, drie… Bij acht stond de murw geslagen bokser moeizaam op. Een technische KO volgde.

Steeds meer gemeenten lieten namelijk weten dat ze geen enkele interesse hadden om aan het experiment deel te nemen. Het waren niet de minsten die het experiment knock out sloegen. Femke Halsema in Amsterdam, Ahmed Aboutaleb in Rotterdam, en andere burgemeesters lieten weten dat het voor hen niet meer hoeft. De kritiek was vernietigend, zij het om uiteenlopende redenen. De cannabisproef die in het coalitie-overleg tussen voorstander D66 en tegenstanders VVD, CDA en ChristenUnie in elkaar is geknutseld zorgt voor steeds minder enthousiasme. Het is een van de grootste pijnpunten in de regering.

Knottnerus

Dat enthousiasme zal niet gegroeid zijn nu in het concept enige aanbevelingen van de commissie Knottnerus niet zijn overgenomen. De commissie, die aandachtig luisterde naar allerlei belanghebbenden en daarvoor lof kreeg vanuit de cannabisbranche, wilde dat meer dan tien gemeenten zouden deelnemen en dat er verschillen mogelijk konden zijn. Dat is niet in het concept terug te vinden. Wat staat er dan wel in het concept? Heel veel. We noemen 10 in het oog springende punten.

* Buitenlandse hasj is niet toegestaan
* Alle coffeeshops binnen een gemeente moeten verplicht meedoen
* De achterdeur wordt vergroot van 500 gram naar de weekomzet
* Er komt geen maximaal THC percentage
* Kwekers moeten minimaal 10 soorten aanbieden
* Kwekers moeten zorg dragen voor een gesealde verpakking die coffeeshops verplicht moeten verkopen
* Vervoer naar coffeeshops vindt plaats door een geld- of waardetransportbedrijf
* Ingezetenencriterium keert terug, dus geen buitenlanders in deelnemende coffeeshops
* Telers en personeel moeten VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) in bezit hebben
* Edibles en concentraten zijn niet toegestaan

Reacties

Het gehele concept telt maar liefst 38 pagina’s waarin elk aspect tot in de puntjes beschreven wordt. Liefhebbers kunnen het downloaden via de website www.internetconsultatie.nl.

Gekkenwerk?

Als er tenminste nog interesse is. Je zou er immers bijna cynisch van worden. Als het wietexperiment doorgaat in dit tempo, zal het ooit ergens in 2025 afgesloten worden nadat wie weet hoeveel andere landen cannabis hebben gelegaliseerd. Aan de andere kant; optimisten vinden het een groot pluspunt dat in ieder geval coffeehops ook in de toekomst een rol krijgen. Want er zijn in de politiek genoeg voorstanders om cannabis in de toekomst alleen nog via bijvoorbeeld apotheken, staatswinkels of internet te verspreiden. Of het gewoon te verbieden. Gekkenwerk, zeg je? Mee eens, maar alles is mogelijk in politiek Den Haag. Wordt vervolgd.

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht