“Belastingcontrole? So what!”

“Belastingcontrole? So what!”

• Wat gaat een belastingcontroleur nu precies beoordelen tijdens een boekenonderzoek?
• Kijkt hij ook naar uw privésituatie?
• Worden foto’s en opnames die gemaakt worden op de (auto)wegen gebruikt door de belastingdienst?
• Wordt de telefoon afgetapt?
• Kun je überhaupt nog wel je buurman of klanten vertrouwen indien er sterke verhalen worden verteld aan de bar?

Dit zijn vragen waar niet elke (horeca)ondernemer bij stil staat, maar dat is misschien wel verstandig.

De belastingdienst maakt gebruik van veel vormen van informatiebronnen. Regelmatig krijgen zij informatie over derdenonderzoeken binnen. Deze gegevens kunnen vergeleken worden met uw eigen administratie. Ook worden brutowinstpercentages van andere horecaondernemers vergeleken met die van uw bedrijf. Op zich hoeft u dit niet eens te merken.

De belastingdienst ontvangt veel privégegevens
De belastingdienst ontvangt gegevens over uw auto, bijv. van bekeuringen. Zij vergelijkt dit met uw rittenadministratie om te beoordelen of uw privégebruik van de auto juist wordt aangegeven. Daarnaast maakt de belastingdienst zeer regelmatig foto’s van alle auto’s op parkeerplekken bij attractieparken, stadions, eetgelegenheden en op nog veel meer plaatsen waar het bezoek meestal een privékarakter heeft. Ook dit wordt vergeleken met uw kilometeradministratie van uw bedrijfsauto.

De belastingdienst krijgt regelmatig tips binnen van mensen die willen klikken over vermeende onrechtmatigheden. Niet alles is tenslotte wat het lijkt te zijn en dat geldt ook voor de tips die de belastingdienst ontvangt. De belastingdienst controleert alle tips. Vaak komt het voor dat een buurman of klant jaloers is of denkt dat ergens zwart wordt gewerkt. Dit hoeft niet altijd juist te zijn omdat mensen nu eenmaal snel denken dat contant betaalde gelden zwart loon zal zijn. Dat hoeft natuurlijk niet. Ook een betaling aan een schilder die in zijn privétijd uw pand schildert en contant wordt betaald hoeft niet onjuist te zijn.

Er zijn weinig landen waar zo vaak de telefoon wordt getapt als in Nederland. Zelfs advocaten worden regelmatig getapt, ook al is dat niet toegestaan. Deze gegevens kunnen gebruikt worden tijdens een boekenonderzoek. Wees dus voorzichtig met wat u allemaal over de telefoon vertelt. Menigeen heeft hier verantwoording over moeten afleggen.

Sterke verhalen tijdens een feestje
Tijdens de begeleiding van boekenonderzoeken heb ik meermaals meegemaakt dat sterke verhalen van de kastelein bij de belastingdienst belanden, vaak geschreven door gasten die achteraf denken dat het misschien toch wel onrechtvaardig is dat bijvoorbeeld niet alle inkomsten worden aangegeven of sommige medewerkers in de horeca zwart worden betaald. Vaak zijn het slechts verhalen die worden doorverteld en zijn aangedikt. Een controlerend ambtenaar zal tijdens een boekenonderzoek uw gehele privésituatie doorlichten. Er zal een opstelling worden gemaakt met al uw inkomsten, vermogensbestanddelen en vervolgens zal beoordeeld worden of u geen betalingen heeft verricht die u niet kon doen omdat hiervoor onvoldoende inkomsten zijn opgegeven. Ook bij deze berekeningen worden gegevens van derden gebruikt.

Conclusie
Hoe ziet u nu de vraagpunten in de inleiding? Kunt u nu niemand meer vertrouwen? Natuurlijk wel, maar tijdens een boekenonderzoek is deskundige ondersteuning wel noodzakelijk. Het is verstandig rekening te houden met de informatiebronnen van de belastingdienst. Niet alles is wat het lijkt te zijn en ogenschijnlijk dubieuze transacties kunnen zeer verklaarbaar zijn. Vaak zijn echter deze verklaringen vele jaren later tijdens een onderzoek niet meer voorhanden.

Weten is één, bewijzen is twee. Een belastingambtenaar en ook een rechter is niet eenvoudig te overtuigen.

Oomen fiscaal onderzoek en advies.
Mr. Wil Oomen
Oomen Administratiekantoor
Ing. Ruud Oomen
www.oomenfiscaalonderzoek.nl
www.oomenadministratiekantoor.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht