Highlife Flash 03-18

Britse gezondheidszorg voor legale mediwiet

Nadat eerder al de organisatie voor doktoren in de Britse gezondheidszorg voor legalisering van medicinale cannabis pleitte, heeft nu ook de grootste organisatie van zusters mediwiet omarmt. Een grote meerderheid van het Royal College of Nursing stemde voor legale mediwiet en riep op om de regering onder druk te zetten om dit zo snel mogelijk te regelen. Tracey Risebrow, een zuster uit Suffolk: “Het is onmenselijk om patiënten te laten lijden wanneer er een medicijn is dat hun kan helpen.” Zuster Catherine Gault: “Er is voldoende bewijs dat cannabis werkt tegen chronische pijn bij verschillende aandoeningen. Ook ik lijdt aan zo’n ziekte. Voor mij zou cannabis de kwaliteit van mijn leven verbeteren.” In Groot-Brittanniē mag tot op heden alleen Sativex, een medicijn gebaseerd op cannabis, aan MS-patiënten worden voorgeschreven.

Highlife Flash 03-18

Gaat het strenge Korea draconische drugswetten veranderen?

In veel Aziatische landen is het gebruik van medicinale of recreatieve cannabis streng verboden. Maar het verzet groeit. Zo vertelt een anonieme dokter in Zuid-Korea dat sinds haar vijfjarige zoon CBD-olie kreeg hij veel beter om kon gaan met de gevolgen van zijn epilepsie. Echter, toen ze een tweede flesje CBD-olie uit de VS bestelde ging het mis. Ze moest zich melden bij het Openbaar Ministerie en kreeg te horen dat ze moest stoppen met de CBD-kuur op straffe van een celstraf en het intrekken van haar medische vergunning. Dominee Sungsuk Khan, die zich inzet voor het gebruik van mediwiet in Zuid-Korea, gelooft echter dat er hoop is. Parlementsleden bereiden een wetsvoorstel voor om medicinale cannabis legaal te krijgen. De tijd zal leren of ze succesvol zijn.

Highlife Flash 03-18

Stop the War on Pot

The Daily News, een van de grootste kranten in de VS, heeft in een opzienbare voorpagina keihard uitgehaald tegen de War on Pot in New York, waar de krant verspreid wordt. In een hoofdcommentaar pleit de krant voor een snelle legalisering van cannabis, omdat ‘cannabis niet gevaarlijker is dan alcohol of tabak’. De krant herinnert er aan dat New York al in 1977 cannabis tot 25 gram decriminaliseerde. Toch worden nog steeds 17.000 blowers jaarlijks opgepakt. En dat moet stoppen: ‘We hebben weinig tot niets gewonnen in de War on Pot. Het is tijd om het op een andere manier te proberen.’

Highlife Flash 03-18

Geen uitzondering voor mediwietkweker

Een kweker uit Spijkenisse mag ondanks zware pijn niet zijn eigen medicinale cannabis kweken. In oktober vorig jaar werd een vijftal planten van hem in beslag genomen. Terecht, oordeelde de rechter onlangs. De rechter zei wel dat hij kon begrijpen waarom de man cannabis had geteeld, maar vanwege bestaande wetgeving kon hij geen uitzondering maken. Probeer het bij de burgemeester, hield hij de mediwietkweker. Een gesprek daarover gaat nog plaatsvinden. De thuiskweker gaat overigens wel in hoger beroep. Op pagina 75 schrijft advocaat André Beckers hierover.

Highlife Flash 03-18

Burgemeester New York wil einde aan wiet-arrestaties

Bill de Blasio, burgemeester van New York, was onlangs meer dan duidelijk in zijn waarschuwing aan de roemruchte NYPD (New York Police Department):
“Half juni moet het afgelopen zijn met onnodige arrestaties van burgers die een kleine hoeveelheid cannabis in bezit hebben. Dat moet stoppen!” Zijn verklaring kwam nadat de New York Times onthulde dat mensen met een donkere huidskleur nog steeds veel vaker gearresteerd worden wegens het bezit van cannabis dan mensen met een blanke huidskleur. Afrikaans-Amerikanen werden 15 keer vaker gearresteerd dan blanken, mensen met een Mexicaanse achtergrond werden vijf keer vaker gearresteerd. De burgemeester was duidelijk: “Deze discriminatie moet stoppen.”

Highlife Flash 03-18

Trudeau zegt dat legale wiet in Canada op schema ligt

Hoewel de geplande introductie van legale wiet in Canada per 1 juli niet gaat lukken, blijft de liberale premier Justin Trudeau bij zijn belofte om het zo snel mogelijk in orde te maken. Trudeau: “We blijven bij onze plannen voor legale cannabis. Het huidige systeem waarbij cannabis verboden is doet pijn. Wij willen een eind maken aan een miljoenenindustrie waarvan alleen criminelen profijt hebben. Legalisatie is een proces dat we door zullen zetten.” Omdat er op verschillende politieke niveaus nog inspraakrondes en stemmingen volgen, zou nu een datum van 1 september het meest realistisch zijn.

Highlife Flash 03-18

Nobelprijs voor de Vrede voor Cannabis Social Clubs?

Het Drugs Peace Institute ziet het wel zitten. Een Nobelprijs voor de Vrede voor Cannabis Social Clubs: ‘Een prachtige beloning voor de cannabisplant en de voorvechters voor deze vredelievende plant.’ Maar voor een nominatie geregeld is, is er nog een lange weg te gaan. Toch zijn onze Vlaamse vrienden van Trekt Uw Plant uit België terecht alvast verheugd hierover: “Eindelijk is het zover en is de officiële bekendmaking gepubliceerd! Wereldwijd worden de Cannabis Social Clubs die volgens het ENCOD-model actief zijn voorgedragen voor hun activisme in de strijd tegen de zwarte markt en het criminele milieu door middel van coöperatieve initiatieven. Voor TUP, haar leden, verzorgers en bestuur, is dit een extra hulpmiddel in de strijd voor legalisering van cannabis en aanpassing van het huidige beleid door de regering.” Meer info: www.drugspeaceinstitute.org/

Highlife Flash 03-18

Nationale ombudsman gaat verder met onderzoek Johan van Laarhoven

Dat de zaak rond Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta uitzonderlijk is, blijkt opnieuw nu de Nationale Ombudsman besloten heeft om toch zijn onderzoek voort te zetten. Normaal gesproken wordt eerst gewacht tot een rechter een vonnis heeft uitgesproken, maar ombudsman Reinier van Zutphen zegt een uitzondering te maken omdat er geen reëel zicht is op een spoedig vonnis. Van Zutphen schreef dit in een brief aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Highlife schreef vele malen over Johan van Laarhoven en Tukta. Johan was tot 2011 mede-eigenaar van coffeeshop The Grass Company en werd in 2014 in Thailand gearresteerd na een discutabel rechtshulpverzoek van het OM in Nederland. Johan en Tukta zitten sindsdien vast en kregen jarenlange celstraffen opgelegd. De ombudsman onderzoekt de rol van het Openbaar Ministerie, de Afdeling Internationale Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) en politiekorps Zeeland-West-Brabant bij de Thaise arrestatie van Johan en Tukta. Info: www.justiceforjohan.nl

Highlife Flash 03-18

Helpt CBD tegen tandplak?

CBD heeft voor veel patiënten een heilzame werking. Het bestanddeel van de cannabisplant wordt voor uiteenlopende ziektes en pijnen gebruikt. En waarom zou het ook niet helpen tegen tandpijn of tandplak. De Israëlische tandarts Veronica Stahl gelooft heilig in de heilzame werking van CBD. Zij beweert dat bij tandzenuwweefsel dat met CBD werd behandeld, bacteriën verdwenen. Ook kiespijn werd beter verdraagbaar. Nu heeft ze een tandpasta bedacht, genaamd
Cannabite Lifelong. Voordat dit op de markt komt, is echter meer research nodig. Stahl heeft alle vertrouwen: “Ik heb veel patiënten pijn zien lijden en ik geloof oprecht dat CBD hierbij kan helpen.”

Highlife Flash 03-18

Ziggy Marley in Paradiso

Ziggy Marley treedt maandag 2 juli op in Paradiso in Amsterdam. Twee jaar geleden sprak Highlife nog met de zoon van Bob Marley: “Als ik ’s ochtends wakker word doe ik lichamelijke oefeningen: hardlopen, boksen, zwemmen. En dan later als ik de behoefte voel om te relaxen, neem ik een spliff en lees ik een boek of kijk een film. Het liefst rook ik een sativa, ik weet de namen niet van al die soorten, er zijn zoveel verschillende variaties, namen en rassen, het is redelijk verwarrend. Ik houd er niet van om het te technisch te laten worden. Zo ben ik er niet mee opgegroeid, met door de kwekers gemanipuleerde planten. We moeten uitkijken om wiet niet teveel te bewerken. Ik houd ervan als mijn wietje buiten is opgegroeid, in de zon en met de maan.”

Highlife Flash 03-18

Zimbabwe legaliseert mediwiet

Het Afrikaanse land Zimbabwe heeft wietteelt voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden gelegaliseerd. Kwekers kunnen een vergunning aanvragen die vijf jaar geldig is. Recreatief blowen blijft wel strafbaar. Met de vergunning mag naast wiet ook wietolie worden gemaakt. Aanvragers moeten aangeven hoeveel ze willen produceren en verkopen in een bepaalde periode.
Zimbabwe is hiermee het tweede Afrikaanse land dat wietteelt legaliseert. Lesotho deed dat vorig jaar. In verschillende andere Afrikaanse landen, zoals Ghana en Malawi, wordt een goedkeuring van mediwiet ook voorbereid. Na Europa en Noord- en Zuid-Amerika is Afrika dus het volgende continent dat ‘om gaat’ wat mediwiet betreft. Africa goes green! En mediwiet verovert de wereld.

Highlife Flash 03-18

Teken de petitie

De redactie van Highlife ontving een mail van ASBL (vereniging zonder winstoogmerk) Cannabis Belgique met het verzoek om aandacht te schenken aan hun petitie waarin zij vragen om de legalisatie van cannabis in België. Ce n’est pas un problème voor ons uiteraard, dus bij deze de link naar die petitie: http://cannabisbelgique.be/petition-asbl-cannabis-belgique/. Je moet wel een beetje Frans spreken, maar dat is geen probleem, toch? Immers, wie zou niet overal ter wereld legale cannabis willen ondersteunen. En met de controverse rond de negen-jarige Sofie Francken (zie elders in dit blad) kunnen onze zuiderburen alle steun gebruiken.

Highlife Flash 03-18

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht