Archeologie van de toekomst

Als je snel bent kun je in de Melkweg Expo in Amsterdam nog net de gratis tentoonstelling Creating Other Futures bekijken. Vijf kunstenaars uit Palestina, Mexico, Singapore, Kenia en Nederland hebben alternatieven voor de huidige realiteit en toekomst geschetst.

Other Futures is het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld. In de expo komen denkbeelden en werk van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod. Een verkenning van inspirerend, geestig en in het westen tot nu toe onbekend werk. Speciaal voor Melkweg Expo heeft Other Futures vijf kunstenaars uitgenodigd die een inspirerend beeld van de toekomst creëren. Zij hebben volledig nieuw werk gecreëerd of een nieuwe installatie op basis van bestaand werk gemaakt.

Tijdreizen

De Palestijnse kunstenaar Larissa Sansour maakte in 2016 ‘In the Future They Ate From The Finest Porcelain’. Een ondergrondse verzetsgroep begraaft porselein om toekomstige landclaims te kunnen bevechten met het archeologische bewijs van een verdwenen beschaving: Archeologie van de toekomst. Digitaal kunstenaar Jacque Njeri uit Kenia herschrijft geschiedenis door de esthetiek van haar eigen nomadische Masai-volk te vermengen met tijdreizen en het leven op andere planeten in haar collagereeks MaaSci. De Masai zijn traditioneel veehoeders die vaak de grens tussen Tanzania en Kenia overschrijden. Njeri neemt ze nog een stuk verder mee, naar de ruimte!

Space-Opera’s

Ming Wong uit Singapore toont zijn onderzoek voor toekomstige space-opera’s op een verzameling schermen met een mix van sciencefiction, nieuwsberichten en verhaallijnen. Hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, Wong ziet een heldere relatie tussen Chinese SciFi en Cantonese opera. De Nederlandse kunstenares AiRich gunt bezoekers een glimp van Planet AiRich met haar bijzondere burgers: hybride wezens die half god, half superheld zijn. Op een lichtvoetige manier schept ze een nieuwe werkelijkheid waarin plaats is voor een ander schoonheidsideaal. Tenslotte droomt schrijver en mediakunstenaar Fran Ilich uit Mexico niet alleen van een radicale verbeelding die een andere wereld mogelijk maakt, hij maakt de droom waar.

Digitaal platform

Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment. Dus mocht je niet bij de expo in Amsterdam kunnen zijn, via de website zijn bovenstaande mindblowing voorbeelden nog steeds te zien.

www.otherfutures.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht