Fantastische muursculpturen

De Londenaar Cityzenkane maakt met zijn wonderlijke muursculpturen fantastische 3D-street art. Hij laat zich inspireren door spiritualiteit, sciencefiction, de natuur en oude culturen zoals die van de Maya’s.     Door: Peter van Sparrentak

Je hangt grote beelden aan de muur, soms in combinatie met schilderingen. Hoe noem je zelf wat je maakt?

Street art-sculpturen of 3D-beelden.

Je hebt onlangs een beeld gemaakt op een afgedankte auto?

Dat was in het automuseum in Coventry. Ze hadden veertien kunstenaars gevraag om auto’s of onderdelen ervan te transformeren. Ik had een beeld gemaakt dat op een oude Rover-auto ligt, van het dak tot aan de motorkap.

Is je werk op de muur altijd tijdelijk of soms blijvend?

De bedoeling is meestal blijvend, maar dat lukt vaak niet. Op het street art-festival Artscape in Gotenburg maakte ik vorig jaar Yemaya, een installatie met verschillende beelden en schilderingen. Het was mijn grootste werk tot nu, wel acht meter breed en hoog. Dat hebben ze helaas weg moeten halen, omdat er een wijnbar kwam. Andere beelden worden soms na een tijd gestolen of vernield.

Gebeurt het vaak dat mensen het stelen?

Ja, heel vaak. Maar tja, dat hoort bij het street art-proces. Er is niets dat altijd blijft. Maar het is natuurlijk jammer, zeker wanneer je er zo veel werk aan hebt besteed.

Ik zag dat een van je werken in Londen was beklad. Wat vind je daarvan?

Zoiets is onderdeel van de wetten van de straat. Je kunt niet dicteren wat er op straat gebeurt. Ik hou van graffiti, maar dat was een lompe actie, geen vorm van expressie.

Waarom hang je de beelden niet hoger, zodat men er niet bij kan?

Onderdeel van mijn kunst is dat mensen het kunnen aanraken. Dus daarom moet het op armhoogte hangen.

Zijn er ergens kunstwerken van je te zien op de muur?

Er hangen een paar kleine werken in Londen. Verder in Bristol, Brighton en Wellington/Nieuw-Zeeland, waar ik een muur heb gemaakt op het Vivid street art festival. Ik ben nu bezig met een aantal sculpturen. Binnenkort zullen er beelden te zien zijn in Londen, Manchester, Bristol en België. Het zou cool zijn om een keer iets in Amsterdam te maken.

Waar zijn de beelden van gemaakt?

Jesmonite (cement/gips/acryl-mix op waterbasis), van binnen opgevuld met spuitschuim. Eerst maak ik het beeld van gewone klei of polymeerklei, een kunststof boetseerklei. De kleine onderdelen die ik er aan toevoeg, klei ik van Super Sculpey. Met speciaal gereedschap en alledaagse voorwerpen maak ik de versieringen. Van de kleivorm maak ik een mal van siliconenrubber, die ik later opnieuw kan gebruiken. Met die mal maak ik het beeld, dat op de muur komt te hangen.

Hoe schilder je de beelden en hoe hang je ze op?

Als het beeld klaar is, is het nog zwart. Dan ga ik het schilderen. Soms gebruik ik fluorescerende verf, dat licht afgeeft in het donker. De laatste tijd gebruik ik zilververf, zodat je het zwart er nog doorheen ziet. Dat geeft een metaalachtig, oud lijkend effect. Ook gebruik ik holografisch poeder. Het beeld heeft dan verschillende kleuren, afhankelijk van welke kant je het bekijkt. Ik bevestig de beelden aan de muur met schroeven en lijm. Mijn broer en mijn zwager helpen mee om de beelden te vervoeren en aan de muur te hangen.

Ze zien er uit als insecten of aliens.

Veel mensen zien er dieren in, maar dat zijn het vaak niet. Het is wat je wilt dat het is. Ik vind het leuk om te merken dat verschillende mensen er iets anders in zien. Mijn beelden hebben invloeden van HR Giger. Ze ontstaan altijd al doende. Ik heb vooraf geen idee wat het moet worden. Het verandert ook telkens. Ik laat me inspireren door oude culturen, zoals die van de Maya’s en de spirituele cultuur in India en andere delen van de wereld.

Waar komt je interesse voor spiritualiteit vandaan?

De opkomst van de housescene eind jaren tachtig heeft me nieuwe inzichten gegeven. Ook het gebruik van ecstasy en marihuana speelde mee. Het was een hele positieve tijd. In die tijd luisterden we veel naar chill out muziek en werden we vaak high. Ik probeer in mijn kunstwerken andere staten van bewustzijn uit te drukken.

Rook je nog steeds cannabis?

Ja, meestal van een vriend van me. Organic Super Lemon Haze of Northern Lights.

Laat je je ook inspireren door de natuur?

Jazeker. Als kind kon ik uren kijken naar vogels en insecten, de mooie vormen en kleuren. We zijn zo’n klein onderdeel op de wereld! We weten meer over de ruimte dan wat er in de zee leeft. Ik denk dat veel kunst probeert om de natuur te evenaren. Dat geldt zeker ook voor wat ik doe. Al lukt dat natuurlijk nooit.

Heb je muziek aanstaan als je aan het werk bent?

Ja, ik luister graag naar UK hiphop en dan vooral grime. Of ik kijk op YouTube naar de videogame StarCraft.

Wat wil je met je kunst op de muur bereiken?

Mijn idee is om iets te maken, dat mensen verrast als ze er even naar kijken. Dat is alles. In een galerie heb je een bepaald publiek, op straat ziet iedereen je kunst. Daarom houd ik zo van street art.

Ik zag dat je ook losstaande sculpturen maakt.

Ja, dat zijn eenzelfde soort beelden. Die zijn gemaakt van polymeerklei, ik heb er geen mallen van. Het zijn one-offs.

Verdien je genoeg met je kunst om van te leven?

Nee, overdag werk ik als cameraman voor onder meer de BBC. Zo kom ik op veel muziekfestivals. We doen al 25 jaar Glastonbury en verder ook Isle of Wight.

Presenteer je de beelden ook op muziekfestivals?

Tot nu toe nog niet. Misschien gaan we op het komende Glastonbury een installatie doen. En misschien ook op Burning Man in USA, misschien dit jaar, anders het jaar erop. Het duurt lang om dat voor te bereiden.

www.cityzenkane.org

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht