Californië legaliseert !!!

Op 1 januari werd cannabis volledig legaal in Californië. Je kunt nu langs de hele Westkust van de Verenigde Staten legaal wiet kopen. Dit is geweldig nieuws. Want als de meest bevolkte staat van de VS (en de zesde economie van de wereld!) heeft de Golden State een voorbeeldfunctie; ‘What happens in California, will happen in the rest of the world later’. Highlife was erbij!         Author: Rob Tuinstra

Onze thuisbasis is Los Angeles, met tien miljoen inwoners de grootste stad van Californië. Maar een paar dagen voor de officiële legalisering op 1 januari is het chaos troef in LA. De stad is er simpelweg niet klaar voor. Het complexe vergunningensysteem wordt als excuus gebruikt. Niet alleen de staat Californië moet een vergunning afgeven, ook de gemeenten moeten dat doen. En elke gemeente heeft dan weer zijn eigen regels. Steden als Oakland, Santa Cruz en San Diego hebben hun zaakjes prima voor elkaar, in LA blijft het totaal onduidelijk wanneer een en ander geregeld is.

Legale wiet in Californië!

30 december

De Los Angeles Times bericht dat in de hele staat ruim 40 vergunningen beschikbaar zijn gesteld om op 1 januar1 2018 recreatieve cannabis te verkopen. For the record; medicinale cannabis is al sinds 1996 verkrijgbaar in Californie. Daarmee was het de eerste staat in de VS. We checken de dichtstbijzijnde ‘dispensaries’ die naast medicinale cannabis ook recreatieve wiet mogen verkopen. San Diego en Oakland vallen af; dat is een paar uur rijden. West Hollywood is de betere optie. Op de Santa Monica Boulevard zijn een paar plekken die naast hun mediwietvergunning ook recreatieve wiet mogen verkopen. Daar gaan we dus naar toe.

31 december

Nog even uitleggen. De gemeente (county) Los Angeles is een ware lappendeken van wijken waar de City of Los Angeles het voor het zeggen heeft, maar in dat totale gebied zijn er nog allerlei onafhankelijke gemeenten als Pasadena, West Hollywood of Hawthorne. Die onafhankelijke en kleinere gemeenten zijn veel beter voorbereid dan LA zelf. Maar grote broer Los Angeles is zo machtig dat het zijn wil kan opleggen aan de kleine neefjes; het verbiedt West Hollywood om op 1 januari met de verkoop van recreatieve cannabis te beginnen. Dat is een domper, want onze terugreis naar Amsterdam is op 2 januari. Gelukkig vinden we een nieuw alternatief. De cannabis shops in de gemeente Santa Ana, iets ten zuiden van Los Angeles, zijn wel open. Hoera!

1 januari

Uitslapen na Nieuwjaar en dan: autopech. De remmen van onze wagen doen het niet meer. Gelukkig kunnen we via vrienden een ruige zwarte pickup truck regelen. Rond twee uur ’s middags rijden we dan eindelijk naar de dispensary 420 Central op 420 Central Avenue in Santa Ana. Dat is een van de zeven adressen waar recreatieve cannabis kan worden gekocht. Maar Google Maps brengt ons naar een huisadres. What the fuck! We zitten op 420 Central. Maar moeten we nu op East of West zijn? Gelukkig zien we langs snelweg 55 een andere optie. Het is People’s OC Marijuana Dispensary op Grand Avenue. En wat een feest is het! Op de druk bezochte parkeerplaats zien we overal smiling faces. Met “what a happy day” begroeten we elkaar. Oud en jong. Man en vrouw. Alle rassen, alle kleuren. Iedereen is in een staat van euforie zelfs voor we allemaal het pand binnen zijn.

Strictly cash

We sluiten ons aan in de rij op de benedenverdieping. Om ons heen staat een aantal bewapende bewakers. De verkooppunten van cannabis kunnen alleen met contant geld opereren, want banken weigeren vooralsnog zakelijke rekeningen te open. Herkenbaar? Gelukkig is er een ATM in het pand. Maar omdat een cash only business een duidelijke target is voor criminelen, hebben alle cannabis verkooppunten flink geïnvesteerd in bewaking. We tellen er minstens vier, in kogelvrij vest. Dit is Californië.

Potente shit: 29,41% THC

Privacy

Omdat pas op het laatste moment bekend was waar we konden shoppen, hebben we geen afspraken vooraf kunnen maken. Dus vragen we bij de intake, waar onze identiteitspapieren worden gekopieerd zodat we in het klantenbestand worden opgenomen, of we foto’s mogen maken. De manager staat ons dat toe. Wel vraagt hij om de privacy van de klanten en het personeel te waarborgen. Geen probleem. We zijn al in de Zevende Hemel als we het aanbod mogen bekijken en fotograferen. Want het is meer dan indrukwekkend. Werkelijk alles is beschikbaar: de beste wiet, hasj, dabs, edibles, noem maar op. Wow!

Hempy Happy New Year

In een lange rij staan we op onze beurt te wachten. Maar er zijn zeven (!) Bud Tenders aan het werk, dus de rij gaat snel. Dat is maar goed ook, want zoals verwacht is het heel erg druk. We zijn overigens niet de eerste buitenlandse bezoekers. Want ja, ook als Nederlander mag je gewoon wiet kopen. Enkele Canadezen waren ons voor. Die zaten vast in het hotel tegenover People’s OC. Maar wanneer we vertellen dat we uit Amsterdam komen. ontstaat er meteen enthousiasme. “You legalized this shit long before us!”, is de meest gehoorde reactie. Of: “I love your coffeeshops!” Ik probeer uit te leggen hoe ‘un-leglalized’ onze shit wel niet is, maar iedereen is gewoon te happy. Of te hempy. Dus laat ik het maar even zo. Ik wil deze historische dag niet verpesten!. Met een hybride multi-mix pre-rolled joint en Korova Peanut Butter cookies in onze verzegelde envelop verlaten we het pand. Terug in Los Angeles smoken we de joint met een aantal vrienden. Potente shit! De Peanut Butter cookies laten we achter voor onze vrienden, omdat we op 2 januari alweer terug gaan naar Amsterdam. Hun commentaar: ‘They kick ass!’

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht