Fashion Cities Africa – Van streat wear tot couture in Tropenmuseum

Fashion Cities Africa - Van streat wear tot couture in Tropenmuseum

Fashion Cities Africa in het Tropenmuseum Amsterdam laat de bruisende en veelzijdige mode in vier grote Afrikaanse steden zien: Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden op social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze modeliefhebbers wereldwijd.

Van street wear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met levendige en veelzijdige mode die de modewereld opschudden. Mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films dompelen de bezoeker onder in een visueel spektakel van trends. De expo is tot januari volgend jaar te bezoeken.

Casablanca

Vele invloeden uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten komen samen in Casablanca die zorgen voor een gevarieerd modebeeld met haute couture en ready-to-wear, klassieke kleding en streetwear. Om binnen deze veelheid aan stijlen onderscheidend te zijn, zoeken ontwerpers en stylisten vaak inspiratie in lokale culturele tradities. Zij werken samen met plaatselijke kleer- en textielmakers om hun creaties te realiseren. Andere modeliefhebbers kiezen juist voor meer internationale stijlen voor hun streetstyle en exclusieve ontwerpen. Of ze mengen deze met lokale elementen voor een eigen look.

Fashion Cities Africa - Van streat wear tot couture in Tropenmuseum
ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) Sarah Waiswa

Johannesburg

Na tientallen jaren van economische achteruitgang ontplooide Johannesburg zich langzaam tot een bruisende metropool, waar mode, muziek en kunst het straatbeeld bepalen. Wijken als Newtown, Braamfontein en Maboneng vormen het hart van de stadse mode en zijn broedplaatsen van vernieuwing. Mede door de politieke geschiedenis en haar gevolgen voor de huidige samenleving dragen veel creatievelingen in ‘Joburg’ een maatschappelijk bewuste invalshoek uit, rechtstreeks of subtiel. Met mode vertellen zijn hun eigen verhalen, over gelijkwaardigheid en trots.

Nairobi

Een nieuwe generatie ontwerpers, stylisten en ondernemers is bezig de mode-sector in Nairobi aanzienlijk te professionaliseren. Tegelijk is het shoppen naar Mitumba (tweedehands Westerse kleding) op de vele markten een onmisbaar onderdeel van Nairobi’s modescene. Online modefilms en modefoto’s op blogs en andere sociale media zijn populaire middelen om het aanwezige creatieve talent nationaal en internationaal te promoten. Publieke figuren als lokale popsterren helpen hier een handje bij door kleding van jonge ontwerpers te dragen.

Lagos

De hoofdstand van Nigeria heeft de meest gevestigde mode-industrie in Afrika en veel Nigeriaanse ontwerpers verkopen hun creaties wereldwijd. Michelle Obama, Beyoncé, Alek Wek en andere invloedrijke vrouwen dragen labels als Maki Oh en Lanre da Silva Ajayi. De prestigieuze Lagos Fashion and Design Week heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Zelfbewust zet Lagos koers om een nieuwe modehoofdstad in de wereld te worden.

www.tropenmuseum.nl

Door: Redactie Highlife

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht