Vexta – Mystieke schilderingen in neonkleuren

Vexta - Mystieke schilderingen in neonkleuren

De Australische kunstenares Vexta heeft sinds enkele jaren New York als thuisbasis. Met stencils, spuitbussen, verf, rollers en kwasten maakt ze muurschilderingen en schilderijen in felle neonkleuren, met daarop mensen, dieren en abstracte ruitvormen. Een terugkerend element in haar werk is de verbondenheid tussen mensen, dieren en de natuur.

Naast je muurkunst exposeer je met werk op canvas en beschilder je …eh dierenschedels.

Ja, die beschilder ik met de hand met penselen. Veel van die schedels heb ik verzameld tijdens wandelingen in het bos in Australië. Mensen kunnen een schedel eng of triest vinden, maar als ik hem mooi beschilder, kunnen zij er een ander idee van krijgen. Ik filosofeer in mijn werk over zaken als leven, dood, en hoe we als mens van de ene naar de andere vorm veranderen. Een dood lichaam verteert en dat is weer een voedingsbodem voor de natuur. Er groeit weer iets nieuws uit. Ik geloof niet in een leven na de dood, maar ben wel geïnteresseerd in de stoffelijke transformatie.

Vexta - Mystieke schilderingen in neonkleuren
Isla de Mujeres, Mexico.

Je gebruikt altijd felle neonkleuren.

Zo wil ik mijn werk laten opvallen. Toen ik daarmee begon, ben ik gaan kijken naar kleuren die in de natuur worden gebruikt om te waarschuwen voor gevaar of om de aandacht te trekken. Zoals sommige dieren in de jungle dat doen bijvoorbeeld.

En vaak komen er ruit- of diamantvormen in voor.

Die gebruik ik al een tijdje in mijn werk. Ze staan symbool voor de elementaire deeltjes, waaruit alles en iedereen bestaat. Ik interesseer me in wetenschap en vooral kwantumfysica. Het idee dat alles en iedereen met elkaar in verbinding staat.

Je schildert mensen met vleugels.

Als ik op reis ben, kijk ik naar de lokale mythologie. Op heilige plekken, zoals kerken of tempels, zijn altijd figuren met vleugels te zien. Een engel, een Maya-figuur in Mexico of een heilig beeld aan de muur in een Europese stad. De figuren die ik schilder kunnen naar beneden vallen of naar boven vliegen. Ik laat graag de ruimte aan mensen om hierover zelf hun idee te vormen.

Vexta - Mystieke schilderingen in neonkleuren

Je beeldt vooral vrouwen af.

Ik heb altijd meer vrouwen geschilderd dan mannen. Ik wil vrouwen als sterke persoonlijkheden laten zien in plaats van als sekssymbolen.

Waar komt je kunstenaarsnaam Vexta vandaan?

Mijn echte naam is Yvette. Mijn vader komt uit Tsjechië. Iemand kwam met de bijnaam Vex. In Tsjechië is het gebruikelijk om –ta of –ka achter een naam te zetten. En zo werd het Vexta.

Je bent vijf jaar geleden van Melbourne naar New York verhuisd. Waarom?

Ik wilde voor een tijd iets anders dan het leven in Australië. Mezelf uitdagen op een nieuwe plek, met nieuwe mensen om me heen. Als je met je werk mensen wilt bereiken buiten je eigen kring, moet je verder kijken. Ik woon in de wijk Brooklyn.

Vexta - Mystieke schilderingen in neonkleuren
Napier, Nieuw-Zeeland.

Wat bevalt je aan New York?

Het is een unieke stad. Soms vergeet ik dat ik in Amerika leef. Iemand omschreef New York als de wereld in een stad, en dat is echt waar. Je vindt er mensen van overal vandaan. Als je in de metro stapt, zie je vele nationaliteiten in één wagon. Australië is divers, er zijn veel Aziatische mensen, maar toch behoorlijk wit. In New York ben ik mensen tegengekomen uit landen waarvan ik niet eens wist dat die bestonden. Het is cool om in een stad te wonen waarin je telkens nieuwe dingen ontdekt.

Naast je muurschilderingen op straat exposeer je in galeries. Wat is het verschil?

Ik schilder in de studio voornamelijk op canvas en op board. Ik verkoop meestal originelen, soms maak ik ook prints. In de studio heb ik een bepaald idee en dat schilder ik. Ik hoef niet na te denken over de omgeving. De dingen die ik op straat doe zijn wat experimenteler. Ik reageer op het licht en wat er om me heen gebeurt en hou rekening met het soort mensen dat er langs loopt. Bijvoorbeeld als het een locatie is met veel kinderen in de buurt.

Wat vind je het leukst om te doen?

Ik hou van beide. Ik schilder graag op straat om mensen te verrassen en ze een ander beeld te bieden dan alle reclame en moderne gebouwen. Het mooie op straat is dat je interactie met het publiek hebt. Ik maakte een keer een installatie van thuis gemaakte schilderijen, beschilderde schedels en sculpturen in een oude metrostationstunnel in Melbourne. Ik was alles aan het inrichten en er was een klein kind aan het kijken. De moeder zei: ‘kom we moeten gaan’. Hij zei: ‘nee, ik wil hier blijven staan en er voor altijd naar kijken’. Ik dacht wow, dat is cool, dat ik op een vijfjarige zo veel indruk kan maken.

Vexta - Mystieke schilderingen in neonkleuren
Kochi, India.

Heb je als kunstenaar al veel gereisd?

Ik heb geschilderd in India, Londen, Parijs, Kroatië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Maleisië en El Salvador. In Nederland ben ik wel geweest, maar ik heb er nog niet geschilderd.

In Mexico deed je mee aan Sea Walls: Murals for Oceans, een project van PangeaSeed (www.pangeaseed.foundation). Die houdt in verschillende landen educatieve festivals met street art, om bescherming van de oceanen te promoten.

Ja, dat was in 2014. Met street art-kunstenaars uit verschillende landen hebben we geschilderd op het eiland Isla Mujeres, wat vrouweneiland betekent. We hebben daar ook gezwommen met walvishaaien. Dat is op het eiland een belangrijke bron van inkomsten. Met die ervaring heb ik er een muurschildering gemaakt van een zeemeermin en een walvishaai.

Vorig jaar was je in El Salvador voor Conect-Arte. Ook een apart project.

Dat is van het UN-World Food Programme. Hiermee willen ze delen van de stad een positieve stimulans geven en de jongeren hun talent laten ontdekken. Kunstenaars geven creatieve workshops aan tieners uit arme wijken en maken samen met hen muurschilderingen. Ik ben ooit met street art begonnen om tegen zaken te protesteren. Ik vind het belangrijk om me als kunstenaar ook in te zetten voor maatschappelijke kwesties.

Vexta - Mystieke schilderingen in neonkleuren

Welke kunstactiviteit staat in je agenda?

Ik ben momenteel bezig met enkele muurschilderingen en privéopdrachten in Australië. Daarna ga ik op reis naar Mexico om daar wat research te doen en van de natuur te genieten. Als ik terugkom ga ik weer schilderijen maken in mijn studio. En deze zomer ben ik in Europa voor een street art-festival in Zweden, waar ik naar uitkijk.

http://vexta.com.au

Door: Peter van Sparrentak

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht