Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp over mediwiet

Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp over mediwiet

Hoe meer mensen mediwiet gaan gebruiken, hoe meer de vooroordelen over cannabis verdwijnen. En al beschouwen veel patiënten cannabis als een wondermiddel, toch zitten er ook haken en ogen aan het gebruik van mediwiet. Dat geldt zowel voor commercieel verkrijgbare CBD-olie als voor zelf gefabriceerde producten. Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp zette op 20 april een aantal essentiële zaken rond medicinale cannabis op een rijtje. Dat was voor menig bezoeker een eyeopener van formaat.

Dr Arno Hazekamp (1976) geldt niet alleen in Nederland als een van de belangrijkste cannabisonderzoekers. Hij verdiende zijn sporen o.a. aan de Universiteit Leiden en bij Bedrocan. In een lezing op het Social Cup festival in Amsterdam kraakte hij enkele kritische noten. Hoewel er wereldwijd op vrij grote schaal onderzoek naar medicinale cannabis plaatsvindt, ontbreken in veel gevallen de harde bewijzen waarop artsen een behandeling kunnen baseren. Met als gevolg dat mensen vaak zelf aan de slag gaan. Velen ervaren het als bevrijdend dat ze het gevoel krijgen zelf actief te zijn in hun genezingsproces in plaats van blindelings de pillen te slikken die de dokter voorschrijft. Arno Hazekamp: “Dat vind ik een heel belangrijk argument. Je hoort van patiënten dat ze niet meer passief zijn, weer dingen mogen, er over kunnen praten en lezen. Kortom: ik doe weer mee.”

Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp over mediwiet
Dr. Arno Hazekamp

Risico’s

Toch lopen patiënten die op eigen houtje besluiten geheel of gedeeltelijk te stoppen met de voorgeschreven medicatie volgens Arno Hazekamp ook risico’s. “Het is belangrijk het je arts te laten weten, want mogelijk is er een interactie van cannabis met andere medicijnen. Ook als je naar het ziekenhuis moet, is het belangrijk om te weten wat je doet. Als je alles inzet op cannabis, is de vraag welke medicijnen je dan laat staan. Je kunt het maar één keer proberen, en dan ben je beter of niet. Er zijn gevallen bekend dat je lever anders gaat werken als je er THC of CBD bijneemt. Enzymen kunnen anders reageren en je medicijnen werken misschien anders of helemaal niet, en er kunnen bijwerkingen ontstaan. Ook over het langetermijneffect van cannabis is niet veel bekend. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met epilepsie. Cannabis werkt in sommige gevallen heel goed bij epileptische aanvallen, maar hoe staan die kinderen er voor als ze straks 20 zijn? Hoe zijn hun hersenen ontwikkeld? Dat is iets waar je wel over moet nadenken, want de hoeveelheden die bij epilepsie worden gebruikt zijn gigantisch. Dan heb je het over honderden milligrammen per dag, terwijl bekend is dat het in de helft van de gevallen ook spontaan overgaat.”

Info klopt vaak niet

Een groot probleem met commercieel verkrijgbare cannabisolie is dat er zelden of nooit betrouwbare informatie is over wat er in die producten zit. Zelfs al heeft een producenten de moeite genomen productinformatie te geven, dan blijkt die in een schokkend groot aantal gevallen niet te kloppen. Dat bleek uit een analyse van medicinale cannabisproducten die patiënten op initiatief van Arno Hazekamp gratis konden laten uitvoeren. “Dat vonden veel mensen een leuk idee, want een lab is heel duur, en bovendien heb je voor zo’n analyse ook officiële toestemming nodig. Van de 46 samples waren 17 gekocht, en van die 17 hadden 13 labelinformatie. Bij 8 van de 13 bleek het percentage werkzame stof meer dan 20% af te wijken, en die afwijkingen zijn vrijwel altijd te weinig. Bij 6 van de 13 zat er zelfs meer dan de helft te weinig in”

Analyse

Arno Hazekamp vervolgt: “Afgezien van wat dat betekent voor de werkzaamheid, is je olie zo opeens twee maal zo duur. 29 samples waren uit zelf gekweekte wiet gemaakt. Dan ging men er van uit dat omdat bij de gebruikte zaden was vermeld dat de soort bijvoorbeeld 10% THC bevat, het extract ook 10% THC bevatte, wat vaak helemaal niet klopte. In 7 zelfgemaakte samples bleek helemaal niets te zitten. Conclusie: je weet niet wat je koopt en je weet ook niet wat je maakt.” Overigens ging het bij die analyse alleen over CBD en THC, niet over residuen van oplosmiddelen, schimmels en andere stoffen, want die zijn veel lastiger en kostbaarder om te meten. Niet bepaald geruststellend voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Rinus Beintema: organisator van The Social Cup en Suver Nuver oprichter.

Zelf maken?

Zelf maken dan maar? “Mijn advies is om als je het zelf maakt goed na te denken. Het gaat tenslotte wel om je gezondheid. Gebruik geen gevaarlijke stoffen. Bij de olie van Rick Simpson werd bijvoorbeeld aanbevolen nafta, een soort wasbenzine, te gebruiken. Dat moet je niet willen. Dan zeggen mensen, ja maar alcohol is zo duur. Dan ga je maar naar België, waar je het in de supermarkt kan kopen. Denk er ook aan dat cannabis in de loop der tijd verandert. Op het moment dat je oogst gaan terpenen en vocht verdampen, bacteriën beginnen te groeien. THC in zijn oorspronkelijke zuurvorm breekt af tot afbraakproducten, dus cannabis staat niet stil. Wat er gebeurt in de periode van plant tot het moment tot jij het in handen hebt, moet je allemaal kunnen afdekken met kwaliteit. Als je het voor een ander maakt ben je eigenlijk een mini-farmaceutisch bedrijf, maar je slaat dan wel een onderzoeker, een apotheker en een arts over. Daarmee neem je een grote verantwoordelijkheid op je.”

Apotheek?

“Zelf maken hoeft natuurlijk niet, je kunt het ook bij de apotheek krijgen. Daar kun je al dan niet voor zijn, maar je gebruikt dan wel een product dat altijd op dezelfde manier wordt gemaakt en soms ook door de zorgverzekering wordt vergoed. Bovendien krijg je op die manier een soort medisch dossier zonder dat je proeven hoeft te doen. Als de dagdosis bekend is en je kent de mate waarin de epilepsie minder wordt, kun je zelfs hardcore epilepsieartsen overtuigen. Waar je het ook haalt, de les is dat je een product kiest waar je happy mee bent en dat in dezelfde samenstelling beschikbaar blijft. Wat betreft de manier van toedienen, kies een methode die bij je past. Als je pijnklachten hebt die tijdelijk niet met olie onderdrukt kunnen worden, kan het goed zijn als je nu een keer rookt of verdampt de pijn toch verdwijnt. In zo’n geval kan je dus best een keer inhaleren.”

Huisartsen

Nog steeds reageren veel huisartsen afwijzend op mediwiet, maar dat begint volgens Arno Hazekamp te veranderen.“En er zijn steeds meer artsen die er best voor open staan, als je maar begrijpt dat ze een wetenschappelijke benadering hebben en willen weten wat ze nou precies doen. In 2015 heb ik het boekje ‘Maak kennis met medicinale cannabis’ geschreven (Als pdf te lezen/afdrukken via http://fyto.nl/wp-content/uploads/Infoboekje-Cannabis-NL.pdf). Daarin wordt in 40 kleurrijke pagina’s op een National Geographic-achtige manier beschreven hoe cannabis eigenlijk werkt.” Wellicht een idee een printje te maken en aan je huisarts te geven?

Tekst: Jan Sennema / Foto: Arjan van Sorge

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht