België sluit bestuursleden Trekt Uw Plant op

Op vrijdagmorgen 6 mei werd een grootscheepse razzia gehouden bij de vzw Trekt Uw Plant (TUP), de Antwerpse Cannabis Social Club voor cannabisgebruikers. Honderden patiënten zitten zonder medicijn. Een organisatie die al 12 jaar bestaat en eerder werd vrijgesproken door de rechtbank, wordt plots verdacht van criminele activiteiten. (Laatste nieuws: Els en Manu zijn op 23 mei vrijgelaten).

De aanhouding van Els, voorzitster van TUP, Manu Moreau (de comedian die we vorig jaar uitgebreid voorstelden in dit blad) en Francesco werd enkele dagen na de razzia voor minstens een maand verlengd. Dat leidde op de trappen van het Antwerpse gerechtshof tot hartverscheurende taferelen. Een jongeman kwam naar me toe, vertwijfelde blik in de ogen, voorschrift van de dokter in zijn hand: “Waar moet ik nu mijn medicijn halen?”

België sluit bestuursleden Trekt Uw Plant op

Creatieve interpretatie

Ik kon geen antwoord geven. Ik verwijs zieke mensen die nood hebben aan cannabis al jaren door naar Trekt Uw Plant. Daar hebben ze door een creatieve interpretatie van de wetgeving een manier gevonden om vooral medische cannabisgebruikers op een heldere en verantwoorde manier aan hun medicijn te helpen. Het systeem is gebaseerd op een ministeriële richtlijn uit 2005. Die bepaalt dat voor het bezit van 3 gram marihuana of één wietplant enkel een vereenvoudigd proces-verbaal moet opgesteld worden. Het pv krijgt dus (meestal) geen gerechtelijk vervolg. De leden van TUP hebben elk hun eigen plant, met een naamkaartje, maar die worden wel gekweekt in gemeenschappelijke ruimtes. Niet bij criminele wietkwekers maar onder de hoede van ‘plantenverzorgers.’

Nultolerantie

Natuurlijk opereert TUP op het randje van de illegaliteit, zeker sinds de huidige regering een nultolerantie voor drugs afkondigde en de ministeriële richtlijn de facto werd herroepen. Maar de rechter heeft TUP in 2010 wel in beroep vrijgesproken, nadat de stichters eerder al eens zonder gevolg waren opgepakt. Zeven jaar lang heeft de organisatie haar werk kunnen doen, zonder enige overlast te veroorzaken en vooral los van het criminele circuit. Honderden patiënten voor wie cannabis een laatste redmiddel is, hoefden niet stiekem naar Nederland of een louche dealer om aan hun medicijn te komen. Biologisch gekweekte wiet bovendien, zonder de schadelijke voedings- en bestrijdingsmiddelen die door de tegenstanders vaak worden aangehaald om de plant in diskrediet te brengen.

Transparante boekhouding

TUP heeft een transparante boekhouding en betaalt gewoon belastingen. Om dat te bewijzen, heeft de organisatie haar jaarbalans online gegooid. De achilleshiel van het systeem zijn uiteraard de betalingen in cash geld. Bankverrichtingen liggen, om evidente redenen, gevoelig, en de banken weigeren ook om rekeningen te openen die de handel in ‘drugs’ kunnen faciliteren. TUP zelf geeft alle uitgaven en inkomsten aan, maar is het daarom ook verantwoordelijk voor de herkomst van het geld?

België sluit bestuursleden Trekt Uw Plant op

‘Criminele organisatie’

De onderzoeksrechter verdenkt de vzw van witwassen, teelt van drugs, criminele organisatie, verkopen of aanbieden van verdovende middelen zonder machtiging en aanzetten tot het gebruik van verdovende middelen. Na de achttien (!) simultane huiszoekingen in Antwerpen, Halle, Elsene, Hasselt, Gent, Kruibeke, Mechelen, Zemst, Willebroek, Brugelette, Aarschot, Lommel en Charleroi, werden vijf personen voorgeleid. De raadkamer besliste dat drie daarvan (Els, Manu en Francesco) nog minstens een maand in de gevangenis moesten blijven, uit vrees voor recidive. Een moeder die nog nooit in aanraking is gekomen met het gerecht, een comedian en een plantenverzorger. Wie die mensen kent, kan alleen maar ongelovig het hoofd schudden.

Laf en harteloos

Criminele organisatie? Witwassen? Drughandel? Dat is net waar TUP zich tegen afzet. In het belang van de leden, die zich door de gerechtelijke uitspraak van 2010 gevrijwaard waanden van vervolging. Nu moeten ze plots naar de politie om verhoord te worden. Alsof die mensen nog niet genoeg in de shit zitten. Hoe laf en harteloos kun je zijn als je die mensen per se wil ondervragen over hun medicijn? Ik heb de voorbije weken talrijke mails ontvangen van patiënten die zich geen raad weten en met de daver op het lijf zitten. Ze durven op Facebook zelfs geen berichten te liken van TUP of voorstanders van legalisering. Zo ver zijn we dus gekomen, dat mensen schrik hebben om hun mening te uiten.

Mensen helpen

Els, Manu en Francesco hebben geen vlieg kwaad gedaan en zijn op geen enkele manier verbonden met het criminele milieu. Ze probeerden alleen maar om mensen te helpen en hadden daarvoor zelfs de zegen gekregen van de rechter. En niet alleen van hem. Een thuiskweker getuigde dat hij recent de politie over de vloer kreeg om enkele planten in beslag te nemen. De agenten verwezen hem naar TUP, ‘omdat ze daar met rust worden gelaten.’ Tenzij die agenten mee in een complot zouden zitten om zoveel mogelijk cannabisgebruikers naar TUP te lokken en hen dan collectief aan te pakken, typeert die reactie de houding van veel wetshandhavers die noodgedwongen moeten meedraaien in de War on Drugs van de NV-A, de enige partij het thema zo prominent blijft op de agenda blijft zitten.

België sluit bestuursleden Trekt Uw Plant op

Verdomhoekje

Terwijl cannabis in steeds meer landen uit de strafwet wordt gehaald, worden de plant en de gebruikers hier nog meer in het verdomhoekje geduwd. Terwijl in Colorado en Washington miljarden aan belastinggeld worden opgehaald door de handel in wiet, laten wij hier in België het geld liever naar de criminele drugwereld vloeien. Terwijl miljoenen mensen baat hebben bij het gebruik van cannabis, om wat voor medische of recreatieve reden dan ook, wordt de plant hier nog altijd beschouwd als een duivelse drug die mensen hopeloos verslaafd maakt. En laat TUP nu net een organisatie zijn die mensen zo goed mogelijk probeert te begeleiden in hun gebruik, en eventueel door te verwijzen naar een arts. Het is niet de core business van de vereniging, maar het tekent wel de intenties van de mensen die gearresteerd werden.

Intimideren

Intussen werd bekend dat Antwerpen opnieuw de cocaïne-hoofdstad van Europa is. Nergens in de wereld wordt zoveel coke geconsumeerd (blijkt uit een analyse van het rioolwater) en wellicht ook verhandeld. Maar ja, dan spreken we natuurlijk over echte criminelen, met wapens en zo. Dan is het veel makkelijker scoren met het opdoeken van een kleine vzw, met het intimideren van doodbrave mensen die hun nek durven uitsteken en de overheid willen helpen om het drugprobleem structureel aan te pakken. Ook al gaat dat ten koste van de gezondheid en de levenskwaliteit van vele honderden lijdende mensen.

Achterhaalde politiek

We weten allemaal dat de hernieuwde War on Drugs in België zijn oorsprong vindt bij de persoonlijke frustratie van één politicus. Het is misschien wel het enige thema waarover bij zijn achterban geen eensgezindheid heerst. Ga op de Facebookpagina van NV-A eens kijken naar de commentaren bij het bericht dat de PS een plan op tafel had gelegd om cannabis te legaliseren (7 april.) Goed, mijn eigen reactie staat daar wonderwel bovenaan, maar verderop roert zich ook de aanhang van de partij. Veel mensen vinden dat NV-A op dit vlak een achterhaalde politiek hanteert.

Debat

De moderator probeerde het debat nog een andere kant uit te sturen, maar vergeefs. Hij werd overrompeld door mensen die er duidelijk meer van afwisten dan hij en alle drugsexperts van de partij samen. In een poll van Het Laatste Nieuws (de Vlaamse tegenhanger van De Telegraaf) stemden vele duizenden mensen voor legalisering en amper 50 tegen. De Bob Dylan-filmpjes van mediwietgebruikers die het niet langer kunnen aanzien, zijn tienduizenden keren gedeeld en geliked. Wie denkt de Grote Leider eigenlijk nog te vertegenwoordigen als het over wiet gaat?

België sluit bestuursleden Trekt Uw Plant op

Reacties van patiënten

‘Ik heb epilepsie en ik zit in een rolstoel. Nu ik door de actie van het gerecht geen cannabis meer heb, krijg ik opnieuw veel aanvallen.’

‘Zonder cannabis kan ik niks. Ik lig nu dag en nacht te piekeren in mijn bed. Ik heb zelfmoordneigingen. Als er eind van de week nog geen nieuws is, zou ik dat wel eens kunnen doen. Want zonder cannabis heb ik geen normaal en comfortabel leven meer.’

‘Ik gebruik al vier jaar medische cannabis omdat ik Addison heb. Mijn schildklier en hormonen werken niet meer naar behoren en ik heb verschillende virussen die ze met niks weg krijgen. Ik neem THC-druppels om te kunnen slapen, want ook mijn slaaphormoon werkt niet meer. Cannabis is voor mij een wondermiddel dat mij kwaliteit van leven geeft. Wat gebeurd is met TUP doet mijn haren ten berge rijzen. Maar ik durf niet reageren en zelfs niet liken, uit schrik dat er plots een meute op mijn stoep zou staan om mij in den bak te draaien. Ik denk dat velen daardoor niet durven reageren. En nee, ik ben niet laf, maar ik wil graag mijn gouden medicijn behouden.

Tekst: Karel Michiels / Foto’s Manu: Fabio Giovacchini

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht