Ed van der Elsken – De Verliefde Camera

Ed van der Elsken - De Verliefde Camera

In het Stedelijk Museum in Amsterdam is tot 21 mei de expositie De Verliefde Camera te zien, met werk van Ed van der Elsken. Met deze tentoonstelling presenteert het museum het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. Ed van der Elsken (1925-1990) was één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw.

Ed van der Elsken - De Verliefde Camera
Vali Meijers voor haar spiegel, Parijs (1953). Nederlands Fotomuseum

Van der Elsken was een uniek figuur. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Van der Elskens foto’s en films zijn sterk van vorm, onmiskenbaar geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Ed van der Elsken wist de ‘Zeitgeist’ te documenteren en te beïnvloeden. In zijn werk ontwikkelde hij een directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Van der Elskens aanwezigheid is altijd zichtbaar in zijn werk, contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Ook zette hij vaak een situatie in scène als speelse dynamische artdirector.

Doorbraak

In 1956 verwierf de jonge Van der Elsken internationale roem met Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, een op zijn eigen leven geïnspireerde fotoroman over een groep jonge bohemiens die doelloos rondhangt in het naoorlogse Parijs. Van der Elsken herkende zichzelf in hun sombere levensvisie, maar behield tegelijkertijd de afstand die hij nodig had om ze te kunnen fotograferen. Kenmerkend en vooruitwijzend naar de latere cineast is de filmische structuur van het boek met flashbacks en een dynamische afwisseling van standpunten. Meer dan twintig fotoboeken zouden volgen. Van der Elsken overleed in 1990 op 65-jarige leeftijd.

Ed van der Elsken - De Verliefde Camera
Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967). Nederlands Fotomuseum

Stedelijk Museum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Door: redactie Highlife

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht