Highlife Flash 01-17

Highlife Flash

Justice for Johan

In dit nummer schrijven we opnieuw over Johan van Laarhoven, de voormalige coffeeshophouder die vastzit in Thailand wegens witwassen van ‘drugsgeld’, dat hij in Nederland legaal verdiende met zijn coffeeshops. In een uitgebreid artikel vertelt Derrick Bergman je alles over deze zaak. Er wordt veel ondernomen om Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta weer vrij te krijgen. Nu heeft advocaat Gerard Spong koning Willem-Alexander om hulp gevraagd. Volgens Spong hebben de Oranjes van oudsher een goede band met het Thaise koningshuis. Daarom vraagt hij Willem Alexander om zich in te zetten voor een verzoek tot gratie, dat de Thaise koning Vajiralongkorn ook aan Johan van Laarhoven zou kunnen verlenen. Complicatie is dat er nog een hoger beroep loopt, maar Spong hoopt toch op bemiddeling: “Rechtstreeks contact van koning tot koning schijnt, net als in sprookjes, wonderen te kunnen doen.”

Amersfoort vindt lastig locaties voor extra coffeeshops

Amersfoort is een behoorlijk grote stad; er wonen inmiddels 155.000 inwoners in deze groeigemeente. Maar het aantal coffeeshops dat bij dit inwonertal hoort blijft ver achter. Er zijn slechts drie coffeeshops, de gemeente streeft ernaar om dat aantal uit te breiden. Goed nieuws dus, maar elke keer als een locatie voor een nieuwe coffeeshop is gevonden, gooien protesterende buurtbewoners de deur dicht voor-ie ooit is geopend. Nu hebben buren protest aangetekend tegen de opening van de nieuwe coffeeshop Cubana in de Krommestraat. Even afwachten dus of Amersfoort er binnenkort een nieuwe coffeeshop bij krijgt.

Buren coffeeshop Harderwijk willen dat zaak open blijft

Tegengestelde geluiden uit Harderwijk. Daar protesteren omwonenden juist tegen sluiting van een coffeeshop. Het gaat om de enige coffeeshop in Harderwijk, Liberty. In 2011 werd een stashvoorraad van 52 kilo gevonden. Inmiddels worden coffeeshops voor dit soort zaken niet meer veroordeeld, maar omdat de Hoge Raad onlangs een veroordeling van een maand onvoorwaardelijke celstraf en een geldboete onherroepelijk verklaarde, zou de burgemeester hem zijn gedoogvergunning kunnen afnemen. Buurtbewoners vinden dat Liberty open moet blijven. Beveiligers van de shop zorgen voor een goede sfeer, we hebben meer last van kroegen in de buurt, aldus een woordvoerder. De burgemeester gaat in gesprek met de ondernemer en de bewoners.

Mediwietles aan de universiteit

De eerste universitaire cursus over het gebruik van mediwiet gaat dit jaar van start aan de Ariel universiteit in het Israëlische Samaria. De opleiding is bedoeld voor studenten medische bestuurskunde die er minimaal een jaar studie op hebben zitten. De belangstelling was enorm, maar 117 van de honderden aanmeldingen wisten een plek in de collegebanken bemachtigen. De cursus behandelt onder meer de geschiedenis en huidige status van medische marihuana, de legale achtergrond en regulering, de actieve ingrediënten, een overzicht van het klinisch gebruik en de teelt van cannabis. Initiatiefnemer en docent is Dr. Michael Dor, die behalve senior professor ook adviseur van het ministerie van volksgezondheid is.

Cannabis vleesmarkt

Altai Brands, een Californische producent van ‘gourmet cannabis edibles’, heeft zichzelf flink in de vingers gesneden door op een feestje een schaars gekleed fotomodel als dienblad voor plakjes salami te gebruiken. Het vlezige tableau was te zien op een afterparty na de Marijuana Business Conference eind vorig jaar in Las Vegas. Volgens vele, niet alleen vrouwelijke cannabisten was het gebruik van een halfnaakt meisje als dienblad vrouwonterend en niet meer van deze tijd. Op internet barstte direct een vloedgolf aan verontwaardiging los en inmiddels wordt zelfs opgeroepen Altai te boycotten. Een spijtbetuiging op Twitter kalmeerde de gemoederen nauwelijks.

‘Handbook of Cannabis’ bloedserieuze pil

Bijna 800 pagina’s telt het ‘Handbook of Cannabis’, een nieuw en kolossaal naslagwerk over vooral medische cannabis. Helaas is het geen boek om op lange winteravonden lekker mee op de bank weg te kruipen, maar eerder een studieboek voor de wetenschappelijk onderlegde lezers onder ons. Een van de reviewers die het hele boekwerk beweert te hebben doorgeworsteld spreekt van ‘een lawine aan biochemische en klinische begrippen’ dat voor de gemiddelde lezer zo wetenschappelijk van aard is dat er geen doorkomen aan is. De uitgave van Oxford University Press (ISBN-10: 0198792603) is verkrijgbaar bij o.a. Amazon voor rond 70 euro.

Woede over wietlegging voor peuters

Verontwaardigde ouders en anti-cannabisactivisten zetten alles op alles om een controversiële legging met wietprint van internet te verwijderen. De bij Amazon aangeboden leggings van het Chinese kledingmerk Aoshilong zijn verkrijgbaar voor kinderen vanaf 3 jaar. Een verontruste oma uit Florida: “Zoiets aanbieden voor peuters is gewoon onacceptabel.” Scot Chipman van Citizens Against Legalizing Marijuana ging nog een flinke stap verder: “Alles wat marihuana bij kinderen normaliseert valt onder kindermisbruik.” Aoshilong ontkent in alle toonaarden dat het om wietbladeren gaat en probeert zich eruit te redden door de print af te doen als ‘digitaal gedrukte bladeren’.

Fake cannabisnieuws

Ook in de berichtgeving rond cannabis zorgen fake nieuwsberichten regelmatig voor ophef. Niet zelden komt de onzin van pro-cannabiswebsites, zoals het ‘nieuws’ dat de NASA een vergoeding van 18.000 dollar zou betalen aan proefpersonen die bereid zijn 70 dagen in bed wiet te roken. Maar ook in alom gerespecteerde kranten verschijnen nepverhalen. Zo publiceerde de Los Angeles Times onlangs een bericht waarin gouverneur John Hickenlooper van de staat Colorado beweerde dat sinds de legalisering van cannabis in zijn staat steeds meer ziekenhuizen te maken krijgen met jongeren die marihuanaproducten hebben gegeten en enkelen daardoor zelfs zouden zijn overleden. Niet duidelijk is of de gouverneur de uitspraak werkelijk heeft gedaan, of dat hij door een reporter al dan niet bewust verkeerd is geciteerd. Feit is dat de krant het interview in z’n online editie snel heeft aangepast.

Cannabismuseum opent in Uruguay

Sinds begin december heeft de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo er een toeristentrekker bij. De naam ‘Museo del Cannabis de Montevideo’ behoeft geen vertaling. Het in Amsterdam gevestigde Hash Marihuana & Hemp Museum ondersteunt het museum met raad en daad, en heeft verschillende tentoonstellingsobjecten bijgedragen. Een van de meest bijzondere tentoonstellingsstukken is een medisch doktersrecept voor medische marihuana dat in 1915 in Californië werd uitgeschreven. Ook is te zien dat Montevideo al in 1782, voor het land onafhankelijk werd van Spanje, een hennepplantage kende.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht