California goes cannabis

Muziekfestivals en cannabis consumptie

Tijdens de komende verkiezingen in de Verenigde Staten op 8 november wordt in een groot aantal staten ook gestemd over de legalisering van medicinale of recreatieve marihuana. Veel belangstelling zal uitgaan naar Califonië, waar voor de tweede maal over recreatieve wiet wordt gestemd.
Voor de duidelijkheid; het gebruik van medicinale wiet is in Californië al sinds 1996 toegestaan. Maar recreatief blowen is (officieel) niet toegestaan. In 2010 werd al eens een poging gewaagd om blowen legaal te maken, maar dat initiatief strandde toen. Een kleine meerderheid (53%) stemde tegen. Nu lijken de kansen op een overwinning groter. Want er is grote steun. Lokale politici als de vooraanstaande Democratische politicus Gavin Newton en zakenmensen als Sean Parker (Facebook en Napster) hebben zich achter de campagne geschaard. Met hun steun werden binnen de kortste keren ruim 600.000 handtekeningen opgehaald, bijna het dubbele van wat nodig is om een referendum over een onderwerp te laten plaatsvinden.

33 gram en 6 planten

In het voorstel (the Adult Use of Marijuana Act) zullen meerderjarigen (21 jaar en ouder) het recht krijgen om een ounce (33 gram) cannabis te bezitten en zes planten te mogen kweken. Op de verkoopprijs van de legale cannabis moet een staatsbelasting van 15% komen. Gebruik van cannabis in de publieke ruimte zou wel verboden blijven, ook mag je niet blowen als je een voertuig bestuurt. Newsom: “De legalisering van cannabis biedt de beste bescherming voor de jeugd tegen cannabis, en zal de staat meer geld opleveren dan het kost.”

Oppositie

Uit een laatste poll blijkt dat 55% van de kiezers dit voorstel wel ziet zitten, maar de oppositie belooft met een stevige anticampagne te komen. De
Citizens Against Legalizing Marijuana (CALM): “”Marihuana is een erg gevaarlijke drug. Legalisatie moeten wij niet willen.” Ook de club van politiecommissarissen is tegen het voorstel. Ventura politiechef Ken Corney vindt dat met name hydro-wiet te potent en verslavingsgevoelig is: “Legale wiet is slecht voor onze samenleving en onze jeugd.”

Voordelen

Nate Bradley (California Cannabis Industry Association) ziet dat anders: “In andere staten, zoals Colorado, Washington, Oregon en Alaska werkt het prima.”
Andere organisaties die het initiatief ondersteunen zijn de Drug Policy Alliance, Marijuana Policy Project, California Medical Association, California NAACP, en de National Organization for the Reform of Marijuana Laws. Vooral de steun van de California Medical Association is belangrijk. Zij melden in een verklaring: ‘Dit is de meest effectieve manier om de publieke gezondheid te garanderen. Met een legalisering van marihuana kan deze drug op een verantwoordelijke manier gecontroleerd en gebruikt worden. Dar levert uiteindelijk meer voordelen op dan een algeheel verbod.’

Groene kust

Als de meerderheid van de kiezers in Californië voor legale cannabis stemt, dan betekent dat dat de gehele westkust van de Verenigde Staten groen gekleurd zal zijn. Overal langs de kust, vanaf de grens met Canada (en in Canada, in 2017!) tot aan de grens met Mexico, mag dan legaal geblowd worden. Wie had dat 10 jaar geleden kunnen bedenken!

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht