Groene Vingers

Je moet bewondering voor de veerkracht van schrijfster Marrika van Beilen hebben. Ze woonde zes jaar lang in de Verenigde Staten. Toen ze terugkeerde naar Nederland, bleek haar door een makelaar verhuurde woning in een wietplantage veranderd te zijn. Er stonden tussen de 350 en 400 planten.

In eerste instantie reageerde Van Beilen zoals iedereen zou doen. Ze was boos. Maar ze zette die energie om: ‘Gaandeweg zetten deze gebeurtenissen me steeds meer aan het denken. Wie het onderwerp wiet aansnijdt, lokt niet zelden een laconieke of zelfs lacherige reactie uit. Hoeveel brave huisvaders en -moeders hebben in hun jongere jaren niet eens een jointje gerookt? De herinnering daaraan lijkt een gevoel van jeugdsentiment teweeg te brengen. En ach, hoe erg kan het zijn, het is toch maar een plantje? Maar als we het roken van wiet geen probleem vinden, waarom het telen ervan dan wel?’ Daar mee raakte ze precies de paradox in het Nederlandse gedoogbeleid dat we al vele jaren kennen. Cannabis wordt (tot 500 gram) gedoogd in de coffeeshop en gedoogd in hoeveelheden van 5 gram aan de klanten gekocht. Maar waar die wiet vandaan komt, dat wil de overheid niet weten. De voordeur staat open, maar de achterdeur zit ferm op slot.

Vlot en helder

Marrika van Beilen ging op onderzoek uit en sprak met deskundigen uit alle rangen en standen. Maar het meest onder de indruk was ze van het verhaal van John en Ines, de idealistische wietkwekers die bij hun boerderij in het Groningse Bierum in alle openheid wiet kweekten (Een uitgebreide reportage over deze zaak lazen jullie in het Highlife oktobernummer van 2015). Van Beilen reisde naar Bierum en voerde uitgebreide gesprekken met het koppel. Dat resulteerde in een vlot geschreven boek waarin helder wordt uitgelegd wat er mis is aan het huidige Nederlandse cannabisbeleid.

Tim Vis

Niet voor niets waren John en Ines aanwezig tijdens de boekpresentatie in boekwinkel Scheltema aan het Rokin in Amsterdam. Van het advocatenkoppel Sidney Smeets en Tim Vis (Spong Advocaten) was laatstgenoemde ook aanwezig. Vis en Smeets schreven ook het voorwoord van Groene Vingers. Een citaat: ‘Eind 2014 leek een doorbraak te zijn bereikt in het langslepende debat over de achterdeur van de coffeeshop. De rechtbank in Groningen behandelde toen de strafzaak tegen twee wietkwekers die al jaren veilig en verantwoord wiet teelden ten behoeve van twee door de overheid gedoogde coffeeshops. Zij deden dat openlijk, met een vooraankondiging aan de autoriteiten. Zij teelden zonder overlast, zonder diefstal van stroom, met een nette administratie en zelfs met afdracht van belastingen. Geheel uit overtuiging wilden zij laten zien dat wiet ten behoeve van de coffeeshop niet gevaarlijk op zolderkamertjes hoeft te worden geteeld. Zij wilden bewijzen dat schimmigheid geen noodzakelijk onderdeel hoeft te zijn van de aanvoerketen van de coffeeshop. Zij wilden aantonen dat ‘modelkwekers’ echt bestaan, ook als het gaat om de aanvoer van cannabis.’

Bewondering

Tijdens de boekpresentatie zette Vis met instemming van de zaal John en Ines nog eens in het zonnetje. Vis: “Ik heb vreselijk veel bewondering voor het idealisme van John en Ines.” Hij vertelde dat het nog enige maanden kan duren voordat er bericht wordt verwacht van de Hoge raad, waar de zaak van John en Ines nu ligt. Marrika van Beilen hoopt met haar boek bij te dragen aan de strijd van John en Ines: ‘De openhartigheid van John en Ines is prijzenswaardig en ik gun het hun dat hun inspanningen beloond worden wanneer zij, hopelijk voor de laatste maal voor de rechter zullen verschijnen. Wie weet gaat de Bierummer wietzaak dan inderdaad de geschiedenisboeken halen. Ik heb er met Groene Vingers alvast een kleine aanzet toe willen geven.’

Passie

Ook tijdens de boekpresentatie vertelde Van Beilen over haar bewondering voor het duo: “De passie die John en Ines hebben heeft mij erg geraakt.” In het volgende nummer van Highlife een interview met Marrika van Beilen. John en Ines zelf waren in hun nopjes met het boek. John: “We zijn er erg blij mee, want het geeft weer aandacht aan onze zaak en dat is goed. Het liefste willen we ?weer verder kweken. Want wij houden van de planten, biologisch gekweekt, ?in alle openheid, dat is wat we willen.”
Groene Vingers
Marrika van Beilen
Uitgeverij Van Gennep
www.marrikavanbeilen.com
www.vangennep-boeken.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht