House of Smart wint toonaangevende architectuurprijs

Juryrapport: “Interieur getuigt van eigenzinnigheid, lef en schoonheid”

Het opzienbarende interieur van House of Smart in Eindhoven heeft een prestigieuze prijs gewonnen. Het ontwerp van interieurarchitect Maurice Mentjens kreeg de Herengracht Industrie Prijs. Uit ruim 200 inzendingen koos een jury onder leiding van de wereldberoemde Nederlandse architect Cees Dam House of Smart als winnaar. De jury roemde het ontwerp als “de inzending die het meest getuigt van eigenzinnigheid, lef en schoonheid.”

Het is pas de tweede keer dat de Herengracht Industrie Prijs (H.I.P) is uitgereikt.

In cannabiskringen wellicht niet zo bekend, maar in de architectuurwereld is het een zeer prestigieuze prijs, waarmee de organisatie aandacht vraagt voor én steun geeft aan hoogwaardige in Nederland gerealiseerde interieurprojecten. Dit jaar waren er ruim 200 inzendingen, waaruit na een lange afweging vijf kandidaten werden geselecteerd: een museum, een schouwburg, een restaurant, een intensive care afdeling en House of Smart.
‘Spirituele associaties’
De jury schreef over House of Smart: ‘Het draait allemaal om hersenachtige netstructuren, deels gebruikt als uitstalkast. Maurice zoekt zijn inspiratie graag in de lokale context, de ‘genius loci’. In dit geval het dna van de stad Eindhoven als hèt technologisch centrum van Nederland. Het gehele interieur, inclusief plafond, is afgetimmerd in een wirwar aan houten structuren. Tezamen met het sobere palet aan grijsnuances ontstaat het beeld van hersenschors, de cortex cerebri, waar alle informatie wordt verwerkt.’

‘Boom van kennis’

Daarmee houdt de roem van de jury nog niet op: ‘Aan de houten balkjes (65 mm) hangen en staan producten, als waren ze de vruchten van ‘de boom van kennis van goed en kwaad.’ De ontwerpen van Maurice kenmerken zich door gelaagdheden. Achter de eerste, oppervlakkige indruk doemen veelal spirituele associaties op die een dieper inzicht geven in het ontwerpconcept. In dit geval de contradictio tussen het rationele denken en de psychedelische ervaringen van geestverruimende middelen.’

‘Opmerkelijk statement’

Dat House of Smart uiteindelijk uit de laatste vijf geselecteerden tot winnaar werd gekroond, kwam volgens de jury omdat het de inzending was “die het meest getuigde van eigenzinnigheid, lef en schoonheid.” Uit het juryrapport:
‘Het gehele interieur van het House of Smart wordt bepaald door een wirwar van grijze houten balkjes, die zowel een abstractie vormen van het brein als drager zijn van de producten in de smartshop. Daarnaast vormen ze een tegenstelling tussen rationeel denken en de psychedelische ervaringen als gevolg van geestverruimende middelen. Het interieur van het House of Smart – in feite één groot, fraai afgewerkt meubel – blijft je lang bij, te meer omdat je hier niet direct hoogwaardige vormgeving verwacht. Daarnaast blijkt een bescheiden budget geen belemmering voor een opmerkelijk statement en dat is in deze context verfrissend.’
“Helemaal te gek”
Maurice Mentjens is uiteraard helemaal in de wolken met de prijs. Aan de telefoon zegt hij: “Dit is helemaal te gek. Ik vind het heel tof van de jury, waarin ook Joep van Lieshout zit, een kunstenaar die ik zeer bewonder, dat zij zo open minded zijn. Dit is wel een heel vette prijs hoor. Hier ben ik ontzettend blij mee.” Eigenaar Boy Ramsahai van House of Smart: “Dat we deze belangrijke architectuurprijs hebben gewonnen is een geweldige erkenning voor onze shop, en daarmee ook voor de gehele branche eigenlijk. Wij zijn er heel blij mee.”
Het is overigens niet de eerste keer dat House of Smart erkenning krijgt. Want vorig jaar werd de smartshop ook door de Dutch Design Week geëerd. Natuurlijk feliciteren wij House of Smart ook met deze fantastische prijs!
House of Smart
Willemstraat 29
5611 HB Eindhoven
www.houseofsmart.nl
www.mauricementjens.com
www.herengrachtindustrieprijs.nl
Fotograaf Arjen Schmitz

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht