Eigen Teelt: een knipoog naar Eigen Kweek

Muziekfestivals en cannabis consumptie

Dominique Van Gruisen ontpopt zich stilaan tot Belgiës Canna Warrior N°1. Hij is niet alleen het boegbeeld van Medcan, de organisatie die ijvert voor de legalisering van mediwiet, maar ook van de wietkwekers. Met het boek ‘Eigen Teelt’ hoopt hij zijn volk definitief aan de thuiskweek te krijgen.
‘Eigen teelt’ is een slimme knipoog naar de populaire Vlaamse tv-serie ‘Eigen kweek’ die binnenkort ook te zien is op de Nederlandse televisie. De publicatie van het boek valt in België niet toevallig samen met de aanvang van het tweede seizoen. Van Gruisen belooft ‘een schat aan praktische ervaring en wetenschappelijke onderbouwing’ en noemt zijn werk ‘een absolute aanrader voor iedereen die op een correcte, veilige en milieuvriendelijke manier zijn eigen cannabisplant voor persoonlijk gebruik wil telen.’
 

Biodynamische teelt

Na de gebruikelijke algemene introductie van de cannabisplant, zijn werkzame bestanddelen, de terminologie en de botanische beschrijving, legt de auteur in hoofdstuk 2 en 3 meteen de vinger op de wonde, met de tien meest gemaakte fouten en regels voor hygiëne en kwaliteitscontrole. Vervolgens begeleidt hij je van het zaadje (en hoe het aan te schaffen) tot het einde van de bloeifase. We maken kennis met verschillende cultiveringsmethoden, waarvan vooral de biodynamische teelt mij zeer intrigeert. Dominique Van Gruisen spreekt van ‘de beste en meest milieuvriendelijke methode om cannabis van de hoogste kwaliteit te telen.’
 

Rudolf Steiner

Een fragment: “Het principe voor biodynamische teelt is afkomstig van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925). Hij opperde al in 1924 dat mensen hun groenten en kruiden op een milieuvriendelijke manier zouden moeten telen. Een kwestie van op een zo natuurlijk mogelijke manier een product van zeer hoge kwaliteit te verkrijgen. Als we een vergelijking met wijn mogen maken: de beste wijn (de hoogste kwaliteit) wordt behaald in biodynamische teelten. De drie hoofdprincipes van biodynamische teelt zijn: ecologisch, sociale duurzaamheid en economische duurzaamheid. De biodynamische principes voor landbouw zijn gestoeld op de principes voor organische teelt, maar gaan nog een stap verder. Organische teeltmethoden verbieden het gebruik van pesticiden en plantenvoeding van synthetische (chemische) oorsprong. Je kan cannabisplanten in een binnenruimte telen, onder kunstlicht en volledig organisch. Dat wil echter niet zeggen dat je ook biodynamisch teelt. Bij de biodynamische teelt van cannabis moet rekening gehouden worden met onder andere de grond, het bodemleven, de lichtbron (zon), de lucht, de kwaliteit van het water en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en goedaardige insecten. Al deze factoren moeten in balans zijn, om de groei van de cannabisplant op een natuurlijke manier te verzekeren.” Wat zou Rudolph Steiner daar zelf van gedacht hebben? Zou hij zelf ooit natuurlijke roesmiddelen gebruikt hebben? Ik vind wiet wel passen bij zijn wereldvisie.
 

Genetica

Na een hoofdstuk over de preventie en de bestrijding van de meest voorkomende ziektes, insecten en voedingsproblemen behandelt Van Gruisen in de laatste deel van het boek het proces van oogst tot opslag, voor veel mensen een groot struikelblok. ‘Goede, correcte en betrouwbare informatie hierover is schaars,’ zegt Van Gruisen. ‘Dit zijn daarom misschien wel de belangrijkste hoofdstukken in het boek.’ En hij belooft dat hij alle geheimen prijsgeeft voor het telen van superieure kwaliteit. Minstens even interessant als de praktische tips en wetenschappelijke informatie is het hoofdstuk Genetica. Ik lees er voor het eerst het woord ‘cultivar’ om een bepaalde soort te benoemen. En ik weet nu eindelijk waarom Thai altijd een keurmerk is geweest in de wietbranche: “De Thaise cultivar is een van de oudste cultivars ter wereld. Ze kan extreem hoog worden (>6m), produceert enorm veel bloemen en lange zijtakken. De bloemen bevatten lange stigma en veel kleine trichomen. Thaise cultivars zijn niet super potent qua psychotroop effect, maar wel enorm smaakvol. Met een overwegend citrusaroma zijn ze zeer geschikt om angst- en paniekaanvallen tegen te gaan. Het effect van een Thaise cultivar is eerder stimulerend en activerend dan verdovend. “
 

Thai-stick

“De Thaise cultivar groeit traag en lang. Helaas is deze cultivar zeer gevoelig voor stress, waardoor de vrouwelijke plant vaak mannelijke bloemen aanmaakt (hermafroditisme). Hierdoor is het vaak moeilijk om een Thaise plant te oogsten zonder enige zaadontwikkeling.
De kleur van de plant is zeer lichtgroen. Ze maakt zeer dunne, lange en hangende bladeren aan. De bloemen zijn dun en smal. Het THC-gehalte van de Thai is een van de hoogste natuurlijke THC-gehaltes in de wereld. Toch is deze soort maar matig psychoactief vanwege de hoge concentratie aan terpenen, zoals limoneen en beta-caryofylleen. Het klimaat waarin de Thaise cultivars groeien is warm en vochtig. De bloemen vertonen dan ook een open structuur, waardoor ze zeer resistent zijn tegen vormen van rot en andere schimmel.”
Het doet een mens weer zin krijgen in zo’n smaakvolle Thai-stick van vroeger. Bestaan die eigenlijk nog?

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht