Ondergrondse kwekerij in de Zeisterbossen

Op basis van een anonieme tip ging de politie donderdag 7 maart een kijkje nemen op een bosperceel in Zeist. Op het perceel zou een hennepkwekerij aanwezig zijn, maar bij het doorzoeken van de caravan en de woonwagen op het terrein werd geen kwekerij gevonden. Toch zullen er op het terrein andere aanwijzingen zijn geweest om verder te zoeken. Want na het doorzoeken van een hondenhok was het voor de politie raak. Een luik in het hondenhok gaf toegang tot enorme ondergrondse kwekerij met maar liefst 2000 planten. Hoe hebben de kwekers dit voor elkaar gekregen? Hoe konden ze een enorme kwekerij ingraven zonder dat het iemand is opgevallen? Met alle beschikbare informatie zal ik in deze speciale editie van droomlocaties een reconstructie maken van wat er jarenlang op het bosperceel heeft afgespeeld.

Op basis van een anonieme tip ging de politie donderdag 7 maart een kijkje nemen op een bosperceel in Zeist. Op het perceel zou een hennepkwekerij aanwezig zijn, maar bij het doorzoeken van de caravan en de woonwagen op het terrein werd geen kwekerij gevonden. Toch zullen er op het terrein andere aanwijzingen zijn geweest om verder te zoeken. Want na het doorzoeken van een hondenhok was het voor de politie raak. Een luik in het hondenhok gaf toegang tot enorme ondergrondse kwekerij met maar liefst 2000 planten. Hoe hebben de kwekers dit voor elkaar gekregen? Hoe konden ze een enorme kwekerij ingraven zonder dat het iemand is opgevallen? Met alle beschikbare informatie zal ik in deze speciale editie van droomlocaties een reconstructie maken van wat er jarenlang op het bosperceel heeft afgespeeld.

De ligging van het bosperceel.

Een week na het grote nieuws ben ik de bossen bij Zeist aan het verkennen. De plaats waar ik de kwekerij zou moeten aantreffen ligt op een steenworp afstand van de plaats waar in 1983 enkele regentonnen werden opgegraven met daarin maar liefst 21 miljoen gulden. Het ging hier om het losgeld dat de Heinekenontvoerders hadden begraven voordat ze op de vlucht sloegen. Het bosperceel waar ik naar op zoek ben herbergt ook een schat onder de grond. Weliswaar een anders soort schat. Maar ook deze kwekerij zou door de jaren goed zijn geweest voor enkele miljoenen.

Door de ligging in het bos is het perceel niet makkelijk te vinden. Zoals bij de meeste droomlocaties hangen er geen uithangborden zodat ik weet hoe ik moet rijden. Daarnaast zijn er een week na de ontdekking ook geen ramptoeristen meer die me in de goede weg kunnen wijzen. Op de Ericaweg, waarover in het nieuws werd gesproken, is het perceel niet te vinden. Gelukkig loopt er aan het einde van de weg een zandweg met daarin brede bandensporen van graafmachines. De modderige sporen vormen een route naar een perceel achteraan in het bos. Op de perceelgrens staat een stevig hek, erboven op is schrikdraad gemaakt om indringers te weren. De poort is duidelijk herkenbaar van de televisiebeelden. Op het hek wordt gewaarschuwd voor een waakhond. Waarschijnlijk gaat het over de valse Rottweiler die ook de toegang tot de tunnel bewaakt heeft. Het is duidelijk te zien dat de eigenaar van dit perceel pottenkijkers buiten de deur heeft willen houden. Delen van het hek zijn afgeschermd met rieten matten die het zicht ontnemen. Daarnaast zijn er op het terrein aarden wallen opgeworpen en coniferen geplant. De coniferen zijn winterhard en zorgen er dus ook in de winter voor dat het zicht ontnomen wordt. Dit alles is gedaan heeft er voor gezorgd dat andere recreanten in het bos geen idee hadden van de activiteiten op dit perceel.

Dikke bandensporen leiden naar de poort van het perceel. De eigenaar hield graag vreemdelingen buiten de deur.

Op het terrein is weinig leven, het is ook duidelijk te zien dat de politie hier flink heeft huisgehouden. Het hek aan de achterkant van het perceel is verwijderd. Het achterliggende perceel waar de kwekerij was ingegraven is compleet omgespit. Er rest zich een enorm gat in de grond, door de opsporingsdiensten zorgvuldig afgesloten met bouwhekken.

Uit de beelden van de ontmanteling blijkt dat in dit gat van 27 bij 15 meter maar liefst zes zeecontainers zijn ingegraven. De ruimtes tussen de containers zijn daarna gestut door grote metalen balken tussen de containers in te lassen. Ook deze ruimtes zijn vervolgens met metalen platen afgesloten. Op de containers en op de tussenruimtes is vervolgens dakbedekking gelegd om er voor te zorgen dat het hele bouwwerk waterdicht zou zijn en dus niet zou gaan roesten. Over deze ingegraven delen is vervolgens weer minstens een meter zand gestort zodat de grond ter plaatse weer op dezelfde hoogte is komen te liggen. Met deze opzet in gedachte is het bijna onmogelijk dat de gearresteerde verdachte de kwekerij in zijn eentje heeft opgezet. Bij het graven en plaatsen van de containers is groot materieel nodig geweest. Daarnaast is er een goede lasser aanwezig geweest die een constructie heeft gemaakt die stevig genoeg is geweest om jarenlang enkele tonnen zand te kunnen dragen.

Over de leeftijd van de kwekerij is flink wat gespeculeerd. In de nieuwsberichten wordt gesproken over tientallen jaren. Recherche heeft zelfs aangekondigd dat ze de begroeiing op de kwekerij wil laten onderzoeken om de exacte leeftijd te bepalen. Op luchtfoto’s van 2005 en 2008 is duidelijk te zien dat er op het achterliggende perceel een woonwagen of trailer staat (trailer 3). Op de foto’s van de ontmanteling is deze trailer echter verdwenen. De tunnel die vanaf het hondenhok naar de kwekerij loopt is in een rechte lijn naar de plaats van deze trailer gemaakt. Omdat de toegang van de kwekerij recht onder de trailer zit lijkt het logisch dat eerst de kwekerij is gebouwd en daarna pas de trailer is geplaatst. De tunnel loopt precies recht van het hondenhok naar de trailer. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat ook deze tunnel van boven af is gegraven en daarna weer netjes ingegraven. Toevallig zien we op de luchtfoto van 9 maart 2008 een duidelijk afgebakend stuk grond dat vanaf het hondenhok tot aan trailer loopt. De strook is ongeveer 4 meter breed; dat is breed genoeg om de twee meter brede tunnel te kunnen herbergen. Het lijkt er dan ook sterk op dat er op deze lap grond destijds verse graszoden zijn gelegd. Het kan dus zijn dat de tunnel toen net gebouwd is of dat de tunnel verbouwd is.

Een anonieme bron heeft verklaard dat hij al 20 jaar geleden gehoord heeft dat er werd gegraven. We kunnen er dus rustig van uit gaan dat de ondergrondse kwekerij al voor 2005 in gebruik was genomen. Justitie heeft berekend dat de kwekerij jaarlijks 663.600 euro verdiende. Hierbij wordt uitgegaan van 28,2 gram opbrengst per plant, vijf oogsten per jaar. De verkoopprijs is daarbij vastgesteld op 2,37 per gram. Dat is sinds 2005 dus al 5,3 miljoen euro. Justitie schatte de onkosten op 50.000 euro. Persoonlijk denk ik dat de onkosten wel wat hoger zijn geweest. Helemaal als daarbij de onkosten voor de diesel en voor al het werk zijn bijgeteld.

Indeling

Bovenaanzicht van de kwekerij en de tunnel. Het perceel is afgeschermd doormiddel van een hek.

Om de indeling van de kwekerij te verduidelijken heb ik alle ruimtes in de kwekerij in de illustratie genummerd. De kwekerij is verdeeld in een aantal ruimten: er zijn vier ongeveer even grote kweekruimten (6t/m 10) gemaakt. Deze ruimten zijn van elkaar gescheiden door houten wanden. In alle kweekruimten stonden de planten in kleine potten dicht op elkaar. Het is dan ook waarschijnlijk dat de planten niet werden voor gegroeid en er alleen onder een 12/12 cyclus werden gekweekt. De functie van ruimte 6 is niet helemaal duidelijk; deze ruimte is kleiner en daarnaast lopen er veel buizen doorheen die naar de ventilatie ruimte (10) gaan. Politie heeft in de media aangegeven dat de kwekerij zichzelf van stekken kon voorzien. Daarnaast was er een pomp was die grondwater kan op pompen en waren er watertanks aanwezig om het voedingswater aan te maken. Het is dan ook waarschijnlijk dat deze ruimte werd gebruikt om stekjes te maken en om water op te pompen en op te slaan. Helaas zijn er geen duidelijke beelden van deze ruimte te vinden.

Wie voorbij de waakhond (1) het hondenhok(2) inging kwam terecht in de tunnel. Deze 30 meter lange tunnel loopt onder het hek door naar het achtergelegen perceel. Om vervolgens uit te komen bij de ingang van de kwekerij (4). Vanuit de ingang is er toegang tot een afgesloten container (5). Deze container is de energiecentrale van de kwekerij. In deze container staan dan ook twee enorme diesel aggregaten die de kwekerij van de nodige energie hebben voorzien.

Energie

Sfeerimpressie van hoe de kwekerij er ongeveer uit moet hebben gezien.

Uitgaande van een kweekoppervlakte van 370m3 met daarbij 400 watt  verlichting per vierkante meter, moeten de aggregaten een gezamenlijk vermogen van ongeveer 200 kVa hebben gehad. Dit zou minder kunnen zijn gezien de kwekerij een 12/12 cyclus gebruikte; de verlichting zou dan gespiegeld geschakeld kunnen zijn. Hierdoor zou het stroomgebruik redelijk constant moeten zijn. Waarschijnlijkheid gebruikten de kwekers slechts één van de twee aggregaten. De andere diende daarbij als reserve, voor het geval er onderhoud plaats moest vinden. Het was tevens erg praktisch om gelijk twee aggregaten in de ruimte te plaatsen aangezien een dieselaggregaat een levensduur van ongeveer 3 jaar heeft bij continu gebruik. De kwekers wilden waarschijnlijk niet om de drie jaar opnieuw gaan graven.

Er van uitgaande dat er inderdaad een 200 kVa aggregaat gebruikt is moet er ontzettend veel diesel zijn gebruikt. Op de website van een leverancier van dergelijke aggregaten vind je dat deze ongeveer 45 liter diesel per uur verbruiken! Dat is maar liefst 540 liter in de week en 2160 liter per maand. Gelukkig hebben de eigenaren gekozen voor een versie met een grotere brandstoftank. Met een dergelijk verbruik moesten de aggregaten ongeveer wekelijks worden bijgevuld. De kwekers hebben dan ook gekozen voor het goedkopere rode landbouwdiesel (+/- €1,15 per liter) in plaats van normale diesel ( +/- 1,48 per liter). Het is dan ook erg logisch dat er een dekmantel is gebruikt om de maandelijkse brandstofrekening van 2500 euro te kunnen betalen. Zo zou er gebruik kunnen zijn gemaakt van een landbouwbedrijf dat regelmatig een tankje diesel is komen afleveren. Of is er een brandstofleverancier gevonden die gewoon ter plekke diesel kwam afleveren en een oogje heeft dicht geknepen.

Hoe de diesel uiteindelijk beneden in de generatoren terecht kwam wordt duidelijk uit de beelden van de tunnel. De kwekers hadden gaan zin om met jerrycans op en neer te lopen en hebben daarom een tuinslang door de tunnel getrokken. Buiten bij het hondenhok stond een vat met een pomp waarmee de diesel naar de aggregaten kon worden gepompt.

Als het hoge brandstofverbruik al geen rood licht deed knipperen dan was het wel het geluid dat van de generatoren af kwam. Ondanks dat deze aggregaten onder de grond waren geplaatst zal het zware gebrom van het apparaat toch moeten zijn opgevallen. Helemaal in een groot bijna verlaten bos. De eigenaar van een aangelegen recreatie terrein (de buurman) verklaarde dan ook regelmatig motor geluiden te hebben gehoord. Wat dat betreft zat de kwekerij dan ook op een ideale plaats. Het was namelijk gelegen aan de A28 snelweg, die al voor de nodige geluidsoverlast zorgde. Hierdoor was het voor deze buurman dan ook lastig om de motor geluiden te plaatsen.

Water

Volgens de nieuwsberichten stonden er in de kweekruimtes tussen de 2000 en 2200 planten. Deze planten stonden op een verhoging van enkele centimeters op zogenoemde Deense bodems. Dit zijn bakken die het overtollige water opvangen. De planten kregen water en voeding via een druppel systeem. In de kwekerij zijn twee IBC pallets aangetroffen. Deze 1000 liter tanks zijn waarschijnlijk gebruikt als voorraadtanks voor de irrigatie. Als we er van uitgaan dat de planten tussen de 100 en 200 ml per dag gebruiken zou er tussen de 200 en 400 liter grondwater per dag zijn opgepompt om aan voldoende water te komen. De kwekers zullen daarom ook weinig last hebben gehad vocht of hoogstaand grondwater in de kwekerij.

Luchtbehandeling

Een LFO agent gaat met zuurstofmasker op het hondenhok in. In het hondenhok is nog net een stukje van de tuinslang te zien waar vermoedelijk diesel door gepompt werd.

Dan zijn we aangekomen bij een onderdeel waarmee de kwekers waarschijnlijk wat problemen hebben gehad; de luchtbehandeling. De kwekerij moest namelijk niet alleen genoeg lucht hebben voor 2000 tot 2200 planten maar ook voor de aggregaten. Daarnaast waren er ook nog regelmatig mensen in de kwekerij aanwezig.

Bij de ontmanteling van de kwekerij melde de LFO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen) dat het zuurstofpercentage in de kwekerij lager was dan 19%. Hierdoor moesten de agenten van de LFO dan ook met zuurstofmaskers op naar binnen. Normaal gesproken is het percentage zuurstof in de lucht rond de 21%, door de aggregaten was dit percentage drastisch afgenomen. Ondanks dat de kwekerij zich onder de grond bevond zullen de kwekers daarom ook regelmatig last hebben gehad van hoogteziekte (hypoxie). Dit kan zich uitten in hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid. Niet echt de ideale werkomgeving dus.

In de tunnel naar de kwekerij toe liepen twee grote luchtbuizen, het is niet helemaal duidelijk of deze werden gebruikt voor het aan- of afvoeren van lucht. Het is daarnaast onduidelijk of er boven op de kwekerij nog ergens een rooster of schoorsteen is gebouwd om lucht te kunnen aan- of afvoeren

Wel is duidelijk dat de luchtbehandeling in een speciale ruimte (10) was aangesloten. Het is erg onwaarschijnlijk dat zowel de aan als afvoer beide in het hondenhok uitkwamen, omdat er op die manier weinig verversing zou plaatsvinden. Het is dan ook logisch dat er ter hoogte van ruimte 10 of ter hoogte van trailer 3 ook een aan- of afvoer heeft gezeten. Deze is dan waarschijnlijk netjes verstopt achter het hegje dat er stond.

Concluderend kunnen we zeggen dat de gehele kwekerij erg professioneel is opgezet en dat er veel aan is gedaan om het geheel zo onopvallend mogelijk te maken. Deze onderneming kan onmogelijk door één persoon zijn gedreven. Gezien de omvang van de kwekerij en de enorme winsten moeten de eigenaren al enige jaren actief zijn geweest in de hennepteelt. Het is dan ook aannemelijk dat de kwekerij door de jaren heen steeds verder is uitgebreid.

Helaas heeft de eigenaar van de grond; de provincie Utrecht nooit een euro van de winst gekregen. Maar met een beetje geluk vinden ze misschien binnenkort ergens anders in Zeist wel weer een paar blauwe tonnen met veel geld. Net zoals in 1983, het zou zo maar kunnen. De bossen in Zeist verbergen namelijk grote schatten.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht