Grond en Grond Analyse

Cannabiskwekers gebruiken veel plantbodems en mixen zonder aarde die op turf gebaseerd zijn en die gemengd zijn met andere elementen.

Cannabiskwekers gebruiken veel plantbodems en mixen zonder aarde die op turf gebaseerd zijn en die gemengd zijn met andere elementen.

Bodems zijn verschillend, vaak érg verschillend van elkaar. Doorsnee organische, mineraalhoudende aarde bestaat voor 45% uit minerale deeltjes, voor 5% uit levende en dode organismen zoals bacteriën, microben, schimmels, aardwormen etcetera. En de andere 50% bestaat uit water en lucht. Er zijn drie basisfactoren die het de wortel mogelijk maken om in de bodem te groeien: textuur, pH, en de aanwezigheid van organische en minerale voeding.

Er zijn daarnaast twee basicale manieren waarop de meeste kwekers naar hun aarde kijken. De eerste is om ernaar te kijken alsof het een levende substantie is, die verzorgd moet worden, zodat de wortels van de cannabis de nodige voeding snel, efficiënt en in maximale hoeveelheden naar de plant leiden. In grote potten in kwekerijen zit genoeg aarde waardoor het mogelijk is om te werken naar complete organische principes. Dit geldt ook voor de buitenkweek. De andere wijze om naar de bodem te kijken is om deze te beschouwen als een groei-medium waarin chemische elementen worden vastgehouden, zoals op zout gebaseerde voeding, lucht en water. Binnen, en ook vaak in kassen is dit de wijze waarop veel kwekers de teelt benaderen.

Vuil, aarde en mixen zonder aarde

Vuil vind je onder je vingernagels. Aarde is daarentegen gebaseerd op mineralen en het meest geschikt om je cannabis te laten groeien op velden, plantbedden, en in grote potten. Mixen zonder aarde zijn het geschikst om cannabis in kleine potten te kweken zowel binnen, buiten als in kassen. De dynamica in kleine potten is niet gelijk aan die in de grote potten, bedden of gewoon in het vrije veld, zoals je dat overal ziet op moeder aarde.

Zware kleigrond is makkelijk te herkennen. Het hardt snel, is moeilijk te bewerken en voert het water slecht af.

De textuur, een instrument om de minerale deeltjes en eenheden in sediment uit te drukken, wordt verdeeld in drie groepen, namelijk klei, leem en zand. De meeste bodems zijn een mengsel van deze drie verschillende substanties. Hierna gaan we ze nader beschrijven.

Aarde pH is de meting van de zuurtegraad binnen de alkalische balans. Het leven in de aarde en de beschikbaarheid van voeding (mineralen) hangen sterk af van de pH-waarde van de aarde. Elke volle punt op de schaal van 0-14 pH houdt een tienvoudige toe- of afname in. Voeding wordt het best opgenomen binnen een pH marge tussen de 6.0 en 6.5. Het onderhouden van een goede pH-balans als het om je aarde en water gaat, is van essentieel belang voor een goede oogst.

Aarde varieert van locatie tot locatie. Niet alleen geldt dat op wereldschaal, het geldt zelfs voor elke plek in je eigen kwekerij.

Grond Analyse

Aarde-testen zijn opmerkelijk goedkoop (tussen de 20 en de 200 euro) en besparen medicinale cannabis kwekers veel tijd en geld dat anders aan additieven zou zijn verspild. Bovendien voorkomen dergelijke testen dat de omgeving aan een teveel aan voeding of giftige stoffen wordt blootgesteld, zoals nitraten en fosfaten die zich nog al eens ophopen en in het water terecht komen. Het teveel aan voedingszouten blijft hangen in het hydratiesysteem waar het een voedingsbodem is voor talloze omgevings- en gezondheidsproblemen. Een voorbeeld: thuiskwekers verbruiken tenminste 10 keer zoveel kunstmest per vierkante meter als grote agricultuurbedrijven. Van elke 10 euro die de thuiskweker uitgeeft aan kunstmest is 9 euro weggegooid geld. Onlangs sprak ik een buitenkweker die medicinale cannabis kweekte. Hij spendeert jaarlijks 3000 euro aan kunstmest. Als we de hierboven genoemde info meewegen, dan zien we dat 10 procent (300 euro) van de waarde aan kunstmest echt wordt verbruikt en 90 procent (2700 euro) aan waarde van de kunstmest is weggespoeld in de aarde en opgelost in het grondwater. De kweker kan eenvoudig 2700 euro besparen door 20 tot 200 euro in aarde-testen te investeren en de daaruit voortvloeiende adviezen op te volgen.

Twee basicale types van grond analyse: BCSR en SLAN

BCSR (base cation saturation ratio) wordt gewoonlijk gebruikt door boeren die organisch werken en ook door tuinders in heel veel landen. Dit type test levert informatie omtrent de actuele hoeveelheid voedingsstoffen in de aarde. Het doel van BCSR testen is te komen tot een uitgebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen. Bij deze methode maakt men gebruik van Mehlich 3 extractie. De BCSR grond testmethode wordt onderschreven door de National Sustainable Agriculture Information Service (ATTRA). (Vergelijk het met de Universiteit van Wageningen c.q. het Ministerie van Landbouw, vert.)

Standaard BCSR grondtesten zeggen iets over de volgende stoffen:

1.      Calcium

2.      Magnesium

3.      Kalium

4.      Sodium

5.      Fosfor

6.      Zwavel

7.      Chloor

8.      Minerale elementen

9.      Sporen elementen

Vraag een BCSR grondanalyse ($ 110,-) aan bij Earthfort, http://earthfort.com/lab-services.html*.

SLAN (sufficiency level of available nutrient) AKA Index (UK)  is een systeem dat wereldwijd wordt gebruikt door de meeste universiteiten, door veel boeren en door de grote agrarische bedrijven. De resultaten van deze test leveren informatie over de voedingsstoffen die de plant nodig heeft binnen een bekend kader, zonder dat er sprake is van tekorten of excessen. De methode vraagt om ammonium acetaat extractie.

Standaard SLAN grond testen leveren alle informatie over de onderstaande stoffen en veel daarvan geven ook aanbevelingen hoe je de voedingswaarde van de grond verbetert.

1.    pH

2.    Ece (dS/m)

3.    NO3-N (ppm)

4.    NH4-N (ppm)

5.    PO4-P ppm)

6.    Kalium

7.    Magnesium

8.    Calcium

9.    Sodium

10.  SO4-S (ppm)

11.  Zink (ppm)

12.  Mangaan (ppm)

13.  IJzer (ppm)

14.  Koper (ppm)

15.  Boron (ppm)

Een optimale hoeveelheid informatie om door te lezen. De laatste verbeteringen en voedings-aanbevelingen zijn inbegrepen in de meeste grondtesten. Voor een beetje meer geld leveren veel laboratoria er ook nog eens een makkelijk af te lezen grafiek bij.

SLAN Soil Test Labs

Logan Labs, LLC:  http://www.loganlabs.com – De goedkoopste test die ik kon vinden. -Basale test kost 20 euro.

A & L Western Laboratories, Inc.  http://www.al-labs-west.com excellente service voor een schappelijke prijs.

Spectrum Analytic, Inc.  http://www.spectrumanalytic.com dit lab doet alles en laat ook een sample van de geteste aarde zien.

Onafhankelijk van het type test dat je kiest, BCSR of SLAN, volg de aanwijzingen op hoe je aarde verzamelt en volg ook elke andere aanwijzing in de handleiding tot op de letter op. Kwekers die in een staat of land wonen waar medicinale cannabis gesanctioneerd is kunnen hun test naar lokale labs sturen en vragen om aanbevelingen voor cannabis. Medicinale kwekers die niet op zulke plekken wonen kunnen een sample van hun grond naar elke test lab sturen, maar we adviseren wel om dan niet te melden voor welke plant je het advies gaat gebruiken. Of zeg dat je het nodig hebt voor de tomatenkweek.

Excellente sites om meer over grond aan de weet te komen zijn o.m:

http://soilandhealth.org,levert gratis e-books, voornamelijk over holistisch tuinieren, holistische gezondheid en zelfvoorzienende levenswijzen.

http://www.soilminerals.com, Complete informatie omtrent mineralen voeding, sporen mineralen, kunstmest en aanbevelingen voor alle tuinen, boerderijen, tuinbouwbedrijven en kassen.

www.google.com, zoek eens op William A. Albrecht, Ph. D. Hij was een van de pioniers op het gebied van de relatie tussen grond, voeding en menselijke gezondheid.

http://www.webpages.uidaho.edu/~bmahler/s44603.pdf, een beknopte cursus in grond- en plantdiagnostiek.

http://www.acresusa.com, Acres U.S.A. is Noord Amerika's oudste en grootste magazine dat helemaal gaat over commercieel organisch kweken en duurzame landbouw.

http://www.attra.ncat.org, National Sustainable Agriculture Information Service (ATTRA). Ondermeer over projecten die zelfredzaamheid promoten en over duurzame levenswijzen inclusief duurzame energie en hergebruik van energie, discussies omtrent energie, duurzaam leven en duurzame landbouw.

http://www.marijuanagrowing.com, Check onze site. Er is een forum met updates en er zijn voortdurend disccussies!

· Om een grond test lab te vinden bij jou in de buurt, surf dan naar www.google.com en voer als zoekterm “soil analysis labs Europe” in of  “soil analysis labs (naam van je land)”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht