Kabinet bereikt compromis over wietexperiment

De coalitiepartijen in het kabinet Rutte III hebben een compromis bereikt over het experiment voor de legale kweek van cannabis. Zoals in het regeerakkoord is afgesproken komt er een proef in zes tot tien gemeenten, hoewel de commissie die het experiment voorbereidde om deelname van meer gemeenten had gevraagd.

Maar daar konden de cannabisvijandige regeringspartijen CDA en ChistenUnie niet in meegaan. Beide partijen willen immers het liefst alle coffeeshops sluiten en cannabis helemaal verbieden. In het compromis is nu afgesproken dat er nog een ‘controlegroep’ van zes tot tien gemeenten wordt ingezet. De Nederlandse polder- en coalitiepolitiek op zijn slechtst.

Geen maximum aan THC-percentage

De Christelijke partijen hebben echter wel wat moeten slikken. Zo mogen de coffeeshops die deelnemen een grotere handelsvoorraad dan het huidige maximum van 500 gram in huis hebben. Eenmaal per dag bevoorraden in plaats van meerdere keren per dag is een winstpunt. Wat verder een belangrijk winstpunt is is dat er geen maximum aan het percentage THC wordt gesteld. Misschien nóg belangrijker is dat veel soorten wiet beschikbaar moeten zijn. Er was angst dat de zogenaamde ‘staatswiet’ een wat slap aftreksel met weinig keuzemogelijkheden zou opleveren, maar daar lijkt het niet van te komen. Een verder interessante optie is dat het experiment verlengd kan worden, indien het succesvol verloopt. Eerder was afgesproken dat de proef een tijdelijk karakter zou krijgen inclusief een harde einddatum.

Wisselende reacties

Hoewel de reacties wisselend zijn, lijkt het er op dat D66, de voornaamste pleitbezorger van het experiment, toch van enig succes mag spreken. Waarschijnlijk ook omdat de onderzoekscommissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus met een redelijk vergaand advies kwam. Natuurlijk is er volop reden om niet tevreden te zijn. Over thuisteelt wordt met geen woord gerept en zelfs de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) wilde een grotere proef met meer deelnemers. Maar we zitten nu eenmaal opgezadeld met een liberaal-conservatieve regering, dus het blijft schipperen. De komende tijd wordt meer duidelijk over het wat en hoe. Wie gaan er telen en welke gemeenten gaan meedoen? Het blijft spannend.

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht