Kweekster van vijf mediwietplanten onterecht uit woning gezet

Kweekster van vijf mediwietplanten onterecht uit woning gezet

Emmen in de provincie Drenthe is de ‘open, groene stad’. De laatste tijd wordt er echter flink ingezet op het vernietigen van de handel en wandel van een bepaald soort groen, zelfs zodanig dat het er inmiddels op lijkt dat het stadsbestuur zich behoorlijk vergaloppeerd aan het bestrijden van wiet.

Het gaat dan vooral om een veertigjarige vrouw uit Emmer-Compascuum. Op 24 januari vielen maar liefst achttien politieagenten en twee honden haar huis binnen, en werden door de sterke arm vijf plantjes buitgemaakt. De woning werd gesloten en de bewoner moest met haar kind drie maanden ergens anders verblijven. Er was gesteggel over de in beslag genomen hoeveelheid, waarbij de beklaagde zich tijdens de rechtszaak verweerde met o.a. het feit dat “het Emmer beleid is dat ze bij meer dan vijftig gram een pand sluiten. Maar het handhavingsbeleid bij het Openbaar Ministerie is dat ze vijf planten gedogen, dan moeten ze dat ook met de opbrengst doen. Het kan niet zo zijn dat het OM gedoogt, maar dat de burgemeester vervolgens keihard optreedt.”

Hoger beroep

We schrijven midden mei en de rechter heeft geoordeeld dat de vrouw niet schuldig is aan het ten laste gelegde, en dat ze ten onrechte het huis uitgezet is. “Maar er is een nieuw beroep aangetekend waarin ze hebben gezegd dat de burgemeester zijn beslissing handhaaft en dat ze nieuw bewijsmateriaal willen toevoegen aan de zaak. Met andere woorden; ik heb een zaak gehad en die gewonnen. Maar de burgemeester wil nu een nieuwe zaak aanspannen en het bewijs dat hij in eerste aanleg al had moeten aanleveren nu toevoegen.”

Kweekster van vijf mediwietplanten onterecht uit woning gezet

Gefilterd

“Wat ze dus eerst hebben ontkend; foto’s die door de politie zijn gemaakt ten tijde van de inval hadden ze niet. Het werd niet gebruikt in de eerste rechtszaak want dat zou mij vrijpleiten, ik had namelijk maar vijf plantjes. Het was er natuurlijk wel, het politierapport heeft er altijd al gelegen. Ze hebben alleen gefilterd wat ze konden gebruiken om mij in diskrediet te kunnen brengen, en niet wat mij vrij zou pleiten. Omdat ik natuurlijk standaard vanaf het begin heb volgehouden dat ik maar vijf plantjes had.”

Rekensom

“In de volgende zaak gaan ze nu mee met het gewicht dat ik heb opgegeven. Dus ze hebben een nieuwe berekening gemaakt op basis van niets, want het bewijs is vernietigd. Ik heb ze verteld dat zo’n 75 % zou afvallen, er zou 25 % overblijven, dus het zou nog steeds meer dan vijftig gram zijn. Ze gebruiken nu mijn eigen verklaring om een rekensom te maken en dit bij de rechter zo neer te leggen. Het is ongekend en ongehoord. Mijn advocaat heeft dit nog nooit meegemaakt.”

Klem zetten

“Ik ben een alleenstaande vrouw, ik werk hard, ik ben ondernemer, ik heb nog niet een dag een uitkering gehad, ik heb geen schulden, ik doe keiveel vrijwilligerswerk – en ze komen hier gewoon met achttien man binnen om mij voor drie dagen vast te zetten voor een tentje met vijf planten. Om mij te dreigen mijn kinderen uit huis te plaatsen, mij helemaal klem te zetten, mijn bankrekeningen te blokkeren, mijn spaargeld in beslag te nemen en op mijn woning beslag te leggen – het gaat echt totaal nergens meer over.”

Geen gevaar

“Door toedoen van het falend beleid van de gemeente dat artikel 13B Opiumwet gewoon voor de lol gebruikt heb ik nu problemen, terwijl het gaat om dealers en overlast in de wijk – en de burgemeester het gebruikt voor mensen met vijf plantjes. En ik heb ook nog eens mijn woning moeten verlaten. Ik heb een koopwoning, ik heb geen buren, dus ik heb helemaal totaal nooit niemand in gevaar gebracht en overlast veroorzaakt. Ik ben gewoon een zelfstandige vrouw, en dan krijg je dit. Ik word gecriminaliseerd voor vijf plantjes die ik al vanaf mijn vijftiende zelf in een plantenbakje op laat groeien.”

De lekkerste

“Ik heb een doktersrecept, maar ik heb mijn eigen smaak en mijn eigen favoriete plantje. Ik ben daar al vanaf mijn vijftiende mee bezig, dus dan hoef ik niet naar de apotheek, en ik jaag de rest van Nederland niet op kosten… Waarom zou ik daar elke week wiet gaan halen terwijl ik zelf de lekkerste maak die er is, en waarvan de uitwerking goed voor mij is. Ik heb de laatste tien jaar geen paniekaanval meer gehad. Totdat ik opgepakt werd en in een busje afgevoerd ben naar een celletje, dan krijg je er wel vijf achter elkaar. En dan stoppen ze een antidepressivum in je mond, terwijl ik nog nooit, nooit enige medicatie heb gehad.”

Kweekster van vijf mediwietplanten onterecht uit woning gezet

Blote voeten

“Dan zit je lekker daar bij zo’n verhoor. Ik kreeg pilletjes omdat ik elke keer een paniekaanval kreeg. Ik zit niet voor mijn blote voeten aan die dingen he, en daar kom ik ook nooit meer van af. Het is geen ramp, ik kan er prima mee functioneren, maar dan moet je niet mensen antidepressiva gaan geven. Ze hebben mij met twee man drie dagen lang verhoord terwijl mijn vader een hartaanval had gekregen. Ik kreeg geen dispensatie om naar het ziekenhuis te gaan, dat was de derde dag. Mijn vader heeft die hartaanval gehad naar aanleiding van het hele gebeuren, ik schaam me dood.”

Vooruitziend

“Op mijn vijftiende heb ik een heel goed gesprek met mijn huisarts gehad, en ik gaf hem toen aan dat als ik af en toe een blowtje rookte, ik me daar heel lekker bij voelde, en goed kon slapen. Hij zei OK rook jij lekker je jointje, ik vind het prima. En als we het dan over drieëntwintig jaar geleden hebben, dan weet je dat ik een heel vooruitziende dokter had. Veel huisvrouwen waren toen verslaafd aan slaapmedicatie, dat mag wel, daar leeft de farmaceutische industrie goed van.”

Rest van de wereld

“En wat mij in slaap brengt zou dan niet goed zijn? Mijn dokter ging er gelukkig niet in mee. Zo is dat gegroeid. Ik kan het ook echt afkloppen, op twee bevallingen na ben ik nooit ziek geweest, ik mankeer niets. En dat komt puur door dat plantje. Geen artritis, geen suikerziekte, geen overgewicht, helemaal niks. Ik denk dat lezers van Highlife dat wel snappen, maar nu de rest van de wereld nog.”

Landelijk

“We zijn inmiddels zes weken verder, ik sta met 3-0 voor omdat ik heb gewonnen, en ik ben niet van plan om dit gevecht te verliezen. Als er recht is, dan ga ik het gewoon winnen, maar het kan ook nog een omkoopproces tussen de hoge heren zijn, want deze zaak is landelijk heel belangrijk, iedereen kijkt mee. En anders kan ik er niet tegenop, dat is logisch.”

Boek schrijven

“Inmiddels heb ik ruim 13.000 euro aan advocaatkosten uitgegeven, dat moet ik zelf afdragen. De laatste zaak heb ik gewonnen, de griffierkosten moesten betaald worden door de gemeente. Er moet nu een deurwaarder op gezet worden om de gemeente hun eigen griffierkosten te laten betalen – maar ze waren het er niet mee eens. Echt waar. Ik kan er wel een boek over schrijven…”

Door: Arjan van Sorge

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht