Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag

Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag

Het leven van ondernemer Hans Kamperman uit Groenlo werd twee jaar geleden op zijn kop gezet na een politie-inval waarbij vijf cannabisplanten in een kasje in zijn tuin werden aangetroffen. Hij leed miljoenen schade en voelt zich belazerd door de overheid. Sinds 23 januari bivakkeert Hans vijf dagen per week met een informatie kiosk voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Highlife bezocht hem op een van de koudste dagen van zijn actie, Dag 26.

Het is bitter koud als ik op donderdag 1 maart rond één uur ’s middags het Plein in Den Haag op loop. De kiosk van Hans is van verre te zien. Eerder deze week heeft hij de constructie verstevigd, nadat de eerste versie, met parasol, omwaaide. De camera van Powned legde het moment vast; dezelfde avond was het ook in de talkshow van Eva Jinek te zien. De vier zijden van de kiosk hangen vol borden met informatie over cannabis, de zaak van Hans en slogans tegen de criminalisering van de plant. Tot mijn verbazing zie ik twee lege stoelen naast de kiosk staan. Hans is nergens te bekennen. Ook Darpan van Kuik, de Haagse cannabis activist en VOC’er, die Hans vanaf de eerste dag bijstaat, lijkt in rook te zijn opgegaan.

Vrieskou

Als ik dichterbij kom, hoor ik geluiden uit de houtenconstructie komen en schuift er aan de achterkant een deurtje open: Hans en Darpan zitten ín de kiosk! Op een klein tafeltje staan twee thermoskannen en een kacheltje, naast een stapel folders van de stichting PGMCG over medicinale cannabis. De Tweede Kamer is met krokusreces, maar Hans bouwt gewoon elke dag zijn kiosk op en af. Ook al is het zeven graden onder nul, zoals vandaag. Als het al te bar wordt, schuilen de mannen even in het krappe hokje om op te warmen. Uit een draagbaar speakertje klinkt reggae. Darpan, gestoken in cannabispak en met een grote rood-geel-groene sjaal om: “En we dansen ons regelmatig warm.” We maken een paar foto’s in de vrieskou. “Kijk, dat is de fiets van Jesse Klaver”, wijst Hans, die even twijfelt of hij een VOC sticker op het kinderzitje zal plakken. Toch maar niet.

Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag
Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag.

Positief benaderen

We besluiten te verkassen naar coffeeshop Demo, op een steenworp afstand van het Plein, voor warme chocolademelk en een gesprek met Hans over zijn actie en zijn visie. “Ik wil vooral niet in de slachtofferrol blijven hangen,” benadrukt hij, “ook al ben ik door justitie financieel geruïneerd. Ik wil het positief benaderen. Dat is ook de insteek van de petitie die ik heb gestart: geef de plant terug aan de mensen, want de wereld heeft die plant nodig. We moeten cannabis niet criminaliseren, maar industrialiseren. Het is niet alleen een medicijn, maar ook een duurzame grondstof. Van een hectare hennep kun je evenveel papierpulp halen als van vier hectare bos. Maar dat bos heeft twintig jaar nodig om te groeien. Denk ook aan hennep plastic, biobrandstof en aan Fukushima, waar hennep de radioactief besmette grond schoon maakt. Deze plant kan de aarde redden.”

Spiegel

Af en toe vult Darpan de gepassioneerde Grollenaar aan. “In het begin was Hans veel kwader op de rechter”, zegt hij. “Dat is begrijpelijk, maar dan ben je dus teveel het slachtoffer.” Hans: “Tja, Darpan is de spiegel. Hij is ook een beetje mijn media adviseur geworden.” Darpan: “Mijn naam betekent spiegel. En ik heb een tijdje voor Den Haag Vandaag gewerkt. Dat helpt.” Op Facebook doet Darpan dagelijks verslag van de actie. Als hij zijn chocolademelk en zijn jointje op heeft, gaat Darpan terug naar het Plein om de kiosk te bemannen. Hans vertelt over de noodlottige politie-inval die uiteindelijk leidde tot zijn actie. Zes agenten vallen in oktober 2016 met getrokken pistolen en wapenschilden zijn huis in Groenlo binnen. Hans wordt gearresteerd en zit vier dagen vast in een politiecel. “Da’s geen pretje.”

Nooit een joint gerookt

De vijf planten die Hans in een kasje in zijn tuin kweekt, zijn niet bedoeld om op te roken. Sterker: hij heeft nog nooit een joint gerookt. Van de planten zou medicinale olie gemaakt worden. Een natuurgenezers leerde hem de medicinale kracht van wietolie kennen. Met een paar vrienden vormt Hans een groepje; ze kweken allemaal maximaal vijf planten in de tuin om olie van te maken. Hans: “Ik dacht echt: vijf planten mag. Ik ben er in getuind.” Na de inval en zijn verblijf in de cel volgt een nieuwe klap: justitie zet Hans neer als een soort Achterhoekse Escobar, die vanuit een nette villawijk een crimineel wiet netwerk runt. Hans: “Groenlo is een klein dorp, er wonen tienduizend mensen. Je kunt je voorstellen wat zoiets voor je reputatie betekent. Ik ben echt afgebrand.”

Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag
Ook op de koudste dag van het jaar staan ze paraat…

Levenswerk in Canada

Zijn project Hart van Grolle, een duurzame streekmarkt in een multifunctioneel gebouw in Groenlo, ligt sinds de inval stil. En nog desastreuzer: vanwege zijn strafblad mag hij Canada niet meer in, waar hij miljoenen heeft geïnvesteerd in een natuurreservaat. Hij beschouwt het project als zijn levenswerk. Tegen het vonnis van het hof Arnhem-Leeuwarden – schuldigverklaring zonder straf – loopt nog hoger beroep, maar de schade is nu al enorm. Citaat uit de brief die Hans aan alle honderdvijftig Tweede Kamerleden en Mark Rutte stuurde: ‘Hierin staat omschreven hoe een liegend, bedriegend, manipulerend en bewijsmateriaal vernietigend justitie apparaat mij uiteindelijk veroordeeld heeft tot “Schuldig zonder Straf”. Hierdoor maakt justitie moedwillig mijn leven, dromen en idealen voor een betere wereld kapot.’

Uitnodiging

Hans besluit zijn brief met bijlagen met een duidelijke uitnodiging: ‘U zult mij dagelijks vinden bij de entree van de Tweede Kamer. Ik zou het zeer op prijs stellen als u mijn kiosk bezoekt en mij de gelegenheid geeft om u te informeren, ik sta ook open voor kritiek.’ De respons op zijn brief is hem nogal tegengevallen. Hans: “Met name de Kamerleden van de partijen die vóór legalisering zijn lopen me steeds voorbij en houden hun mobieltje aan hun oor alsof ze in gesprek zijn. Daar heb ik weleens moeite mee. Als je ze aanspreekt hebben ze altijd haast, ze moeten de trein halen of zo. Ik sta er nu vijf weken, elke dag lopen ze tegen mijn stand op. Nooit vraagt een Kamerlid of het koud is of hoe het met me gaat. Een enkele uitzondering als Vera Bergkamp daargelaten.”

Verbindende schakel

De Tweede Kamerleden mogen het dan af laten weten, gelukkig komen er wel andere bezoekers om hun steun te betuigen. Rick Simpson was er met Yassine Boulahfa van Cannabis Social Club Holland, Wernard Bruining ging langs en maakte een leuke video. Ook Hidde Siers van Plantarium en Bart Hissink kwamen Hans en Darpan een hart onder de riem steken. Het VOC lanceerde de hastag #galangsbijHans. “Ik hoop dat ik een verbindende schakel kan zijn tussen allerlei organisaties, mensen en initiatieven”, zegt Hans. “Ik denk dat mijn invalshoek, het belang van de aarde, daarbij helpt. Dat heeft niemand nog zo gebracht. En wie is er nou tégen het belang van de aarde? Ik wil heel graag dat mensen gewoon weten wat die plant allemaal in zich heeft. Ik zit nu in een coffeeshop en ik heb niks tegen shops, maar ik heb ook niks mét shops, want ik rook niet.”

Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag

Digitale petitie

De digitale petitie die Hans eind februari online zette kende een vliegende start, met in de eerste week ruim drieduizend ondertekenaars. Hans: “Bij 40.000 ondertekenaars moet de petitie in de Tweede Kamer worden behandeld. Dan is er weer aandacht voor het onderwerp.” Hij is vastberaden om te blijven bivakkeren voor de ingang van de Tweede Kamer. Nu logeert hij nog bij zijn dochter in Den Haag, maar als het warmer wordt, zou Hans het liefste overnachten bij zijn kiosk op het Plein. “De aarde is in grote moeilijkheden. Als hennep weer terug wordt gegeven aan de mensen en je gaat het industrialiseren, dan kan het de aarde redden. De Amerikaanse Marihuana Tax Act van september 1937 (het begin van het wereldwijde verbod op cannabis, db) is de grootste misdaad tegen de menselijkheid geweest.”

Petitie: Haal cannabis uit het strafrecht voor een duurzame toekomst

Op 27 februari lanceerde Hans Kamperman in samenwerking met de stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) een petitie om cannabis ‘uit de opiumwetgeving te halen en terug te geven aan de mensen en onze aarde en alle belemmeringen weg te nemen’. De inleiding luidt:

‘Meer dan tachtig jaar wordt deze meest veelzijdige en krachtige plant op aarde gecriminaliseerd op basis van onwaarheden verzonnen door multinationals. Ze wilden hun bedrijven redden toen Amerika in de jaren dertig hennep aan het industrialiseren was. Nu de aarde in problemen is wordt het tijd dat deze plant weer de waardering krijgt die het verdient. De aarde heeft deze plant nodig!!’

Zie: https://cannabisuitstrafrecht.petities.nl

Wanhoopsdaad

Enige weken na dit interview deed Hans Kamperman uit wanhoop een zelfmoordpoging in de Tweede Kamer. Voordat hij dat deed schreef hij op Facebook: ‘Vergeef mij deze daad, ik moet dit doen om de politiek wakker te schudden. Ik kan ze niet bereiken met mijn boodschap.”

Hans Kamperman bivakkeert sinds 23 januari voor de Tweede Kamer in Den Haag

Hans Kamperman: “Ik heb een oplossing voor een duurzame aarde en sta hier al twee maanden aandacht te vragen voor medicinale cannabis gebruikers die door deze overheid gecriminaliseerd worden, ze luisteren niet!! Keren zich tegen de mensheid. Gooien onze rechtsstaat te grabbel. Tabaksindustrie veroorzaakt 5 miljoen doden per jaar door toevoeging van kankerverwekkende stoffen, dat mag allemaal volgens het OM binnen ons strafrecht. Cannabis wordt gecriminaliseerd terwijl het de aarde kan redden en voor vele mensen een medicijn is. Ik doe dit voor de aarde, de mensen. Ze moeten wakker worden!! Zo jammer dat het zo moet, ik was zo graag bij jullie gebleven. Ik vraag jullie ga door met de strijd voor legalisering. Teken de petitie www.cannabisuitstrafrecht.petities.nl. Ik heb een rijk leven gehad waar ik dankbaar voor ben. In vergeef iedereen in liefde en vraag ook vergeving aan de mensen die ik onbewust pijn gedaan heb.’

Gelukkig liep het goed af. Hans werd wel naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht een dag later weer naar huis. Voor het meest actuele nieuws rond Hans Kamperman verwijzen we naar de Facebook-pagina ‘Actie Hans Kamperman, Haal cannabis uit het strafrecht’, die door Darpan van Kuik op uitmuntende wijze wordt beheerd. We houden jullie ook in de komende nummers van Highlife op de hoogte.

Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht