Highlife Flash 02-18

Tilburg laat buitenlanders in coffeeshops weer toe

Tilburg heeft besloten om buitenlanders weer toe te laten bij de lokale coffeeshops. Eerder was er al een paar keer per jaar een ontheffing, wanneer er veel buitenlandse bezoekers naar festivals in 013 in de stad kwamen. Het ingezetenencriterium, ooit door Opstelten van de VVD ingevoerd, wordt nu steeds minder gehandhaafd. Slechts een paar steden in Brabant en Limburg doen er nog aan mee, plus de gezagsgetrouwe provincie Zeeland. Nog even over de totstandkoming van dat buitenlanderverbod. Inmiddels is duidelijk geworden dat WODC rapporten die dit ondersteunden zwaar beïnvloed zijn door Opstelten en zijn maatjes. In plat Nederlands: er is gewoon gelogen. Naar die leugenachtige malversaties wordt inmiddels onderzoek gedaan.

Highlife Flash 02-18

Kanepi in Estland kiest wietblad als gemeentevlag

What’s in a name, moeten 12.000 van de 15.000 deelnemers aan een online verkiezing in Kanepi, Estland hebben gedacht. Kanepi ligt in het zuidoosten van Estland en is een nieuwe gemeente die is ontstaan door drie kleinere gemeenten samen te voegen. Inwoners konden op Internet hun voorkeur uitspreken voor een ontwerp van de gemeentevlag voor de nieuwe gemeente. De uitslag was overweldigend: een overgrote meerderheid koos voor het wereldwijde symbool van cannabis. Misschien niet zo heel erg vreemd achteraf, want het Estse woord voor cannabis is Kanep.

Highlife Flash 02-18

Sri Lanka wil Ayurveda wiet kweken

Opmerkelijk nieuws uit Sri Lanka. Hoewel de regering niet echt positief tegenover het gebruik van cannabis staat, is toch besloten om beperkt cannabis te gaan kweken. Dit zou moeten gebeuren in de omgeving van Anuradhapura. Opzienbarend, omdat zich daar veel heiligdommen bevinden. Maar volgens het Ministerie van Gezondheid is de cannabisteelt nodig voor de Ayurveda kuren, waar veel buitenlandse bezoekers op af komen. Van oudsher wordt bij sommige van die kuren cannabis gebruikt. Top op heden moesten Ayurveda centra het doen met in beslag genomen wiet. Maar die is veelal van slechte kwaliteit. Overigens meldde de minister nog dat indien er sprake is van een surplus, dit overschot aan de VS zou kunnen worden verkocht voor medicinale doeleinden. Dat lijkt ons eerlijk gezegd erg onwaarschijnlijk.

Highlife Flash 02-18

Eerste mediwiet in Jamaica verkocht

Het eerste verkooppunt van medicinale cannabis in Jamaica, KAYA Farms in St Ann, is begin maart feestelijk geopend. Artiesten als Toots & The Maytals, Ky-mani Marley, Keznamdi, Jah 9 en anderen gaven een gratis concert. Balram Vaswani van KAYA Farms verwacht veel van zijn eerste legale verkooppunt van ganja: “Het is een lange en uitputtende reis geweest om deze droom eindelijk waar te maken. Ik wil iedereen bedanken die ons daarin gesteund heeft. Het is een opwindende stap voorwaarts en ik weet zeker dat we er ook als land mee vooruit zullen gaan. Onze eigen Jamaicaanse wietkwekers zullen zeker kunnen concurreren met de rest van de wereld.” De eerste klant van Kaya was Gloria Palomino, die leidt aan chronische pijn door artritis.

Highlife Flash 02-18

Jeff Sessions vloeitjes voor legale wiet

Mooie actie van een pro-cannabis groepering in de Verenigde Staten. Ze verkopen 1500 van deze prachtige pakjes grote vloei, die ze Jeff Sesh hebben genoemd. Met de General Jeff’s ‘Old Rebel’ Session Papers protesteren ze tegen de hernieuwde War on Cannabis, die Procureur Generaal Jeff Sessions in de Verenigde Staten wil gaan voeren. Een vertegenwoordig van de actiegroep meldde het tijdschrift Newsweek: “Het begon eigenlijk als een grap met een paar vrienden, maar nadat we goede reacties kregen en er meer over nadachten, besloten we om door te zetten. Jeff Sessions wil terug naar het Nixon tijdperk, en dat kunnen we niet toestaan. Miljoenen Amerikanen maken op legale wijze gebruik van cannabis. Dat moet zo blijven.”

Highlife Flash 02-18

Congres over experiment wietteelt

Op 28 mei 2018 vindt in Mediaplaza in Utrecht de tweede editie van het congres ‘De Transparante Keten’ plaats. Centrale vraag tijdens het congres: hoe ziet de Nederlandse cannabismarkt eruit en wat betekent dit voor de inrichting van het experiment rond de wietteelt? Andere vragen waar het congres een antwoord op hoopt te krijgen: welke uitdagingen en problemen zien verschillende betrokken partijen bij dit experiment? En aan welke randvoorwaarden moet een realistische en uitvoerbare proef voldoen? Kunnen we wat leren van vergelijkbare experimenten in andere landen? En hoe wordt gewaarborgd dat voldoende rekening wordt gehouden met de Nederlandse cannabiscultuur? Het congres wordt georganiseerd door het Transnational Institute en stichting Epicurus en is bedoeld voor bestuurders, beleidsmakers, politici, wetenschappers en professionals die betrokken zijn bij het coffeeshopbeleid en/of het opzetten en uitvoeren van de proef rond de gedoogde wietteelt. www.detransparanteketen.nl

Highlife Flash 02-18

Mediwietclub in Soest opgericht

Ondanks tegenwerking van de overheid is mediwiet niet meer te stoppen. In steeds meer steden en regio’s nemen burgers het recht en eigen gezondheid in eigen handen en starten een mediwietclub. Zo ook in Soest. Daar is een medische Cannabis Social Club onder de naam Lucien’s Medical Stichting begonnen. In het AD leggen oprichters Laurie en haar broer Clement uit: ”Cannabis heeft ten onrechte een verkeerd imago. In de wiet die wij gaan verbouwen zit heel weinig THC, dus je kunt er niet stoned van raken. We richten ons op een heel andere doelgroep dan een coffeeshop en we streven geen winst na. We willen medicinale wiet beschikbaar maken voor een groot publiek.” Via de website kunnen mensen lid worden. Info: www.luciensmedicinal.nl

Highlife Flash 02-18

Roep om lagere wiettax in Californië

Een paar maanden nadat cannabis legaal werd in Californië, wordt de roep om lagere belastingen voor legale wiet steeds luider. Door de relatief hoge belasting (naar Amerikaanse begrippen) lukt het niet om de zwarte markt afdoende aan te pakken, aldus voorstanders van de lagere belasting. Onder hen niet alleen legale cannabisondernemers, maar ook politici. De verminderde belasting zou voor een periode van drie jaar moeten duren. Elke gram legale wiet wordt nu belast met 15% staatsbelasting. Daarbovenop komen dan nog lokale belastingen. En er is een kweekbelasting in de maak van rond de 300 dollar per kilo geteelde wiet. Daar moet een eind aan komen, vindt onder andere politicus Tom Lackey. De staatsbelasting zou moeten dalen naar 11% en de speciale kweekbelasting zou moeten worden uitgesteld. Alleen dan kun je een eind maken aan de zwarte markt, is het idee.

Highlife Flash 02-18

Gaat Kentucky mediwiet legaliseren?

Mediwiet verovert steeds meer staten in de USA. Zelfs de meest conservatieve staten denken na over een zekere regulering van medicinale cannabis. Neem Kentucky, dat is een ouderwets rechtse en Republikeinse staat, maar zelfs daar worden wetsvoorstellen bedacht om mediwiet deels legaal te maken. Daarmee zou Kentucky de 30ste staat zijn die mediwiet legaal maakt. Let wel, er is nog een lange weg te gaan. Cannabis in een joint roken om pijn of ziekte tegen te gaan stuit op teveel weerstand in Kentucky. Maar vaping, wietolie of edibles, dat zou wel toegestaan worden. Ook zou mediwiet als ‘homedelivery’ worden toegestaan. Iets wat bijvoorbeeld in de nabijgelegen staat Ohio niet mogelijk is. In een eerste versie van het wetsvoorstel zouden patiënten tot 12 planten en 12 stekjes mogen kweken, maar na kritiek van de lokale politiekorpsen wordt dat nu nader onderzocht.

Highlife Flash 02-18

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht