André Beckers genomineerd als Beste Advocaat van Limburg

Elk jaar wordt in Nederland de prijs van Beste Advocaat van Nederland bekend gemaakt. De nominaties voor die lijst gaan per provincie. En met trots delen we jullie mee dat onze medewerker André Beckers een van de drie genomineerden voor Beste Advocaat van Limburg in 2017 is.

De prestigieuze prijs wordt door een onafhankelijk panel van deskundigen samengesteld. Zoals bekend richt André Beckers zich vooral op zaken rond cannabis. Eén van zijn bekendste wapenfeiten in 2017, het jaar waarover deze verkiezing gaat, is de rechtszaak rond de voormalige coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Hierover is, mede door André Beckers zelf, veelvuldig in Highlife geschreven. Dat tien jaar (!) durende juridische gevecht is ook bij vooraanstaande juristen en andere advocaten niet ongemerkt gebleven.

Omwenteling

Zo begon Gerard Spong zijn boek ‘De hypocrisie van de achterdeur’ met het arrest van het Haagse Hof (niet-ontvankelijkheid) in de strafzaak tegen Checkpoint. Het is deze strafzaak die tot een omwenteling bij de strafrechtelijke aanpak van coffeeshophouders heeft gezorgd. Tot twee keer toe casseerde de Hoge Raad in deze zaak de arresten in hoger beroep. Bij arrest van 28 november 2017 kwam na toepassing van art. 9a Sr (rechterlijk pardon) een einde aan deze langdurige rechtsstrijd. De strafzaak tegen Checkpoint heeft veel politieke- en bestuurlijke aandacht gekregen en heeft mede geleid tot het wetsvoorstel ‘Wet gesloten coffeeshopketen’.

Growshopwet

In 2017 voerde André Beckers verder meerdere strafzaken die betrekking hebben op de toepassing van het relatief jonge art. 11a Opiumwet. Deze wet, in de volksmond beter bekend als de Growshopwet, stelt (kort gezegd) de voorbereidende handeling van grootschalige- en beroepsmatige hennepteelt strafbaar. Beckers: “Ik heb bij diverse rechtbanken en gerechtshoven specifiek aandacht gevraagd voor de wetsgeschiedenis. Te vaak wordt ten onrechte aangenomen dat kweekspullen sinds 1 maart 2015 verboden voorwerpen zijn geworden. Ik betoog dat de rechter in zijn zoektocht naar een ‘objectiveerbare situatie’ moet waken voor zijn eigen subjectiviteit. In meerdere, ook niet gepubliceerde uitspraken waarbij ik als raadsman optrad, werden verdachten vrijgesproken. Dit omdat de strafrechter oordeelde dat zich niet de situatie voordeed dat het niet anders kon zijn dan dat sprake was van een strafbare voorbereiding.“

Vrijspraak

De strafzaak tegen de eerste groothandelaar in kweekmaterialen eindigde op 19 januari 2017 in een veroordeling door de rechtbank te Rotterdam. André Beckers: “Jammer genoeg valt de vrijspraak in hoger beroep door het Gerechtshof te Den Haag op 31 januari 2018 niet binnen het jaar 2017. Ik beschouw het wel als een wapenfeit dat ik door het voeren van verschillende verweren in dit soort zaken meewerk aan het ontstaan van jurisprudentie waarmee de reikwijdte van deze wetsbepaling voor de rechtspraktijk (en daardoor ook voor de handhavers) duidelijk wordt. Wat ik met mijn inzet hoop te bereiken is dat er een markt blijft bestaan waar de kleine thuiskweker terecht kan voor het aankopen van kweekmaterialen.” Natuurlijk feliciteren wij André Beckers van harte met zijn nominatie. Elders in dit blad plaatsen we een artikel van André Beckers over de strafzaak tegen de groothandelaar in kweekmaterialen.

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht