Cannabiskerken

In Amerika heb je tegenwoordig kerkrituelen waarin cannabis een hoofdrol speelt. Nadat de jointjes zijn uitgedeeld worden de kerkgangers door de voorganger aangespoord om een flinke hijs van hun joint te nemen: “Breathe deep and blow harder’. Dat is weer eens wat anders dan een hostie. In plaats van het gebruikelijke dankwoord, spreken kerkgangers vervolgens hun dankbaarheid voor cannabis uit: “Thank you, God, for the weed.”

Mijn Griekse vrienden werden niet goed toen ik ze dit vertelde. In Griekenland heeft de kerk nog behoorlijk veel aanzien. Ook bij mensen die niet regelmatig naar de kerk gaan. Orthodoxe priesters zijn volop aanwezig in het straatbeeld en worden met veel respect bejegend. In deze samenleving is het ondenkbaar dat de consumptie van cannabis onderdeel is van een kerkelijk ritueel. In de ogen van de Grieken is dit het zoveelste teken dat de Amerikanen écht van God los zijn. Een verderfelijk volk.

Misvatting

Zelf kijk ik er niet zo van op. Je kon erop wachten dat Amerikanen na de legalisering van cannabis ook plekken willen hebben waar zij samen cannabis kunnen consumeren. In dispensaries kun je immers alleen maar cannabis kopen. Het is niet voor niks dat wij coffeeshops in Nederland hebben. Mensen willen ook een plek hebben waar zij samen stoned of high kunnen worden. Dat wordt weleens vergeten door mensen die zich bezighouden met cannabisbeleid. Ze vergelijken het vaak met een slijterij en denken dat een coffeeshop niet meer is dan een verkoopadres van wiet en hasj. Een misvatting, zoals de ontwikkelingen in Amerika nu ook laten zien.

Ritueel

Dat cannabisconsumptie daar nu in toenemende mate in kerken plaatsvindt, verbaast me ook niks. Het is op zich niet nieuw om het recht op consumptie van bepaalde drugs op te eisen via een kerkelijk ritueel. De kerken maken gebruik van wetten die de mogelijkheid bieden om verboden drugs te gebruiken binnen een religieuze ceremonie. Zo kunnen indianen bijvoorbeeld hun eeuwenoude traditie om bij bepaalde rituelen peyote te gebruiken voortzetten zonder dat dit als illegaal drugsgebruik wordt gezien. Peyote is een cactus die mescaline bevat, een stof die met LSD vergelijkbare effecten heeft. In Nederland gebeurt dat ook met het gebruik van de hallucinogene drank ayahuasca. De werkzame stof DMT staat op lijst I van Opiumwet en is daarom illegaal. Maar er geldt een uitzondering als het gebruik van ayahuasca plaatsvindt binnen een religieuze ceremonie zoals die van de Santo Daimekerk.

Nederland

Als overgangsperiode is het een prima oplossing. Maar op den duur is het natuurlijk gekkenwerk om mensen te ‘dwingen’ om naar een kerk te gaan om samen van hun cannabis te genieten. Veel van de zogenoemde kerkgangers gaat het uitsluitend om de cannabis. Het kerkelijke ritueel kan ze verder gestolen worden. Maar goed, misschien moeten we dat in Nederland ook maar eens proberen. Er staan nog heel wat kerken leeg en er zijn nog heel wat gemeenten zonder coffeeshops.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht