Een nieuw jaar, een nieuw VOC logo

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod begint het nieuwe jaar met optimisme, energie en een gloednieuw logo. 2018 is het jaar dat zowel Californië als Canada legaliseren en het jaar waarin we de tiende editie van Cannabis Bevrijdingsdag vieren. Ondertussen vallen er in Nederland nog elke dag nieuwe slachtoffers in de oorlog tegen cannabis.

De laatste VOC vergadering van 2017 vond op 28 december plaats op een bijzondere locatie in Eindhoven, Burgers. Dit grote pand in het centrum was ooit eigendom van Burgers Verwarmingsinstallaties en werd in 1990 gekraakt als vervanging voor de Bunker, het roemruchte kraakpand dat met groot materieel door de ME werd ontruimd. Burgers is eigendom van een stichting, beschikt over een restaurant, werkplaatsen, een geluidsstudio en een boekwinkel en biedt woonruimte aan vijftien bewoners. Voorwaar historische grond en een uitstekende vergaderlocatie.

Nachtmerrie

Eén van de deelnemers aan de VOC vergadering was Hans Kamperman uit Groenlo, wiens leven in een nachtmerrie is veranderd sinds de politie in oktober 2016 een inval deed in zijn huis. Hans teelde in een klein kasje vijf cannabisplanten om daar olie van te maken. Op het moment van de inval lag er ook een aantal geoogste planten van vrienden bij Hans thuis. Ook zij kweekten buiten en hielden zich aan een maximum van vijf planten, in de overtuiging dat ze dan niet strafbaar waren. Hans Kamperman werd veroordeeld tot tachtig uur werkstraf en ging in hoger beroep. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaarde hem eind december 2017 schuldig zonder strafoplegging. Wat je noemt een Pyrrus overwinning: door de veroordeling heeft Hans een strafblad, waardoor hij Canada niet meer in mag. Daar bezit hij een natuurgebied, het Blue Lake Resort. Zijn miljoeneninvestering valt voor zijn ogen in duigen. De hele affaire is ook desastreus voor zijn zakelijke activiteiten in Nederland. Feitelijk is Hans geruïneerd door vijf buitenplanten.

Triest

Het trieste verhaal van Hans bewijst eens te meer dat we er nog lang niet zijn en dat er nog vrijwel dagelijks nieuwe slachtoffers vallen in de Hollandse Hennepoorlog. Het VOC blijft zich hard maken voor het recht op thuisteelt als essentieel onderdeel van elke vorm van regulering van cannabis. Ook in Californië, dat cannabis op 1 januari legaliseerde, mogen volwassen burgers maximaal zes cannabisplanten voor persoonlijk gebruik kweken. Ons devies: thuisteelt vrij, achterdeur open! Laten we hopen dat de nieuwe minister van veiligheid en justitie, Ferdinand Grapperhaus (CDA), ons eindelijk verlost van de Hollandse Hennepoorlog. Het door Nieuwsuur journalist Bas Haan aan het licht gebrachte WODC schandaal kan hem (en zijn partij) daar bij helpen. Nu duidelijk is dat onderzoeksresultaten en conclusies over cannabis en coffeeshops jarenlang zijn gemanipuleerd, kan hij met een schone lei beginnen en het hele cannabisbeleid aanpassen aan de nationale en internationale realiteit. Niet voor niets prijkte Grapperhaus op de wenskaart die het VOC eind december verstuurde.
Uiteraard houden we Grapperhaus en zijn collega’s scherp in de gaten en volgen we de geplande experimenten met gereguleerde cannabisteelt op de voet. Op de VOC website houden we een lijst bij met alle gemeenten die mee willen doen; dat zijn er 38 op het moment van de Highlife deadline. De lijst leidde onder meer tot een item in het RTL Nieuws half acht journaal van 6 januari: ‘Veel gemeenten willen meedoen aan proef legale wietteelt’.

Vernieuwing

Wat achterblijft in 2017 is het VOC logo dat we sinds onze oprichting in 2009 hebben gebruikt. De belangrijkste reden om een nieuw logo te ontwikkelen is de “koloniale associatie” van het oude logo. Door de jaren kregen we hier af en toe kritiek op en vorig jaar tekende de actiegroep De Grauwe Eeuw ook protest aan. ‘Waarom heeft @vocnederland een symbool van kolonisatie, slavernij en volkerenmoord als logo? Waarom dit logo in combinatie met ‘bevrijding’?’, vroegen zij via Twitter. Een goede vraag en vrijwel iedereen binnen het VOC is het eens met De Grauwe Eeuw. Het had heel wat voeten in de aarde, maar op 17 januari konden we het nieuwe logo presenteren op de nieuwjaarsbijeenkomst van coffeeshopbond PCN.

10 jaar Cannabis Bevrijdingsdag

Vernieuwing ook in de vormgeving van ons jaarlijkse gratis protestival Cannabis Bevrijdingsdag, die in het kader van de tiende editie volledig op de schop gaat. Noteer alvast de datum, zondag 17 juni, want dit belooft het grootste cannabisfeest te worden dat ons land ooit heeft meegemaakt. Met topsprekers van drie continenten, de beste muzikale line up ooit, twee velden en het nieuwe onderdeel de Cannabis Olympics. Hou de Cannabis Bevrijdingsdag website (www.cannabis-bevrijdingsdag.nl) en Twitter account (@cannabisdayams) in de gaten voor de laatste berichten. Ben je benieuwd wat het VOC doet of wil je zelf actief worden, kom dan naar de maandelijkse openbare VOC vergadering. Datum en locatie zijn te vinden in de agenda op de VOC website: www.voc-nederland.org/agenda.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht