‘Ineens was ik crimineel’

2017 was een woelig jaar voor René Barendse. Z’n wietplanten werden geruimd en zijn naam te grabbel gegooid. Nu vragen kwekers zijn advies.

René Barendse (42) was ooit een sterke Westlander. De Naaldwijker werkte voor Dura Vermeer als ingenieur toen hij dacht een griepje opgelopen te hebben. Het bleek echter een ernstige neurologische aandoening te zijn die zo ingrijpend was dat werken niet meer ging. ,,Pijn, pijn en nog eens pijn”, had Barendse die na heel veel zware geneesmiddelen uit eigen initiatief wietolie ging proberen. ,,Ik had geen enkele ervaring met wiet. Nooit gerookt zelfs. Maar na een paar druppels van de olie merkte ik verlichting van de klachten. Dan ben je blij en dan verdiep je je erin.”

Barendse ontwikkelde zich in vier jaar tijd tot een ervaringsdeskundige. Het Westland is klein. Veel mensen hadden hem ooit van een sterke jonge vent in een kwetsbare neurologische patiënt zien veranderen. Toen ze hem uit het dal zagen opkrabbelen, kwamen er vragen. ,,Zou die olie mij ook kunnen helpen?” vroegen mensen vaak nog een beetje huiverig, omdat cannabis toch een slechte naam heeft. Om aan die honger naar informatie gehoor te geven ging Barendse – openbaar en gratis – wietlezingen geven. Aanvankelijk in de kantine van de gerberakwekerij van zijn broer in Naaldwijk. Later bij het bedrijf van de buren waar meer ruimte is.

Hij legde de werkzaamheid uit van het endocannabinoïde systeem en vertelde open en eerlijk over de vijf wietplanten in zijn achtertuin waarmee hij kon voorzien in zijn behoefte. Barendse kreeg veel dankbare reacties.

De politie reageerde ook. Eind augustus vielen ze zijn achtertuin binnen en vernietigden ter plekke de heilzame planten. Het feit dat Barendse niet alleen verklaringen van zijn behandelend artsen en zijn buren had, maakte geen indruk op de dienders. Ook niet dat hij van begin af aan open kaart had gespeeld en niet alleen de politie op de hoogte had gebracht van zijn planten, maar ook de gemeente Westland en het ministerie van Volksgezondheid.

Furieus

Westlanders reageerden furieus op de politieactie. Onthutste buren schreven lieve kaarten. Van alle kanten kreeg Barendse adhesiebetuigingen. Ook de lokale politiek roerde zich. Toen (inmiddels oud-) burgemeester Van der Tak op vragen omtrent de ruiming door D66 en Westland Verstandig reageerde met ‘Er werd geruimd omdat er meer aan de hand was’, en dat vervolgens niet nader wilde toelichten omdat ‘de zaak onder behandeling is’, was dat ,,een enorme klap voor Barendse. ,,Door zo’n insinuerende opmerking plaatste hij me direct in de criminele hoek. Ik vind dat een schande.”

De officier van justitie seponeerde de zaak, maar daar nam Barendse geen genoegen mee. Zijn advocaat Barbalique Peters heeft de officier gevraagd om Barendse alsnog te vervolgen. ,,Dit is een principiële zaak”, zegt Barendse. ,,Dit gaat over burgerrechten. Ik wil dat een rechter daar een uitspraak over doet. Daar komt bij dat als ik ontslagen word van alle rechtsvervolging de politie me voortaan met rust zal laten. Nu kunnen ze elk moment weer binnenstormen.”

Privénummer

Een anonieme Westlander gaf de boze Barendse het privénummer van de burgemeester. Barendse belde hem direct. ,,Ik wilde met hem praten, van man tot man. Geen politiek verhaal. Ik wilde hem zeggen dat ik sterf van de pijn zonder wietolie. Dat er talloze mensen in het zelfde schuitje zitten en dat hij niet achter mijn planten aan moet gaan, maar zich moet verdiepen in de kansen die cannabis kan betekenen voor zijn zieke burgers in het bijzonder en voor het Westland in het algemeen.” Van der Tak kapte het gesprek echter beleefd af.

Barendse is een telg uit een kwekersgeslacht. Hij ziet de plant niet alleen als medicijn voor zijn ziekte, maar ook als een geweldige mogelijkheid voor de meest innoverende tuindersregio van de wereld. We hebben een burgemeester in Westland nodig die zich inzet voor de rechten van zijn of haar burgers, maar ook oog heeft voor de economische mogelijkheden van cannabis. Hennep biedt heel veel kansen. ,,Ik zie de ketels met topkwaliteit Westlandse wietolie al voor me.”

Barendse heeft ook een waarschuwing. ,,Nu wil men in de politiek dat cannabis slechts door enkelen verbouwd mag worden. De wereld heeft echter slechte ervaringen met monopolies. In Westland worden de allerbeste paprika’s en de mooiste gerbera’s gekweekt. Dat komt niet door een monopolie. Dat komt door het groene dna van Westlanders én door een vrije markt. Vrijheid laat namelijk niet alleen mensen floreren, maar ook bedrijven.”

Inmiddels is Barendse door enkele grote kwekers en een bank benaderd voor informatie. ,,Zo zit je in de verdomhoek, en zó sta je in een zaaltje met bankiers uit te leggen wat je met hennep allemaal kan doen. Vergis je niet hoe liberaal zelfs de meest conservatieve Westlander is als het om het verbeteren, vermeerderen en vermarkten van planten gaat. Legalisering is niet meer tegen te houden”, voorspelt Barendse, die door andere patiënten met wietplanten geholpen wordt aan zijn medicijn.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht