Logboek VOC – Stuur Aboutaleb een kaartje!

Logboek VOC - Stuur Aboutaleb een kaartje!

Een lawine aan nationaal en internationaal cannabis nieuws spoelt sinds oktober over ons heen. Nu de zaak eindelijk in beweging komt, is de rol van activisten belangrijker dan ooit. ‘De consument wil schone wiet, maar ook variatie en een menu waarop regelmatig nieuwe soortjes prijken.’

Er lijkt geen week meer voorbij te gaan zonder een nieuwe doorbraak op weg naar het einde van het cannabisverbod. Het Poolse parlement stemde op 1 november in met legalisering van medicinale cannabis. Xavier Bettel, minister president van Luxemburg, werkt aan een ‘geschikt plan’ om medicinale cannabis te legaliseren. In Nieuw Zeeland dwongen De Groenen een referendum over legalisering af als voorwaarde voor regeringsdeelname. De Amerikaanse alcoholgigant Constellation Brands, bekend van Corona bier, neemt voor 191 miljoen dollar een belang in het Canadese Canopy Growth, dat daarmee ‘s werelds grootste legale wietkweker wordt.

Logboek VOC - Stuur Aboutaleb een kaartje!

Doorbraak

In eigen land zorgt het kabinet Rutte III voor een beperkte, maar fundamentele doorbraak: eindelijk experimenten met gereguleerde teelt. Daarover later meer. Want er was ook slecht nieuws. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) veegde op 1 november veertig jaar coffeeshopcultuur van tafel en opende frontaal de aanval op de 34 overgebleven coffeeshops in zijn stad. ‘Het is de vraag of het fenomeen coffeeshop in de toekomst nog nodig is’, aldus Aboutaleb in het Algemeen Dagblad. Als ‘andere vormen van distributie’ noemde hij ‘via internet bestellen en laten bezorgen door bona fide pakketbezorgers. Of via een automaat’. In dagblad Metro had hij het over ‘de herhaalreceptenautomaat bij de apotheek’: ‘dan is het nog maar de vraag of je de coffeeshops nodig hebt.’ In Nieuwsuur ging Aboutaleb nog verder: ‘We hebben hier een monopolie gecreëerd waar problemen mee zijn. Voor een deel, niet met alle coffeeshops, laat ik daar ook eerlijk in zijn. En de vraag is of je dat nog zou willen handhaven. Ik bewandel dit pad niet voor niks. Als we een goed, legaal bonafide alternatief hebben, dat fiscaaltechnisch goed loopt, arbeidsvoorwaarden goed naleeft, transparant is, controleerbaar, niet aan jeugd onder de 18 levert en dat ook op een heel nette manier in de samenleving kan doen, dan zal ik daar heel graag voorstander van zijn. En dan zou ik eigenlijk tegen de coffeeshop willen zeggen: uw tijd is voorbij.’ Via Twitter reageerde advocaat Sidney Smeets: ‘Feitenvrij de coffeeshopbranche de grond in trappen terwijl die al jaren de overlast reduceert. Zo rollen ze in 010.’ Het VOC roept iedereen op om burgemeester Aboutaleb een brief, kaartje of mail te sturen: laat hem (beleefd) weten wat je vindt van zijn plan om coffeeshops af te schaffen. Postbus 70012, 3000 KP, Rotterdam, mail: A.aboutaleb@rotterdam.nl.

Tegengeluid

De uitspraken van Aboutaleb laten zien dat juist nu de zaak in beweging komt, activisme van groot belang is. Gelukkig weten veel media het VOC te vinden en kunnen we een tegengeluid laten horen in het debat. De lobbywerkgroep draait op volle toeren en er is volop samenwerking met geestverwante organisaties. Een recent resultaat is de website www.cannabisenverkeer.nl, die aansluit bij een landelijke campagne van de coffeeshopbonden. We blijven ook opiniestukken schrijven voor de kranten. Het Eindhovens Dagblad publiceerde op 1 november onderstaand artikel van onze voorzitter Derrick Bergman, over het kabinetsplan voor teeltexperimenten.

Logboek VOC - Stuur Aboutaleb een kaartje!

Fijne feestdagen en op naar 2018!

Agenda

Maandelijkse openbare VOC vergadering: zie www.voc-nederland.org/agenda

2 december
Homegrown Cup, derde editie, in Tilburg.

17 januari 2018
Nieuwjaarsbijeenkomst PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) in Tilburg.

Over het VOC

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Meer informatie:
www.voc-nederland.org
Twitter: @vocnederland

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht