Zwijndrechts model al vijftien jaar een succes

Zwijndrechts model al vijftien jaar een succes

Coffeeshop Xpresso is al vijftien jaar de enige coffeeshop in Zwijndrecht. Stichting Het Dilemma opende de coffeeshop in 2002, in opdracht van de gemeente Zwijndrecht. Xpresso is een niet-commerciële coffeeshop. De shop draagt bij aan de missie van Het Dilemma: het gebruik van softdrugs in Zwijndrecht in goede banen leiden. Het Zwijndrechts model is uitgegroeid tot een enorm succes. Reden voor een feestje!

Weerstand

Niet iedereen stond vijftien jaar geleden te juichen toen de gemeente bekendmaakte dat Zwijndrecht een coffeeshop zou krijgen. Veel mensen waren bang voor criminele praktijken. Buurtbewoners kwamen in opstand en deelden massaal hun zorgen. Ook ondernemers van het naastgelegen winkelcentrum en de directie van de middelbare school in de wijk maakten zich ernstige zorgen. Christen Unie/SGP heeft het college van burgemeester en wethouders zelfs gevraagd om het besluit te heroverwegen. Een deel van de gemeenteraad was het namelijk niet eens met de vestiging van een coffeeshop in Zwijndrecht.

Zwijndrechts model al vijftien jaar een succes

Expres zo

De toenmalige burgemeester Antoin Scholten, momenteel burgemeester van Venlo, hield vast aan het besluit en de coffeeshop kwam er. Hij beloofde dat de coffeeshop niet voor overlast zou zorgen. Scholten benadrukte dat de coffeeshop geen commercieel belang heeft en dat een stichting toezicht houdt en zorgt voor voorlichting en controle. Deze stichting is Stichting Het Dilemma. Dilemma verwijst naar de lastige keuze tussen twee opties. Als je geen coffeeshop opent, is er overlast op straat, als je wel een coffeeshop opent, ben je drugsdealer. Xpresso verwijst naar de gekozen werkwijze: niet-commercieel, transparant, kwalitatief hoogwaardig, sociaal betrokken en als goede werkgever. Het Dilemma doet het ‘expres zo’.

Ontwikkelingen

Al een jaar na de opening blijkt dat grote problemen uitblijven. Geen overlast en criminele activiteiten. Ook in het tweede en alle volgende jaren niet. Al vanaf dag één werkt Xpresso aan een goed imago en een transparante uitstraling. Dat werpt zijn vruchten af. In 2008 werd Stichting Het Dilemma volledig zelfstandig. De welzijnsstichting waar Het Dilemma deel van uitmaakte, ging failliet. Burgemeester, wethouders en alle partijen van de Zwijndrechtse gemeenteraad spraken zich positief uit over de coffeeshop in deze vorm. De gemeente Zwijndrecht zorgde ervoor dat Het Dilemma haar activiteiten kon voortzetten.

Zwijndrechts model al vijftien jaar een succes

Actief

Xpresso is uitgegroeid tot een plek waar uiteenlopende mensen gebroederlijk naast elkaar zitten, de krant lezen, een kopje koffie of thee drinken en cannabis consumeren. De fijne plek zorgt ervoor dat cannabisconsumenten voor Xpresso kiezen. Dat scheelt een hoop overlast op straat. Stichting Het Dilemma is bijzonder actief en enorm gegroeid. Van vier naar vijftien medewerkers en van 100 naar soms wel 500 bezoekers per dag. Uit alle hoeken van Nederland komen politici en andere geïnteresseerden een kijkje nemen. De kernwaarden en betekenis van deze coffeeshop voor Zwijndrecht zijn dan onderwerpen van gesprek. Jaarlijks ontvangt Xpresso een groep nieuwsgierige senioren. Zij, maar ook andere bezoekers, hebben veel vragen over medicinale toepassingen. Daar verdiept Het Dilemma zich ook steeds meer in. Daarnaast geeft Het Dilemma voorlichting aan professionals die met softdrugconsumenten in aanraking komen. Het gaat dan over verantwoord consumeren en over de beeldvorming, werking en risico’s van softdrugs.

Betrokken

Stichting Het Dilemma is erg betrokken bij de Zwijndrechtse samenleving en doneert jaarlijks een geldbedrag aan de Stichting Maatschappelijke Betrokkenheid Zwijndrechtse Waard (MBZ). Deze stichting geeft financiële steun aan sociale en culturele projecten en activiteiten voor de opgroeiende jeugd in de Zwijndrechtse Waard. Daarnaast is Het Dilemma lid van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). De stichting voerde van 2012 tot 2017 het voorzitterschap. Met elkaar maken de ondernemers zich sterk voor een goede basis, een basis die het mogelijk maakt om te functioneren als gewone bedrijven. De vereniging streeft bovendien naar een erkende, professionele en volwassen branche die in gesprek is met de overheid.

Zwijndrechts model al vijftien jaar een succes

Feestweek

De opening in 2002 was sober. Volgens de burgemeester moest de coffeeshop het eerst nog waarmaken voordat er een feestje gevierd kon worden. Dat feestje kan Het Dilemma nu, vijftien jaar later, wel met een gerust hart vieren. Daarom stond de stichting eind september uitgebreid stil bij het jubileum. Een week lang trakteerde Het Dilemma de bezoekers op uiteenlopende activiteiten. Een karikatuurtekenaar, een tropical night met professionele cocktailshakers, goochelaar Tim Slaats van Holland’s Got Talent en een spellenavond met Hollandse hapjes, er was voor ieder wat wils. Directeurbestuurder Wouter van Egmond, al vanaf het eerste uur bij Het Dilemma betrokken, sprak zichtbaar trots zijn team toe. Na een toost met alcoholvrije bubbels barstte de feestweek los. Mooie dames in bijzondere champagne- en cupcakejurken heetten de gasten welkom. Met bijna 3300 bezoekers bestempelt Het Dilemma de feestweek tot een groot succes. Op naar de volgende vijftien jaar!

Kijk voor meer informatie op www.stichtinghetdilemma.nl en www.xpresso.nl.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht