Arnhem wil vergunningen coffeeshops verloten

Arnhem wil vergunningen coffeeshops verloten

Coffeeshop Zero Zero is een van de oudste coffeeshops in Arnhem. De shop werd 38 jaar (!) geleden door de rasechte Amsterdammer Frans de Keijzer opgericht. Na zijn overlijden in 2016 nam zijn vrouw Marjolein het levenswerk van Frans over. Zij wil dat de populaire shop, die een begrip is in Arnhem, nog heel lang blijft voorbestaan. Maar de gemeente dreigt door een uiterst vreemde verloting van coffeeshopvergunningen roet in het eten te gooien.

Coffeeshops hebben een gedoogvergunning nodig van de gemeente waarin de shop is gevestigd. Meestal wordt die vergunning elk jaar verlengd wanneer er geen problemen zijn geweest. Maar de waarnemend burgemeester van Arnhem, Boele Staal (D66), heeft dat beleid veranderd. Hij wil dat coffeeshops die vergunning blijven houden (mits er geen overtredingen zijn), maar dat de vergunning na acht jaar verloot gaat worden. De burgemeester meent namelijk dat een coffeeshopvergunning ‘een schaarstegoed’ is en wil zo meer mensen de kans geven om een coffeeshop te beginnen.

Arnhem wil vergunningen coffeeshops verloten

“Dit slaat nergens op”

Marjolein, de weduwe van Frans, is woedend over dit voornemen van Staal: “Dit slaat toch nergens op? Het gaat hier om coffeeshops die al jaren normaal zonder problemen hun werk doen. In al die shops werken mensen die ook gewoon een hypotheek op hun huis hebben. Het gaat hier om gezinnen die allemaal alles in een klap alles kwijt kunnen zijn.” Denk ook eens aan alle kennis en ervaring die verloren zou gaan. Marjolein en haar personeel hebben bijvoorbeeld een speciale coffeeshopcursus bij het SVCK (Stichting Vakbekwaam Cannabis Keten) gevolgd. Een teken dat zij hart voor de zaak hebben.

Merkwaardig

Waarnemend burgmeester Staal verdedigde eerder zijn verloting met het argument dat hij op deze wijze kan voorkomen dat criminelen een vergunning voor een coffeeshop in handen kunnen krijgen. Uiterst merkwaardig, want via BIBOB-onderzoeken wordt overal in Nederland geregeld dat dit niet het geval is. Waarom de burgemeester tot deze vreemde verloting van vergunning is gekomen, blijft eigenlijk een raadsel. Wat is het nut hiervan? In Amsterdam werden onlangs vergunningen voor rondvaartboten verloot. Dat liep uit op een groot fiasco. Advocaten vechten die vreemde loting al aan. Dat dreigt nu ook in Arnhem te gebeuren.

Nalatenschap

Marjolein van coffeeshop Zero Zero: “Mijn advocaat volgt de zaak op de voet. Dit kan gewoon niet gebeuren. Die verloting is onzin. De Zero Zero is alles wat ik van mijn man nog heb, dit is zijn nalatenschap. En er aan te denken dat over acht jaar het einde van zijn levenswerk word beëindigd, dat breekt echt mijn hart.” Inmiddels is bekend geworden dat Arnhem vanaf 1 september een nieuwe burgemeester heeft: Ahmed Marcouch (PvdA). Hopelijk ziet hij de zaken anders dan zijn voorganger.

Coffeeshop Zero Zero
Hommelseweg 19
6821 LA Arnhem

Prijzen voor Zero Zero bij Highlife Cup

Gelukkig was er verder nog goed nieuws voor coffeeshop Zero Zero. Tijdens de Highlife Cup 2017 won de Arnhemse coffeeshop maar liefst twee prijzen. In de Indica categorie werden ze derde met hun Super Santa Maria. En in de hasj extracties haalden ze de tweede prijs met RIF. Kortom. Kwaliteit is gewaarborgd bij Zero Zero in Arnhem.

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht