Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen – Highlife Cup 2017

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017

De Highlife Cup is na de High Times Cup in de VS de oudste cannabis cup ter wereld. Al sinds 1994 is deze wedstrijd voor de beste wiet en hasj van Nederland een begrip in cannabisland, en al sinds die tijd proberen coffeeshops, growshops en zadenbedrijven jaarlijks zo’n felbegeerde cup binnen te slepen. Het is goed voor de naam, de branding en de status van een bedrijf als ze een aantal van die legendarische cups trots in de prijzenkast hebben staan, en voor veel coffeeshops is een prestigieuze cup ook een garantie op toenemende bezoekersaantallen. Want wie wil er nu niet een cup-winner roken?

2017 was een goed cup-jaar. De strijd was hevig, met meer dan 30 deelnemende bedrijven die samen ruim 93 samples inleverden. Nieuwe categorieën dit jaar waren Skunk, Sativa en Indica. Dit leek de organisatie wel zo eerlijk, omdat in de oude opzet wel heel erg veel samples allemaal in de categorie bio- of hydro wiet terecht kwamen. Deze twee categorieën stroomden zo helemaal vol met uitstekende samples, waarvan er uiteraard maar drie konden winnen. Om meer recht te doen aan de variëteit onder de cannabissoorten werd besloten dit jaar de extra categorieën op te richten. Bij de Indica en Sativa categorie gaat het daarbij om planten die genetisch voor meer dan 70% tot de Indica of Sativa soort horen. Bij de Skunk gaat het natuurlijk om soorten die sterke Skunk-genetica hebben, zoals de beroemde Cheese soorten.

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017
Mahmoud van Dutch Passion was zeer in zijn nopjes met de Beker met de Grote Oren, voor de kampioen onder de kampioenen!

Jury

De jury, bestaande uit 13 ervaren blowers met samen meer dan een eeuw aan cannabiskennis, had meer dan zes weken de tijd om alle samples te beoordelen op geur, smaak, uiterlijk en uitwerking. Nadat de rookwolken letterlijk waren opgetrokken en de punten bij elkaar opgeteld, kwam er toch een redelijk verrassende (overall) winnaar uit de bus. Gewend als we zijn om jaar na jaar de hoofdprijs, de cup voor de kampioen onder de kampioenen, uit te reiken aan een shop met Amnesia Haze, was het dit jaar voor de tweede keer in de Highlife Cup geschiedenis dat een Kush-soort aan de haal ging met het hoogste aantal punten. En dat was niet zomaar een Kush, maar de old-skool genetics van niemand minder dan de meesters van Dutch Passion, met hun al-oude en wereldwijd vermaarde Master Kush. De 13 juryleden kenden deze Kush liefst 528 punten toe, wat wel op een soort herwaardering leek van old-skool genetica. Dutch Passion, een van de pioniers in Nederland en Europa op cannabiszadengebied, was dan ook zeer verguld met hun totaal onverwachte hoofdprijs. En deze Masters at Work sleepten daarnaast ook nog een hoofdprijs in de wacht in de CBD categorie met hun CBD Auto Compassion Lime. Well done, Masters!

Amnesia

De Master Kush won overigens met vier punten verschil van de nummer twee in de overall ratings, de Amnesia van coffeeshop Club Media in Amsterdam. Een knappe prestatie van deze nieuwkomers bij de Highlife Cup, die bijna voor een sensatie zorgden op deze manier. Met hun eerste plek in de Haze bio categorie en een tweede plek in de categorie traditionele hasj, eiste deze nieuwe shop meteen al een plek op op de Nederlandse coffeeshopkaart! Ook de Haarlemse coffeeshop Regine, die drie jaar geleden een ijzersterk debuut maakte op de Highlife Cup, liet dit jaar zien dat ze niet zomaar een ééndagsvlieg waren. Nadat ze vorig jaar ook al flink in de prijzen vielen, deden ze het dit jaar wederom bijzonder goed met twee hoofdprijzen in de categorieën bio wiet en Indica, en een derde plek bij de hasj extracties. Sumo Seeds en coffeeshop Kosbor uit Maastricht scoorden als vanouds weer vele cups, net als Kera Seeds, t Bunkertje uit Apeldoorn en de Boerejongens uit Amsterdam (hoofdsponsor van het hele festival). Een andere debutant, Zero Zero uit Arnhem, wist mooi te scoren met een tweede en een derde plek.

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017
De Highlife Cup: de Cup met de Grote Oren – De beker voor de kampioen der kampioenen in cannabisland

Rokersfeest

Maar het gesprek van de dag (en er nog ver na), was toch wel weer de ongelofelijke prestatie van coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag. Iedereen die de Highlife Cup de afgelopen 10 jaar een beetje heeft gevolgd, weet dat dit bijzondere shopje bijna niet meer van het podium is af te slaan. Keer op keer winnen ze cups alsof het niks is, en dit jaar gingen ze zelfs daar nog even stevig overheen. Niet minder dan 10 (!!) cups wisten de Dizzy Ducks dit jaar namelijk binnen te slepen, waaronder drie hoofdprijzen! Ze waren er zelf een beetje beduusd van, daar in de VIP-tent waar de Highlife Cups werden uitgereikt door DJ Cobus. Want de Ducks stonden zo vaak naast Cobus om hun cups op te halen, dat sommige mensen dachten dat ze tot het vaste meubilair hoorden. Gefeliciteerd Dizzy Duck, het zij jullie van harte gegund!

Het was dus weer een waar rokersfeest om van te dromen, en Highlife bedankt langs deze weg alle deelnemers, juryleden en mensen van het VOC die hebben meegeholpen om de legendarische Highlife Cup weer tot een groot succes te maken. Tot volgend jaar! Tot smokes!

MC Cobus in da house

Inmiddels doe ik al zo’n 14 jaar mee aan de Highlife Cup. Niet alleen als presentator maar ook als (uche) jurylid. Mijn eerste keer was toen ik nog op 3FM werkte in de Jaarbeurs. Vervolgens verhuisde de Cup naar Ruigoord, en inmiddels wordt het evenement alweer een tijdje op het Cannabis Bevrijdingsdag festival in het Flevopark gehouden. Op zich knap dat ik mij dit nog weet te herinneren na zoveel jaar als (uche) jurylid!

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017
DJ Cobus Bosscha

Door de jaren heen heb ik de overheid zien veranderen van een open minded meedenkend orgaan naar een overheid met een halsstarrige houding en een kortzichtige visie ten aanzien van het wietbeleid. Gelukkig hebben veel landen in de wereld die houding niet overgenomen. En gelukkig heeft Highlife zich daardoor niet uit het grasveld laten slaan. Ik zal nog even samenvatten wat ik mij als (uche) jurylid nog kan herinneren van de oogst van dit jaar. Laat ik het zo zeggen, als de informateur met deze oogst zich had opgesloten met de lijsttrekkers van de politieke partijen hadden wij al veel eerder een regering gehad. De grasarbeiders die afgelopen jaar meededen voor die felbegeerde Highlife Cup kunnen trots zijn. Wel trof ik een sample aan met erg veel zaadjes, die heb ik maar in de tuin bij de informateur gegooid!

Cobus (ex Veronica, 3FM,Radio 538, Radio M, Radio 2, Radio 5, Radio 6 en tegenwoordig Radio 10)

Jurylid Eric de Magiër vertelt…

Ineens is dat bericht er weer. “Binnenkort ontvang je de samples voor de Highlifecup van 2017”. Dat kan maar één ding betekenen, er wordt weer een beroep op mij gedaan als jurylid. Een lichte aangename spanning wordt voelbaar, zoals vroeger op school, een paar dagen vóórdat de zomervakantie daadwerkelijk begon.

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017

Aangenaam overvallen door een intense geur spreid ik de samples per categorie uit. Een combinatie van bloemen, citrusvruchten, kaneel, bes, ananas, hooi, herfstbladeren en nog allerlei andere geuren komt mij tegemoet. Verrassend zijn er dit jaar twaalf categorieën. Bio, Haze, Skunk, Kush, Hash, Medicinaal, het houdt niet op. Getest wordt op uiterlijk, smaak, geur en werking en uiteraard telt de werking dubbel. Op een schaal van 1 tot 10 wordt elke sample beoordeeld, 8 punten per onderdeel is de minimale kwaliteit die ik verwacht. Mijn werk als jurylid neem ik serieus, elk sample krijgt de volle aandacht. De vaporizer is op temperatuur, al 20 jaar mijn manier om de magische plant in verschillende vorm te proeven. Ik neem een eerste willekeurige sample en begin aan een prachtige reis vol geur, smaak en beleving.

VIP tent Cannabis Bevrijdingsdag

11 Juni, Flevopark Amsterdam – Voor het podium op het veld zitten mensen al te genieten in het zonnetje. Een DJ zorgt voor muziek. In de VIP Area staat de grootste yurt van Europa opgebouwd (Mongoolse tent – red.). Dit is de plek waar de uitreiking van de Highlife Cup 2017 gaat plaatsvinden. Dit is ook de plek waar we straks samples van de inzenders gaan uitdelen aan de VIP gasten. Het is warm buiten en het is nog warmer binnen. De speciaal vervaardigde prijzen worden opgesteld, ondertussen staan al mensen klaar om een sample te mogen proeven. Een bordje neerzetten met de tekst: “Nog even geduld”, helpt ons nog even. Als we eenmaal opengaan dan loopt het verder storm die dag, dikke rijen, alleen een pauze zorgt voor rust. De menukaart wordt aandachtig bestudeerd en er wordt meestal om een specifieke sample gevraagd. “Doe mij maar iets lekkers, maakt niet uit wat”, is ook te horen. De medicinale CBD-soorten zorgen deze dag ervoor dat verschillende mensen hun pijn even kwijt zijn. Een vrouw in een rolstoel berichtte mij: “Never felt better pain relief like that, I danced so deeply. Thanks!”. Je leest het inderdaad goed, ze heeft gedanst. Volgend jaar meer inzendingen in deze categorie?

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen - Highlife Cup 2017
De Boerejongens uit Amsterdam zien er niet uit als Boerenjongens, maar waren toch heel blij met hun twee prijzen.

De prijsuitreiking. Per categorie worden de prijzen voor de nummers één, twee en drie uitgereikt door Highlife Cup-tijger DJ Cobus Bosscha, van Radio 10. Onder luid applaus wordt de overall winnaar Dutch Passion bekroond. Met Master Kush hebben ze terecht de Highlife Cup 2017 in de wacht gesleept. Rond negen uur zijn de meeste liefhebbers voldoende voorzien. Wij zijn afgepeigerd, het wordt donker, tijd om af te breken. Als we teruglopen naar de auto wordt op het terrein nog hard gewerkt door de afbouw crew. Ik zie uit naar volgend jaar Highlife Cup 2018, als jurylid en om in de VIP tent weer de beste wiet en hasj van Nederland uit te mogen delen!

Winnaars Highlife Cup 2017

A HYDRO wiet
1) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met PURPLE ORANGE
2) Coffeeshop Magic uit Den Haag met SUPER BUBBLES
3) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met CRITICAL DYNAMITE

B Bio wiet
1) Coffeeshop Regine uit Haarlem met OG CHEESE
2) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met LADY CANE SOUR DIESEL
3) Sumo Seeds uit Maastricht met ULTIMATE AK

C Automatisch bloeiende soorten
1) Paradise Seeds met AUTO JACK
2) Kera Seeds met AMNESIA AUTO
3) Dutch Passion met AUTO GLUEBERRY O.G.

D Haze hydro
1) Coffeeshop Kosbor uit Maastricht met NEVILLES HAZE
2) Coffeeshop de Boerejongens uit Amsterdam met GREEN MAGIC HAZE
3) Coffeeshop t Bunkertje uit Apeldoorn met AMNESIA HAZE

E Haze bio
1) Coffeeshop Club Media uit Amsterdam met AMNESIA
2) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met WHITE AMNESIA
3) Coffeeshop Kosbor uit Maastricht met AMNESIA

F Kush soorten
1) Dutch Passion met MASTER KUSH
2) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met OG LEMON LARRY
3) Accelerator Seeds met PLATINUM VALLEY KUSH

G Skunk soorten
1) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met SKUNK BERRY
2) Missouri Maastricht met BIG BUDDHA CHEESE
3) Kera Seeds met AMSTERDAM CHEESE

H Sativa (>70%)
1) Sumo Seeds met AMNESIA GANJA HAZE
2) Coffeeshop Dizzy Duck Den Haag met CHOCOLOPE SKUNKBERRY
3) Coffeeshop Easy Going Maastricht met EL DIABLO

I Indica (>70%)
1) Coffeeshop Regine uit Haarlem met WHITE WIDOW
2) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met YUMBOLDT
3) Coffeeshop Zero Zero Arnhem met SUPER SANTA MARIA

J CBD-soorten
1) Dutch Passion met CBD AUTO COMPASSION LIME
2) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met GIRL SCOUT COOKIES CBD
3) Coffeehop t Bunkertje uit Apeldoorn met WHITE WIDOW MEDICAL

K Hasj traditioneel
1) Coffeeshop de Boerejongens Amsterdam met GREEN MAGIC BLOCK
2) Coffeeshop Club Media Amsterdam met CARAMELLOW
3) Coffeeshop Warda International Amsterdam met LEMON HAZE HASJ

L Hasj extracties
1) Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met SPACE ROCK
2) Coffeeshop Zero Zero uit Arnhem met RIF
3) Coffeeshop Regine uit Haarlem met TBIZLA

Overall winnaar 2017:
Dutch Passion met MASTER KUSH

Tekst: cccp / Foto’s cccp en Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht