Lord Digga – “Je blowt niet zonder reden”

Lord Digga - “Je blowt niet zonder reden”

De eerste avond van The Social Cup van Suver Nuver rond 20 april was in het teken van reggae, op de tweede stond hiphop op het menu. Met als Special Guest de enige echte Lord Digga Da Highsman. Bekend van de negentiger jaren crew Masta Ace Incorporated maar al een tijdje solo, en op een marihuana missie.

Highlife kent-ie wel. Op een van zijn minitrips in Amsterdam ging Lord Digga naar het Cannabis College, daar lag het blad op tafel en trok het gelijk zijn aandacht. “Want dat is mijn cultuur. Ik houd ervan om over cannabis en alles eromheen te lezen, wat er in verschillende landen over te doen is. Ook al is het dan niet helemaal legaal, het vrijheidsaspect eraan is intrigerend, dus ik wil graag meekrijgen hoe het hier gaat. Het vanuit een ander perspectief bekijken. En Highlife – die naam zegt alles, daarom pik ik zoiets op.”

Lord Digga - “Je blowt niet zonder reden”

Cultuur

“Mensen kennen me vaak nog van wat ik eerder heb gedaan. Ik probeer daar niet vanaf te komen, maar wel een nieuwe toekomst te creëren. Het verleden is een samenvatting van werk dat ik heb gemaakt, nu ben ik in staat om in deze toekomst te bestaan, met een frisse start. En dat gaat dan nog meer over deze cultuur omarmen, want het vervlecht met muziek. Rap, wiet, dabbing, dat is de nieuwe cultuur.”

Opnieuw uitvinden

“Als onderdeel van deze cultuur en bezig met mezelf opnieuw uit te vinden, voelde ik dat het niet een makkelijke overgang zou worden, maar toch minder ruw. Vanwege de fans die ik probeer te bereiken, niet noodzakelijkerwijs wietfans, maar rapfans die het lekker vinden om wiet te roken. Of het tof vinden om eraan deel te nemen. Muziek uitbrengen voor die fans, en dan kunnen die fans het overlappen en verbinding maken met de gewone fans. Niet zeggen hee man luister de hele dag naar stoner muziek, maar met stoner invloeden.”

Lord Digga - “Je blowt niet zonder reden”

Wietsong

Lord Digga is in Nederland om o.a. First Bake te promoten, een EP uit 2015. “We deden toen een release, maar het was nog niet in alle formaten en vormen, het stond alleen op een paar sites, dat was alles. Ik wou het ook hier uitbrengen.” First Bake is een mix van hiphop, en bekende hits uit de 70’s toen Digga nog een heertje was, zoals Our House van Crosby, Stills, Nash & Young. “Mijn doel nu is: hoe kan ik wat ik ook maar hoor in een wietsong veranderen. En dan uit mijn kindertijd, zodat mensen het herkennen als ze het horen. We praten over elke leeftijdsgroep, maar ze kennen het allemaal.”

Rode oogjes

“Als je jong bent kun je het nog niet zo goed uitdrukken, want je moeder geeft je een schop onder je kont. Je kan niet zeggen yo ma ik rook wiet, of wat het ook was in de seventies. Dat gaat niet. Dus ik moest het verborgen houden, jarenlang. Waarom zijn je ogen zo rood? Ach ma, ik ben gewoon moe. Waarom ben je zo vaak zo moe eigenlijk, je bent nog zo jong! Dat is best wel grappig hoor… Nu we ouder zijn, ben ik meer verantwoordelijk voor wat ik doe, en ik kan het aan. Maar het is meer dan alleen high worden, het is geen drug, het is een medicijn. Dat is nummer een. Ik blow voor meer dan een reden.”

Niet zonder reden blowen

“Met wat anderen aan het doen zijn bemoei ik me niet, ik heb mijn shit die ik doe en dit is wat ik doe, hieraan deelnemen, ik schrijf en brainstorm en kom met ideeën. Ik gebruik het niet zomaar om te roken en te zeggen yo ik ben high. Nee, het is dieper dan dat. Toen wist je nog niet over de kracht van het medicijn. Dan blow je gewoon, oh shit! Nu is het anders. Ik misbruik het niet, ik gebruik het. Je blowt niet zonder reden. Creativiteit is een doel van me, ik moet bezig blijven. Een hoop van wat ik graag rook brengt het niveau van de creativiteit omhoog. Sativa’s, going up. Sparks!”

Lord Digga - “Je blowt niet zonder reden”

Blind testen

Lord Digga blijkt een van de testers van de Social Cup te zijn. “Ja, waaauuuwww! Dit is niet zoals de eerste 4:20 toen ik met de release van het album kwam, dit is een fantastische ervaring. Dankzij onze sponsor Suver Nuver en mijn broeder Rinus Beintema werd ik uitgenodigd voor het testen voor de cup. Hij vertrouwt mij om de kennis die ik heb van wiet, van geur en textuur en dat soort dingen. Met een groep mensen kwamen we bij elkaar om te testen, en dat werkte te gek. Alles werd puur gerookt. Het was blind, we wisten niet van welke coffeeshop.” Hij lacht: “We begonnen met acht mensen, maar na een tijdje vielen er wat af… Ons originele team van Elite Fleet en dat van Suver Nuver bleef wel sterk overeind.”

Conditie is alles

“We kregen een stevig formaat bud, we deden onderzoek naar textuur, knipwerk en wat al niet meer. Het is een serieuze business, ik hoop dat mensen begrijpen hoeveel hard werken dit is. Het is niet gewoon maar je longen opvullen met fijne medicijnen van allerlei soorten en van verschillende plekken in Nederland. Na een tijdje begint alles hetzelfde te ruiken, na je vierde item kan je je een beetje vaag gaan voelen, dingen kunnen er hetzelfde gaan uitzien, je moet even wat eten, wat koffiemaling ruiken. We aten wat snoeprepen, we deden van alles om de goede conditie te behouden… Je zit daar en vraagt je af what the… OK… Gewoon doorzetten.”

Helemaal alleen

“We hadden een vergrootglas met een soort van LED lamp aan het eind, en daarmee kon je waanzinnig dichtbij komen. Je kunt daarmee naar binnen kijken en elke deeltje van wat dan ook zien, allerlei deeltjes, haartjes – zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Dus dat was echt serieus. Niet dat we daar zaten te blowen zo van hee dat gaat lekker! Hee deze shit is waardeloos! Iedereen heeft een afzonderlijk formulier om in te vullen, niemand kijkt bij elkaar of overlegt met iemand anders. Je staat er helemaal alleen voor, met proeven en punten geven, van 1 tot 10.”

Lord Digga - “Je blowt niet zonder reden”

Cannabis Parade New York

Samen met Elite Fleet is Lord Digga al een paar jaar bij de Cannabis Parade in zijn huidige woonplaats New York betrokken. Het jaarlijkse evenement vindt sinds het begin van de zeventiger jaren altijd plaats op de eerste zaterdag van mei, dus ten tijde van dit interview moet het allemaal nog gebeuren. Maar nu verheugt Lord Digga zich er al op: “Wat betreft de legalisatie van cannabis in New York gaan de ontwikkelingen snel, en daar zijn wij onderdeel van.”

Een andere kant

“We hebben het een en ander losgemaakt in New York met onder andere Sensi Seeds en het Cannabis College, we brengen een andere kant naar de Cannabis Parade. Het was altijd een leuk event, maar wij hebben er wat gekte ingebracht. Het is een van de weinige keren dat we in New York niet over onze schouder hoeven te kijken als we smoken. We mogen binnen een bepaald gebied tot eind van de middag roken, maar dan moet het ook afgelopen zijn.”

Lord Digga - “Je blowt niet zonder reden”

Rookapparatuur

Tenslotte komt Lord Digga met een aardige hoeveelheid kleurige bongs en pijpen op de proppen – tot glow in the dark variaties toe. “Het is van PieceMaker uit Australië, een van onze sponsors, een partner die een hoop verschillende apparaten voor roken maakt. Onverwoestbare bongs en pijpen, gemaakt van siliconen. Ze smelten niet onder de 500 graden, en niemand loopt met iets rond dat warmer is dan dat – voor zo ver ik weet dan. Elite Fleet en PieceMaker brengen het nu naar Nederland. Zelf heb ik daar ook wat customized pijpen. Je kan het checken op hun website.”

www.socialcup.nl
www.facebook.com/elitefleetrecords
www.piecemakergear.com

Door: Arjan van Sorge

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht