Nucleaire wiet

“Lekker je wietplant laten groeien met de groene en tóch goedkope stroom van Budgetenergie”, zegt een mannenstem op de televisie. Even denk ik dat ik het niet goed hoor. Ik zie mijn vriend ook verbaasd opkijken uit zijn boek. “Hoorde jij dat ook?” Op televisie zien we een wietstekje in een pot op een tafel staan onder een lamp. Op de achtergrond de herkenbare sound van het nummer Nederwiet (Doe Maar). De stem praat door: “Budgetenergie, doe er iets leuks mee .” “Hè, dat meen je niet?”, zegt mijn vriend. Vol ongeloof staren we naar de reclame. Het stekje dat inmiddels is uitgegroeid tot een heuse wietplant wappert vrolijk onder de lamp.

WOW. Een energieleverancier die een spotje maakt waarin een wietplant figureert. Dit zullen ze niet leuk vinden bij de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit die zich bezighoudt met het opsporen van henneptelers, is de eerste gedachte die bij me opkomt. Die club probeert al jaren om de zogenoemde normalisering van hennepteelt tegen te gaan. Dat ondermijnt volgens hen de samenleving. Ze proberen burgers er daarom op allerlei manieren van te doordringen dat achter elke coffeeshop criminele bendes schuilgaan en dat de hennepteelt in handen is van de georganiseerde misdaad. Maar ja, als nu zelfs energieleveranciers hun klanten aansporen om wietplanten te kweken en daar zelfs mee adverteren…

Nucleaire wiet

Gedurfd concept

Nieuwsgierig geworden naar degenen die achter deze gedurfde reclame zitten, zoek ik de volgende dag het bedrijfsprofiel op bij de Kamer van Koophandel. Budgetenergie valt onder een BV die onder een kleine 50 handelsnamen opereert: Budget TV, Budget Telefonie, Budget Internet, Budget Tanken, Budget Super, Budget Markt, Budget Bank … en zo gaat het nog een tijdje door. Ondernemers met allerlei plannen dus. Interessanter is dat Budgetenergie de opvolger is van het bedrijf Atoomstroom. Dat was het enige energiemerk ter wereld die 100% kerncentrale elektriciteit leverde. Eveneens een zeer gedurfd concept. Een kennis weet me te vertellen hoe de atoomjongens hun intrede deden bij een bijeenkomst van Energie-Nederland, de branchevereniging van energieleveranciers.

Echte cowboys

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn er allerlei nieuwe spelers tot de energiemarkt toegetreden. De meeste nieuwkomers richten zich op ecologisch verantwoorde varianten. De atoomjongens waren vreemde eenden in de bijt. De mannen bleken zich daar goed van bewust en gooide er nog een schepje op door de voorzitter Hans Alders van Energie- Nederland te verrassen met een paar manchetknopen met het symbool van kernenergie erop. Volgens mijn kennis zijn het echte cowboys die graag provoceren. Hij kan zich helemaal voorstellen hoe zij smakelijk moeten lachen om hun spotje over de wietplant dat in Nederlandse huiskamers op de beeldbuis verschijnt. Na de kernramp in Fukushima (Japan 2011) stagneerde de groei van Atoomstroom. Klanten zijn doorgesluisd naar Budgetenergie. Nucleaire wietkwekers worden daar nu aan toegevoegd. Laten we hopen dat de mannen deze keer wel goed hebben gegokt en dat de normalisering van wiet nu echt een keer werkelijkheid wordt. Drogisterijen doen ook al hun best met het verkopen van CBD-olie. Ben benieuwd wanneer we de volgende reclame op televisie gaan zien waarin wiet figureert. Ik zet in op hennepdiesel.

Nicole Maalsté

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht