Omslag in Colombia – Illegale FARC-wiet naar legale mediwiet

Omslag in Colombia - Illegale FARC-wiet naar legale mediwiet

In Colombia verdienden jarenlangvele duizenden Colombianen hun brood met het telen of knippen van wiet. Zij woonden in gebied dat door de Colombiaanse FARC guerrilla’s werd bezet. Nu er in Colombia een vredesakkoord is getekend tussen de FARC en de regering moeten ze op zoek naar nieuw werk.

Of toch niet? Want wellicht vindt een deel van de bevolking toch opnieuw werk in de cannabisindustrie, maar nu legaal. Het Canadese bedrijf PharmaCielo teelt namelijk nu al met steun van de Colombiaanse regering legaal medicinale cannabis in het Zuid-Amerikaanse land. En zij zijn niet de enige. De Colombiaanse regering heeft toegezegd dat de komende tijd een flink aantal extra bedrijven vergunning zal krijgen om aan de teelt van mediwiet te beginnen.

Omslag in Colombia - Illegale FARC-wiet naar legale mediwiet
Colombiaanse jungle

“Unieke kans in Colombia”

Het is voor het eerst dat een regering besluit om illegale drugsteelt te vervangen door legale medicinale drugsteelt. In landen als Afghanistan of Mexico is eerder met miljarden dollars steun van de Amerikaanse regering geprobeerd om telers van drugs over te laten stappen naar andere gewassen. Maar dat werd zelden een succes. Ook soortgelijke pogingen in Colombia faalden. Alejandra Gaviria, de Colombiaanse minister van Gezondheid: “We hebben nu een unieke kans om iets geheel nieuws te doen. Pogingen om lokale boeren koffie te laten groeien waren een fiasco.” Hij denkt dat de teelt van medicinale cannabis in de toekomst een belangrijke sector van de nationale industrie kan worden.

Grote spelers van Colombia

Niet alleen de lokale bevolking of de Colombiaanse economie zou profiteren van een opkomende mediwietsector in het land. Want voor het Canadese bedrijf PharmaCielo staat ook veel op het spel. Het bedrijf dat in 2014 werd opgestart wil een van de grote spelers in de toekomstige internationale cannabisbranche worden. Bij het bedrijf werken mensen die voorheen actief waren voor Philip Morris en Bayer, niet echt reclame zou je zeggen. Maar het toont wel aan hoe diep het geloof in een opbloeiende legale wereldmarkt voor cannabis is.

Omslag in Colombia - Illegale FARC-wiet naar legale mediwiet
Straatbeeld in Cartagena

Kritiek

Niet iedereen is overigens gecharmeerd van de komst van bedrijven als Pharma Cielo. Veel inwoners van sommige afgelegen dorpen in de jungle, waar soms wel 65% van de bevolking in de cannabisteelt actief is, zouden het liefst op eigen voet zonder inmenging van buitenlandse bedrijven verder gaan telen. “Waarom moeten wij als lokale boeren opnieuw voor anderen gaan werken?”, aldus een lokale leider. “Waarom mogen wij zelf niet in eigen coöperaties aan de slag.” Vertegenwoordigers van PharmaCielo wijzen er dan op dat er ‘zekere kwaliteitseisen aan medicianale cannabis worden gesteld’, waar de lokale bevolking nog niet de expertise heeft. Hoe dan ook, Colombia staat net als vele andere landen een groene revolutie te wachten.

Door: redactie Highlife

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht