Mediwietkweker mag blijven kweken

Toen de strafrechter op 11 februari 2016 bepaalde dat de Amsterdamse mediwietgebruiker Rudolf Hillebrand voortaan meer dan vijf planten in zijn huurwoning mocht kweken, leek dat een enorme doorbraak. Helaas was de vreugde van korte duur. Hillebrands huisbaas woningbouwvereniging Eigen Haard legde zich niet neer bij de uitspraak en hield vast aan het standpunt dat wiet kweken in een huurwoning niet mag. Punt uit. En daarvoor was men bereid hem opnieuw voor de rechter te slepen.

“We willen graag dat hij in dit huis blijft wonen, maar dan zonder thuisteelt,” stelde een woordvoerder van Eigen Haard in 2016. “Maar een woning is niet bedoeld als broeikas. Het is onze ervaring dat er best vaak brand ontstaat door thuisteelt en daar zijn ook wel eens mensen bij omgekomen.” Het door Eigen Haard genoemde brandgevaar wordt niet gesteund door de cijfers van de brandweer. Zo laat een folder van de brandweerregio’s in Gelderland en Overijssel zien dat (naar boven afgerond) 1% van de woningbranden veroorzaakt wordt door wietteelt. Volgens dezelfde folder ontstaan 22% van alle woningbranden in keukens, voor niemand een reden om koken voortaan maar te verbieden.

Mediwietkweker mag blijven kweken ( Rudolf Hillebrand )
Beeld: screenshot AT5.nl

Levensbelang

Eind februari 2016 werd nog optimistisch gemeld dat Eigen Haard en Hillebrand, sinds 1992 HIV-positief door een ongeluk op zijn werk als verpleger, ‘samen op zoek gaan naar een oplossing.’ Gezien zijn situatie was die oplossing er niet. Zoals vaker bewijst de praktijk dat legalisering van medicinale cannabis voor lang niet alle patiënten een oplossing is. De variatie in het aanbod dat door de apotheek wordt geleverd is gering, en biedt niet bij alle patiënten soelaas. Dat geldt ook voor Hillebrand, die geen baat heeft bij de door de officiële leverancier Bedrocan gekweekte soorten. De soort die voor hem wel werkt is bij coffeeshops te koop, maar met een dagelijks gebruik van 5 gram is dat financieel niet op te brengen.

Huisuitzetting

Inzet van de tweede rechtszaak was om Hillebrand te dwingen te stoppen met kweken of hem in het uiterste geval uit zijn huis te mogen zetten. Maar tot grote opluchting van Hillebrand en zijn vele medestanders wees de rechter onlangs beide eisen van Eigen Haard af. Wat ongetwijfeld meespeelde in het oordeel van de rechter was dat de gebruikte kweektent en de elektra aan de wettelijke eisen voldoet en er geen overlast voor omwonenden bestaat. Volgens de rechter staat vast dat de wiet van levensbelang is voor Hillebrand. Zonder cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam kunnen worden opgenomen.

Gigantisch blij

In een reportage op de Amsterdamse zender AT5 reageert Hillebrand verheugd op de uitspraak. “Ik ben gigantisch blij. Er zijn een heleboel zorgen voorbij nu ik hier kan blijven wonen en veilig ben met mijn plantjes.” Hij laat zijn kweektent zien, waarop op dat moment zestien bijna oogstklare planten staan. “Dit is levensreddend. Het werkt bij mij tegen de misselijkheid, het wekt mijn eetlust op, het is het enige middel dat werkt tegen de polyneuropathie die ik heb.” Eigen Haard zegt de uitspraak eerst te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen. Of Hillebrand niet bang is dat Eigen Haard de zaak tot de hoogste instantie wil uitvechten? “Met deze uitspraak kan ik in ieder geval blijven kweken. Ook als het tot een uitspraak van de Hoge Raad komt, heb ik in ieder geval nog vijf jaar. Gezien mijn gezondheidssituatie ben ik al een heel eind als ik vijf jaar verder ben.”

Door: Jan Sennema

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht