Hard werken loont

Zeker weten, hoe harder je werkt, hoe meer je verdient. Dat is niet voor niets een basisprincipe van het kapitalisme. Dat opleiding ook een rol speelt, wordt altijd verzwegen; quasi-neutraal wordt gesproken van ‘kansarmen’ en ‘laagopgeleiden’, alsof je kiest voor een lage opleiding. Wees dan eerlijk en zeg dat het gaat om het verschil in IQ.

Simpel gezegd: intelligentie wordt beloond – alsof het jouw prestatie is met welke capaciteiten je wordt geboren. Hoe dommer, hoe lager je opleiding, hoe minder inkomsten. Maar dat mag nooit hardop gezegd worden. Begrijpelijk, de communisten hebben overtuigend aangetoond dat het gelijkschakelen van mensen niet werkt. Gelukkig slaagde de economische crisis waar het communisme faalde.

Whatsapp

Zo’n jaar geleden heb ik me van Whatsapp afgemeld. Sinds ik op een groepsapp van vrienden zat kreeg ik om de tien minuten updates. Zoals whatsappjunkies weten gaat het vrijwel nooit om belangrijke berichten. “Zitten aan het strand van Tijuana aan de cocktails.” Na deze mededeling volgt een foto waarop twee paar benen met tropische drankjes in een fraaie Mexicaanse zonsondergang rood opgloeien. Even later reageert de volgende whatsapper: “Vet kicken in Costa Rica.” Volgt een fotogallery van een yuppenreservaat waar Donald Trump zich prima zou thuisvoelen. Ik misgun niemand iets, maar is het nou echt noodzakelijk om je minder fortuinlijke ‘vrienden’ doorlopend te confronteren met jouw luxe leventje?

Hard werken loont

Part-time pgb’er

Dat een derde van de whatsappgroep diep onder het bestaansminimum leeft, wil de rest niet weten. Logisch, want er hoeft maar dát te gebeuren of ze tuimelen zelf die categorie in. Ondertussen speelt de armoedzaaier het spelletje mee, want als je arm bent doe je alles om dat te verdoezelen. Je kunt nog beter een pijpzweer in je anus hebben dan arm zijn. Als je arm bent, ben je een loser. En dat heb je uitsluitend aan jezelf te danken. Is het gek dat het aantal zelfmoorden sinds de economische crisis met 30 procent is gestegen? Ik zorg het laatste jaar als part-time pgb’er voor mijn aftakelende vader. Dat is een fysiek en psychisch uitputtende 24/24 job. Bij de gratie gods krijg je daar, samen met de andere part-timer, 1200 euro per maand voor. En daar moet nog 40% belasting vanaf. Ik klaag niet, dat leer je vanzelf af als je arm bent.

Dirk of Lidl?

Al moet je er met al dat whatsappen tijd voor vrijmaken, er is ook nog leven buiten het smartphonescherm. Na een jaar wereldreizen zag ik eindelijk mijn vrienden weer eens. De besproken koetjes en kalfjes (het in opdracht door een schilder te vervaardigen portret van de door mijn vrienden uit een Spaans dierenasiel geadopteerde zwerfhond, de aanschaf van een Mercedes stationwagen, een te ondernemen eindejaarsreis, geklaag over tegenvallende Airbnb-boekingen, afgewisseld met steeds frequentere en allengs minder steelse blikken op smartphone en IBook) stonden in schril contrast met mijn voornaamste zorg: zou ik de komende twee dagen als maaltijd een familiepot pindakaas van Dirk of een van de Lidl leeg lepelen? De armoe in onze wereld vol schone schijn kon ik moeilijk op conto van mijn vrienden schuiven. Armoedzaaiers past slechts kruiperige acceptatie, dat weet iedere loser.

Helium!

Zet je vijf planten neer in de hoop je minimumbestaan wat op te krikken, blijkt de met veel moeite binnengehaalde kilo wiet onverkoopbaar. Jammer, verkeerde soorten. Eindelijk iets waar cannabis niet tegen helpt. Gelukkig haal je voor een paar tientjes een fles helium in huis ; ‘veilig en makkelijk in gebruik voor feestjes zonder zorgen!’, aldus een fabrikant. Vergeet Drion en zijn pil, met een fles helium zeil je comfortabel richting eeuwige vergetelheid. Jij weg, armoe weg, probleem weg. Iedereen happy, zeker weten.

Column C-man

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht