VCE kijkt terug

De Vereniging Coffeeshops Eindhoven (VCE) is een van de lokale coffeeshopbonden in Nederland. Onder de bezielde leiding van Lisa Lankes van coffeeshop Pink is de vereniging behoorlijk actief. In het ‘Sociaal Jaarverslag 2011/2015’ laat de VCE dat visueel en tekstueel op prachtige wijze zien.

Het in ringband gebonden rapport toont dat kosten noch moeite gespaard zijn om er een mooi verslag van te maken. En we kunnen de VCE gerust stellen, dat is gelukt. Zelden zagen we een zo mooi overzicht van 5 jaar lokale coffeeshopgeschiedenis, onze complimenten voor de makers van dit prachtige verslag. Een voorbeeld voor de rest van Nederland.

Wietpas

Zoals de VCE zelf al in het voorwoord schrijft, de afgelopen jaren waren ‘vol veranderingen, spanningen en verrassingen’. Daar is geen woord van gelogen. Het anti-cannabisbeleid van het VVD-duo Ivo Opstelten en Fred Teeven heeft brute wonden in Groen Nederland geslagen. Vooral het fiasco rond de wietpas heeft voor veel ellende gezorgd. Die ellende concentreerde zich vooral in het zuiden van het land, in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In de rest van het land werd het absurde beleid van Opstelten amper gehandhaafd, omdat het lokale bestuur heel goed wist dat handhaving alleen maar tot ellende zou leiden.

Uitdagingen

Logisch dus dat er veel aandacht voor het rampzalige wietpas-project is. De auteurs vertellen gedetailleerd hoe de introductie van de wietpas zorgde voor lege coffeeshops en toenemende straathandel, intimidatie en geweld. Ook maken zij terecht een onderscheid tussen de twee voornaamste componenten van het plan. Want veel mensen zijn alweer vergeten dat de wietpas niet alleen tegen buitenlandse toeristen was gericht. Een belangrijk deel van het plan was dat Nederlandse bezoekers van een coffeeshop zich moesten laten inschrijven op een soort ledenlijst, waarbij documenten zoals een bewijs van inschrijving in een Nederlandse gemeente en geldige identiteitspapieren vereist waren. Omdat bijna niemand zich wilde laten registreren, zorgde dit voor een leegloop bij de coffeeshops in de zuidelijke provincies.

Onmogelijke spagaat

Het duurde even voor de meeste burgemeesters in het zuiden inzagen dat de wietpas contraproductief was. Dat was ook het geval in Eindhoven. Inmiddels zijn de teugels daar minder strak en mogen buitenlandse toeristen weer in de lokale coffeeshops. De overlast en intimidatie van straatdealers is grotendeels weer verdwenen. Maar er is meer te vinden in het kloeke boekwerk. Lokale coffeeshops worden op uitmuntende wijze beschreven in toegankelijke artikelen, waarbij duidelijk wordt gemaakt hoe moeilijk het is om te laveren tussen de gedoogregels en de eisen van de lokale politiek en de belastingdienst. Kortom, de onmogelijke spagaat van het huidige gedoogbeleid.

Koos Zwart

In diverse hoofdstukken kijken de samenstellers naar andere interessante aspecten. Medicinale cannabis, het onzinnige afstandscriterium en het inmiddels gesneuvelde 15% THC-verbod, ze komen allemaal aan bod. En laten we sluiten met de woorden van Koos Zwart, die net als enige andere overleden cannabisstrijders een mooi portret in het verslag krijgt: ‘Help de idealisten met de bevrijding van 5 planten door je stem te verheffen in de partij die het volgens jou bij het verkeerde eind heeft en tegen beter weten in pleiten voor het voortzetten van de War on Drugs. Wordt je eigen lobbyist en probeer de opvattingen en vooroordelen te veranderen.’ 15 maart hebben we daar weer een kans voor.

Voor meer info:
www.vce-eindhoven.nl

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht