Guerrilla-communicatie bij aanpak hennepteelt

André Beckers

In 2008 vestigde de politie landelijk aandacht op de georganiseerde hennepteelt. Vanwege het gevaar en de schade hiervan moesten meer hennepkwekerijen worden opgespoord. Betrapte telers moesten harder worden bestraft. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Met welk doel zou je als politieman fanatiek hennepteelt willen bestrijden? Iedereen weet dat hennep probleemloos vanuit coffeeshops wordt verkocht. De overheid profiteert daarvan. Hoe krijg je officieren van justitie dan zover dat ze flink wat zittingsruimte vrijmaken voor de berechting van henneptelers? En burgemeesters zover dat ze zonder pardon gezinnen op straat zetten na ontmanteling van een hennepkwekerij. En tot slot hoe kun je strafrechters zo ver krijgen dat ze flinke straffen uitdelen en gelden afpakken die bij lange na niet zijn verdiend?

De leider van het Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt wist raad. Hij bediende zich van slimme communicatietechnieken. Hij gebruikte framing en presenteerde alternatieve feiten. Hennep mocht je als burger niet langer normaal vinden. Bij hennepteelt moest je niet meer denken aan een onschuldige blower, maar aan georganiseerde criminaliteit.

Het bleek eenvoudig om hennep een negatiever imago te geven. Een spectaculaire schietpartij op de A73, een afgezaagd been van een ripper en een met een hamer ingeslagen schedel van een mooie blonde vrouw leverden gruwelijke beelden op. Deze werden rechtstreeks in verband gebracht met hennepteelt. Zo verloor hennep snel alle onschuld. De boodschap van de teamleider was helder en duidelijk. Hennep brengt dood en verderf. Hij organiseerde 3 uur durende voorlichtingen bestemd voor officieren van justitie, rechters, parket- en gerechtssecretarissen. Hij vertelde over hennep, plantensoorten, kweektechnieken en “mislukte” oogsten.

Uiteraard sprak hij niet over de medicinale werking van hennep. Ook niet over het feit dat het recreatieve gebruik van hennep in vergelijking met dat van alcohol en tabak tot minimale gezondheidsrisico’s leidt. Dat de aanpak van de kleinschalige teelt van hennep een verspilling is van belastinggelden werd evenmin benoemd. Aan de orde kwam het afpakken van illegale winsten en het bestraffen van henneptelers. Met succes werd het idee gewekt dat het telen van hennep doodeenvoudig is. Een paar plantjes op zolder leveren kapitalen op was de boodschap. Als je dat als overheid door de vingers ziet is het hek van de dam. De tactiek had succes.

In het in januari 2017 verschenen boek “De achterkant van Nederland” komt een expert van de politie aan het woord. Hij beweert doodleuk dat 1 Amnesia plantje 500 gram wiet oplevert. “Elke 8 weken 2,5 kilo wiet, die je belastingvrij € 3.500 per kilo oplevert”. Mislukte oogsten? Ben je mal. Die bestaan niet, dat zijn alleen verhalen. Het kweken van onkruid in je tuin is veel lastiger dan het telen van wiet op zolder. Dit soort klinkklare onzin is niet alleen binnen de Nederlandse politie, maar ook binnen de politiek en zelfs binnen de rechtspraak een eigen leven gaan leiden.

Degene die voorstander is van gedogen wordt al gauw als een vriend van het geboefte gezien. Houd dan je rug maar eens recht als rechter of burgemeester. Op die laatste wordt in de handhavingspraktijk steeds meer een beroep gedaan. Strafrecht is uit en bestuursrecht is in bij de hennepjagers. Ontmantel een hennepkwekerij en doe direct pijn is het motto. Sluit woningen, breng kosten in rekening voor het leegruimen van de kwekerij, informeer uitkeringsinstanties, werkgevers, banken en verzekeraars. Veroorzaak paniek. Roep bijvoorbeeld dat er dag en nacht een “Cannachopper” boven de huizen vliegt en snuffelt op zoek naar hennep. Hilariteit alom. Internationale persaandacht, terwijl dat apparaat in werkelijkheid alleen was bedoeld om onrust te zaaien. Er zou door de politie serieus zijn nagedacht over een “pollenproject”. Als je een beetje weet hebt van bloemetjes en bijtjes moet je in het boek “De achterkant van Nederland” beslist bladzijde 197 lezen. Ik citeer:

“Het idee was om mannelijk hennepzaad -pollen- in omgevingen met veel hennepkwekerijen met een bladblazer in de lucht te verspreiden. Als je dat een keer in de zes weken doet, mag je erop vertrouwen dat alle oogsten worden vernield, omdat de topjes van de planten worden bevrucht. Dat is het laatste wat een hennepkweker wil, een bloemetje op een hennepplant. Dan wordt het een inferieur product”.

Waarom is deze tactiek niet toegepast denk je? Uit angst voor liquidaties of zware mishandeling van de zaadleveranciers. Ik las deze passages schuddebuikend van het lachen. Het staat er echt. Hoe zien ze dit voor zich? Een vrouwelijke hennepplant bevruchten door mannelijk hennepzaad de lucht in te blazen. Wie bedenkt dat. De politie expert en de schrijvers van het boek weten waarschijnlijk niet eens hoe een mannelijke hennepplant en stuifmeelkorrels eruit zien. Ik zal ze een handje helpen door een filmpje dat ik in Marokko maakte met ze te delen.

Als je hennepplantjes teelt, wil je dat er zoveel mogelijk bloemetjes op je hennepplant ontstaan. Het liefst vrij van zaad (Sinsemilla). Dat wel. Daarnaast hoop je als thuisteler dat de overheid stopt met onnodig criminaliseren. Het keihard aanpakken van kleinschalige thuisteelt levert uiteindelijk alleen maar verliezers op. Stop guerrilla en sluit vrede.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht