10 hennepplanten in de tuin

André Beckers

Het is vrij algemeen bekend dat je als meerderjarige maximaal 5 hennepplanten in je tuin “mag” kweken voor eigen gebruik. Misschien ontdekt oom agent je planten. Als hij zich dan geroepen voelt de wet te handhaven moet je direct vrijwillig afstand doen van je planten. In dat geval moet er politiesepot worden toegepast. Met andere woorden je zaak belandt in de vuilniszak. Wat nu als je bezig bent met het oogsten van die 5 planten en daardoor aanzienlijk meer dan 5 gram wiet in je bezit hebt? Helaas denken politie en justitie in zo’n geval “kip ik heb je”. De Hoge Raad denkt daar gelukkig anders over. Bij arrest van 13 december 2016 bevestigde ons hoogste rechtscollege opnieuw dat (citaat) “de Aanwijzing aldus dient te worden uitgelegd dat de teelt van niet meer dan vijf hennepplanten met een politiesepot wordt afgedaan, ongeacht de hoeveelheid of het gewicht van de met die teelt verkregen of te verkrijgen opbrengst van voor consumptie geschikte hennep of hennepproducten”. Teel je meer dan 5 hennepplanten? Dan kun je in de problemen komen! Over zo’n zaak gaat deze column.

In oktober 2016 werd bij de politie anoniem gemeld dat op een bepaald adres wiet werd geknipt. Met twee noodhulppatrouilles ging de politie op deze melding af. In de tuin van een woning werden een 78-jarige man, diens 74-jarige echtgenote en hun dochter aangetroffen. Deze mensen waren nog nooit van hun leven met de politie in aanraking gekomen. Onderzoek wees uit dat zij gedrieën bezig waren geweest met het oogsten van 10 prachtige buitenplanten. De politieman rapporteerde in zijn proces-verbaal: “ik zag dat deze planten ongeveer twee meter hoog waren en een meter breed. Ik zag dat de hennepplanten oogstrijp waren en dat er grote henneptopen in deze planten zaten”. In een schuurtje trof de politie geknipte hennepplanten aan. Bloemtoppen lagen op een droogrek. Na deze grote “drugsvondst” werd kordaat opgetreden. De bejaarde moeder werd in de boeien geslagen. Met de handen op de rug werd zij met een opvallende politieauto afgevoerd. Haar man zag dit gebeuren en raakte volkomen van streek. De man bleek een hartpatiënt te zijn. Het werd medisch onverantwoord bevonden om hem op dezelfde wijze als zijn vrouw af te voeren. De politie liet hem achter en vertrok met moeder en dochter naar het bureau voor een verhoor. Beiden verklaarden zich nooit en te nimmer te hebben gerealiseerd dat de politie op die manier tegen de teelt van 10 hennepplanten op zou treden.

Het politieoptreden tegen de familieleden leidde tot een dagvaarding voor de politierechter. Mijn cliënten verschenen niet op zitting. Ik hield de rechter als gemachtigde voor dat zij nog steeds leefden met angst, stress en enorme schaamte als gevolg van de politieactie. Uit de ambtsinstructie voor de politie blijkt dat je als politieman een aangehouden verdachte niet zonder goede reden met handboeien mag afvoeren. De bejaarde dame was zonder fatsoenlijke reden geboeid. Is dat op zichzelf al niet een straf? Wat denken je buren als ze zien dat je geboeid wordt afgevoerd? De politierechter legde de drie een geheel voorwaardelijke geldboete van € 500 op. Ze hoeven niets te betalen, maar hebben nu wel een strafblad. Zelfs als kleinschalige buitenteler mag je dus niet altijd op clementie van de strafrechter rekenen.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht